Yerli otomobil için Torbalı Ticaret Odası'ndan yer önerisi

Güncelleme Tarihi:

Yerli otomobil için Torbalı Ticaret Odasından yer önerisi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 16, 2017 10:55

Yerli otomobil için Torbalı Ticaret Odası'ndan yer önerisi

Haberin Devamı

TORBALI Ticaret Odası Başkanı Abdulvahap Olgun, yerli otomobil üretemi için en uygun yerin Torbalı olduğunu belirtip, Hazine'ye ait olan 600 hektar eski Kutlutaş Tesisleri ile Pancar Organize Sanayi  Bölgesi'nin genişleme sahasındaki 800 hektarlık alanı adres gösterdi.

Yerli otomobil üretimi Türkiye'nin gündeminde önemli bir yer tutarken, bu projeye evsahipliği yapmak isteyen İzmir'den önemli bir hamle geldi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun davetiyle bir araya gelen sektör temsilcileri, İzmir'in bu projedeki artılarını ve eksilerini masaya yatırdı. Bu önemli yatırım için alternatif yerlerin de tartışıldığı toplantıda ayrıca, 8 kişilik İzleme ve Takip Komitesi oluşturuldu. Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde yerli otomobil protokol törenine katılan ve Ankara'dan döner dönmez yerli otomobilin Torbalı'da üretim yapması için çağrı yapan Torbalı Ticaret Odası Başkanı Olgun, bu konuda Sakarya, Kocaeli ve Bursa'nın çok ciddi çalışmalar yaptığını vurguladı. Olgun "İzmir'de oluşturan birlik ve beraberlik ortamı çok sevindirici. Torbalı'da yer var. İzmir bir olursa, bu iş olur. Torbalı'da Yeniköy Bölgesi'nde Hazineye ait eski Kutlutaş Tesisleri'nin kurulduğu alanda 600 hektar yer var. Bu alan Torbalı OSB'nin genişleme sahasında yer alıyor. Ayrıca Pancar Organize Sanayi Bölgesi'nin genişleme sahasında 800 hektarlık bir alan daha var. Bu alan da Hazine'ye ait. İzmir'de irade oluşursa, Ankara da onaylarsa Torbalı bu iş için en uygun yer olur" dedi.

TORBALI'NIN CAZİBELERİ NELER?

Torbalı'nın yerli otomobil için ismi geçen diğer yerlerden daha avantajlı olduğunu belirten Olgun ilçenin avantajlarını şu şekilde sıraladı:

"Torbalı, havalimanına 15 dakika mesafede, liman ile ise arası 40 kilometre. Otoyol ve demiryolu bağlantımız var. Ayrıca hızlı tren hattımız mevcut. Pancar Organize Sanayi Bölgesi'nin genişleme sahasında devletin 800 hektar yeri bulunuyor. Bu alana yılbaşında otobandan iniş ve çıkış verilecek. Türkiye'nin Renault ve Tofaş'tan sonra faaliyet geçen üçüncü otomobil fabrikası Torbalı'da kuruldu. Tesisin devreye girdiği yıl 1990'da Opel bu tesislerde 1156 otomobil monte etti. Bu yıl sonrasında 6 binin üzerine çıktı. 1992 yılında 9 bin oldu, 1993 yılında da 12 binin üzerine çıktı. Bu durum 1993 yılına kadar sürdü. İzmir'in otomobil yedek parça konusunda ciddi bir deneyimi var. Mercedes, Ford ve BMW'ye yedek parça gönderiyoruz, bu tecrübe yerli otomobile büyük katkı koyar. Torbalı, komşu ilçemiz Kemalpaşa'ya kurulacak lojistik merkezine sadece 40 kilometre mesafede. Önümüzdeki yıllarda faaliyete geçmesi planlanan İstanbul-İzmir Otoyolu ile Ankara-İzmir Hızlı Tren Hattı'na Torbalı'nın bağlantıları bulunmaktadır."

TORBALI (İzmir), (DHA)

FOTOĞRAFLI

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!