Yerli patates tohumlarına pazarlama ve satış hakkı

Güncelleme Tarihi:

Yerli patates tohumlarına pazarlama ve satış hakkı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 28, 2018 14:55

Yerli patates tohumlarına pazarlama ve satış hakkı

Haberin Devamı

Ali KADI/NİĞDE,(DHA)-NİĞDE Patates Araştırma Enstitüsü tarafından yürütülen ıslah çalışmaları sonucu tescillenen 8 yerli patates tohumlarından 3’nün Türkiye’de ilk defa pazarlama ve satış hakkı verildi.

2005 yılından beri yürütülen ıslah çalışmaları sonucu tescillenen 8 yerli patates tohumluğundan Onaran 2015, Nam, Ünlenen çeşitleri için satış imza töreni düzenlendi. Törende konuşan Niğde Valisi Yılmaz Şimşek, patates üretiminde en önemli girdinin tohumluk olduğunu söyledi.

Patates tohumluğunda büyük oranda dışa bağımlılığın, üretimde yerli çeşidin olmamasının önemli bir problem olarak karşılarına çıktığını belirten Vali Şimşek, "Patates Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünce 2005 yılından beri yürütülen ıslah çalışmaları sonucu ilk kez 8 yerli patates çeşidinin tescil ettirilerek ülke tarımına kazandırıldı.  Yerli çeşitlerin çiftçilere daha kısa zamanda ve daha az maliyetle ulaşması için ilk kez tohumluk üretim ve satış hakkı  özel sektöre verildi. Yapılan bu kamu-özel sektör iş birliğiyle yerli patates tohumluklarının kıymetli üreticilerimizin maliyetlerini önemli ölçüde düşüreceğine, dışa bağımlılıktan kurtulmada atılan en önemli adımlardan biri olduğuna inanıyorum" dedi.

YERLİ TOHUMLAR AZERBAYCAN'DA EKİLECEK

Niğde Patates Araştırma Enstitüsü Müdürü Uğur Pırlak ise şunları kaydetti:

"Yerli patateslerden ‘Onaran 2015’ beyaz et rengine sahip olup yüksek verimli bir çeşit. Özellikle doğu bölgesinde beyaz et rengine haiz patatesleri tüketmek istiyorlar. Bu çeşidimiz özellikle doğu bölgesindeki üreticilerin talepleri için geliştirdik. Ünlenen de oldukça verimli yemeklik çeşidimiz. ‘Nam’ çeşidimiz de orta erkenci, yemeklik yüksek verimli çeşidimiz. Bizim ürettiğimiz bu çeşitler yurt dışından gelen çeşitlerden çok daha kaliteli ve verim yönünden daha iyi. Firmamız ‘Ünlenen’ ve ‘Nam’ çeşidinin Azerbaycan'da ekimini yapacak ve o pazara girmeyi düşünüyoruz."

FOTOĞRAFLI

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!