Yerli barbunya çeşidinde 2 kat daha fazla verim elde edildi

Güncelleme Tarihi:

Yerli barbunya çeşidinde 2 kat daha fazla verim elde edildi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 19, 2018 14:18

Yerli barbunya çeşidinde 2 kat daha fazla verim elde edildi

Haberin Devamı

Ali KADI/NİĞDE,(DHA)-NİĞDE İl Tarım ve Orman Müdürü Asım Baş, Niğde’de deneme amaçlı ekilen yerli barbunya tohumlarının rekoltede 2 kat daha fazla ve kaliteli ürün verdiğini söyledi.
İl Müdürü Asım Baş, Şube Müdürü Soner Kahraman ve İl Tarım ve Orman Müdürülüğü  ekipleri  merkeze bağlı Ovacık Köyünde 2 yıldır deneme ekimi yapan çiftçi İslam Özge’nin barbunya tarlasında incelemelerde bulundu.
Türkiye’de sayılı illerde üretilen barbunya da Niğde’nin söz sahibi olduğunu belirten Baş şöyle konuştu:
"Baklagiller üretimi ilimizin en önemli üretim kalemlerinden ilimiz ekonomisine katkı sağlayan, ülkemiz içinde ihtiyacı olan üretim kalemlerinden bir tanesidir. Barbunya da bunların içerisinde ciddi anlamda ilimiz ekonomisine katkı sağlayan yer tutan bir çeşidimiz. Burada 2 yıldır aynı çeşidin denemesi yapılıyor. Tescil aşamasına geldik. İlk defa denendi ve çok ciddi sonuçlar aldık. Hemen hemen verimi ve kaliteyi ikiye katladı. Bu ciddi bir oran ve çok ciddi bir başarı.
Eskişehir Tarımsal Araştırma Enstitüsü ile birlikte bu projeyi yürütüyoruz. Yeni bir çeşit tescil aşamasına gelindi. Bir çeşidi tescil edebilmek için çok uzun sürelerden geçmesi gerekiyor. Verim denemeleri adaptasyon denemeleri, hasar denemeleri bir çok denemelerden geçiyor. Sonuç alındıktan sonra piyasaya sunuluyor. Yakın zamanda Eskişehir Tarımsal Araştırma Enstitüsü ile beraber isim belirleme çalışmaları da yapılacak" dedi.
ÇİFTÇİ DEKAR BAŞI 500 KİLO VERİM BEKLİYOR
Ovacık Köyü’nde 2 yıldır deneme ekimi yapan çiftçi İslam Özge ise “Barbunya da çiftçi olarak 7-8 yıldır çok sıkıntılar çekiyoruz. Ama son 2 yıldır bu ürünü deniyoruz. Diğerlere göre kök çürüklüğü, mantar hastalığı az. Verim olarak ise önceden 250-300 kilo  alırken bu çeşit ise 400-450 kilo. Milim olarak önceki ektiklerim-8-9-’sa bu çeşit 11’dir. Çiftçiler olarak hedefimiz dekara önceki çeşitlerden 250 kilo alırken bu çeşitten 500 kilo almak” diye konuştu.

FOTOĞRAFLI-GÖRÜNTÜ

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!