Yerel seçimlerin kazananı merkez sağ oldu

Güncelleme Tarihi:

Yerel seçimlerin kazananı merkez sağ oldu
Oluşturulma Tarihi: Mart 30, 2015 09:02

Fransa'da İl Genel Meclisi'nin belirlendiği yerel seçimlerin ikinci turunu eski Cumhurbaşkanı Sarkozy'nin partisinin öncülüğündeki merkez sağ kazandı.

Haberin Devamı

Seçimlerin resmi olmayan ilk sonuçlarına göre, eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin partisi Halk Hareketi Birliği (UMP), Demokratlar ve Bağımsızlar Birliği (UDI) ve Demokrat Hareket'ten (MODEM) oluşan merkez sağ ittifak 64 bölgede, iktidardaki Sosyalist Parti (PS) ise 30 bölgede seçimi kazandı. PS bu sonuçlarla 27 bölgede yönetimi merkez sağa kaptırdı.

İlk sonuçlara göre 7 bölgede henüz kesin kazananlar belli olmazken, Marine Le Pen liderliğindeki aşırı sağcı Ulusal Cephe Partisi (FN) ise herhangi bir bölgede galibiyet elde edemedi.

Fransa’da toplam 2054 kantonun her birinde 101 İl Genel Meclisi için bir kadın ve bir erkek aday ve yedekleri seçildi. İl Genel Meclisi eğitim, ulaşım, bayındırlık ve sosyal politikalar alanında yetkiye sahip.

Sarkozy: Hükümetin politikaları kitlesel olarak reddedildi

Haberin Devamı

Halk Hareketi Birliği (UMP) lideri Nicolas Sarkozy, Fransızların, Cumhurbaşkanı François Hollande ve hükümetinin politikalarını kitlesel olarak olarak reddettiğini savundu.

Sarkozy, partisinin İl Genel Meclisi seçimlerinde şimdiye kadar kazandığı en büyük başarıyı elde ettiğini belirterek, "Fransızlar, François Hollande ve hükümetinin politikalarını kitlesel olarak olarak reddetmiştir" yorumunda bulundu. UMP lideri, Fransa’da değişimin devam ettiğini ve bunu hiçbir şeyin durduramayacağını savundu.

Başbakan Manuel Valls ise seçimlerde cumhuriyetçi sağın tartışmasız bir şekilde kazandığını söyledi.

İlk turda bölünen sol oylarının ikinci turda net bir şekilde düşüş kaydettiğini vurgulayan Valls, aşırı sağın yükselen oylarının bütün cumhuriyetçiler için tehdit olmaya devam ettiğinin altını çizdi.

"FN'in oyları yükselişte"

FN lideri Le Pen ise partisinin oylarının yükseldiğini belirterek FN'nin oylarının yüzde 40'lar seviyesine yerleşeceğini öne sürdü. Aşırı sağcı lider, devlet adamlarının sandıkta cezalandırılmalarına rağmen halka saygı göstermediklerini söyledi.

FN’nin kurucu lideri Jean-Marie Le Pen ise ülkede değişen bir şeyler olduğunu ve değişimin gelecek seçimlerde hissedileceğini savundu. Le Pen, FN’nin hiçbir İl Genel Meclisi seçim bölgesinde başarılı olamamasına ilişkin, herhangi bir bölgede kazanmanın önem taşımadığını kaydetti.

Haberin Devamı

Seçimlerin kesin resmi sonuçlarının bugün açıklanması bekleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!