Gündem Haberleri

    Yerli ‘Japon’lar

    Hürriyet Haber
    26.08.2012 - 00:00 | Son Güncelleme:

    Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na bağlı Akdeniz Su Ürünleri Araştırma Üretme ve Eğitim Enstitüsü’nde “Altınbaş” cinsi Japon balığı da dahil, 18 çeşit akvaryum balığı üretiliyor.

    Enstitü yılda ortalama 1 milyon akvaryum balığı üreterek, Türkiye’ye ithal edilen akvaryum balığının azalması için çaba harcıyor. Enstitü Müdürü Doç. Dr. Yılmaz Emre, balıkları akvaryumda değil havuzlarda ürettiklerini vurgulayarak, şöyle dedi: “Burada ürettiğimiz balıklar yurtdışından gelenlere göre hem ucuz hem daha sağlıklı. İthal edilen balıklar beraberinde birçok hastalığı da getirebilmekte. Ülkemizde üretilen balıklar daha uyumlu ve dirençli oluyor. İthal edilen balıklara göre daha az hastalanıyor. Bu nedenle yerli balık türlerinin tercih edilmesini istiyoruz.” Talep görmeyen balık türlerini üretmediklerini belirten Emre, piyasadan talep gelmesi durumunda ise yeni türleri alıp karantinadan geçirdikten sonra üretebileceklerini kaydetti. Emre, Antalya yöresindeki iklim şartlarının akvaryum balığı üretimi için oldukça uygun olduğunu, bu nedenle son yıllarda akvaryum balık çiftliklerinin yaygınlaştığını sözlerine ekledi. Enstitüde üretilen akvaryum balıklarından bazıları şöyle: Çiklet, Moli, Velifera, Lepistes, Çöpçü, Japon (Altınbaş, Oranda, Ryunkin, Teleskop, Kırmızı-Beyaz, Kalico), Koi.
    Etiketler:
    

    EN ÇOK OKUNAN HABERLER

      Sayfa Başı