Yerli firmalara 16 milyar dolarlık fırsat

Güncelleme Tarihi:

Yerli firmalara 16 milyar dolarlık fırsat
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 08, 2014 09:50

TÜRKİYE’nin Mersin ve Sinop’ta yapacağı iki nükleer santralin 16 milyar dolarlık bölümü için yerli firmalara fırsat doğdu.

Haberin Devamı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın toplamda 40 milyar doları bulacak olan iki santralde yerli oranını arttırmak için belirlenen 460 firmanın kapısını çaldığı ortaya çıktı. Çimento, demir, kablo, cıvata, kazan, boru ve kimya gibi sektörlerde faaliyet gösteren yerli firmaların nükleer santral yapımında rol alması sağlanacak. Bu yolla potansiyelini geliştiren yerli firmaların Ortadoğu’da kurulması planlanan nükleer santrallerde görev almasının sağlanması amaçlanıyor. Akkuyu’da görev yapacak 4 bine yakın personele sosyal etkiler konusunda psikolojik destek verileceği de öğrenildi.

Hükümet, nükleer santral inşaatı ve sonrasına yönelik üretim kapasitesini belirlemek için Gaziantep, Konya, Kayseri gibi sanayisi gelişmiş şehirlerde çimento, demir, kablo, civata, kaynak, kazan, boru, kimya ve gıda sektöründeki şirketler nezdinde nabız yoklamaya başladı. Bu kapsamda firmaların kapasitesinin görülmesinin yanı sıra sadece Türkiye değil komşu ülkelerdeki nükleer yatırımlarda yer almaları için yol haritası hazırlanmaya başlandı.

Haberin Devamı

16 MİLYARLIK BÖLÜM YERLİYE AÇIK
Hacettepe Üniversitesi Nükleer Enerji Mühendisliği Bölümü’nden Doç. Dr. Şule Ergün, bakanlık içinde oluşturulan özel ekibin çalışmalarını sürdürdüğünü açıkladı. Türkiye’deki yerli şirketlerin Akkuyu ve Sinop’ta kurulacak nükleer santraller için kendilerini hazırlamaları halinde yurt dışında da önemli potansiyel olacağını belirten Ergün, iki santralin 16 milyar dolarlık bölümünün Türkiye’de harcanabileceğini söyledi. Özellikle çimento ve çelik gibi malzemelerin Türkiye’de üretilebileceğini aktaran Ergün, “Ortadoğu’da da kurulması planlanan çok sayıda nükleer santralin inşaatında da görev alabilirler. Birleşik Arap Emirlikleri, Güney Kore’ye anahtar teslimi santral yaptırıyor. Kuveyt’in nükleer santral yapma konusunda niyeti var. Katar bu alanda kendi öğrencilerini yetiştiriyor. Bangladeş ise Ruslarla nükleer santral işine giriyor” dedi.

GREENPEACE’E NÜKLEER ZİRVE DAVETİ
Ergün, Türk şirketlerin 30-31 Mayıs’ta İstanbul’da düzenlenecek Uluslar arası Nükleer Santraller Zirvesi’nde her detayı konuşacaklarını söyledi. Zirveye; Rusya, Japonya, ABD ve Güney Kore başta olmak üzere yurt dışından çok sayıda ülkeden üst düzey isim katılacak. Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği Yönetim Kurulu Üyesi de olan Doç. Dr. Ergün, zirvenin uluslar arası açıdan büyük önem taşıdığını ifade etti. Nükleer Santraller Zirvesi. Türk akademisyenlerin düzenlediği bu alandaki ilk organizasyon olacak. Zirveye nükleer karşıtı olan Greenpeace’den de iki konuşmacı davet edildi.

Haberin Devamı

TÜM ÇALIŞANLARA PSİKOLOJİK DESTEK
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın her türlü çevresel etkileri masaya yatırdığı Akkuyu’daki nükleer santralde çalışanlara yönelik sosyal etkiler de göz önüne alınacak. Doç. Dr. Ergün, santralde çalışacak olan yaklaşık 4 bin kişinin belirli bir stres seviyesinde olacağını ifade ederek, “Sosyal etkiler konusu da önemli. Tüm bu etkilere yönelik psikolojik çalışmalar yapılacak” dedi.

UÇAK ÇARPMASINA KARŞI DAYANIKLI
“Mersin Akkuyu’da kurulacak santralin 2022 yılında devreye girmesini hesaplıyoruz” diyen Ergün, “Akkuyu’da elektriğin fiyatı 12,3 cent olarak belirlenmişti. Bu rakamın santralin üretime geçeceği dönemdeki yerli kömürle aynı fiyatta olacağını hesaplıyoruz. Güvenlik burada birinci öncelik olacak. Bomba yüklü aracın çarpmasına karşı bile nükleer santral dayanıklı olacak” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!