Yerel seçimin en keskin virajı

Güncelleme Tarihi:

Yerel seçimin en keskin virajı
Oluşturulma Tarihi: Mart 27, 2014 01:41

Ankara Hürriyet’in cadde cadde, sokak sokak gezerek yerel seçim nabzını yokladığı yazı dizisinin metropol ilçelerdeki son durağı Keçiören oldu. 848 bin 305 vatandaşın yaşadığı, Ankara’nın en kalabalık ikinci ilçesi unvanına sahip olan Keçiören bu özelliği ile Anadolu’daki birçok şehre kafa tutuyor. 611 bin 884 seçmenin sandık başına gideceği ilçede, seçimlere bir hafta kala heyecan da doruk noktasına ulaştı.

Haberin Devamı

Keçiören Başkent’te gerçekleştirilecek yerel seçim virajındaki en keskin dönüş olarak nitelendiriliyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yaşadığı ilçe olması nedeniyle Keçiören, AK Parti için oldukça kritik bir önem taşıyor. Erdoğan’ın önceki gün Etlik Ayvalı Kavşağı’nda yaptığı mitingin de Keçiören’e gösterdiği hassasiyetin ne kadar büyük olduğunu kanıtlıyor. 20 yıldır Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevini sürdüren Melih Gökçek’in 1984 yılında Keçiören Belediye Başkanlığı görevini yapması da, sadece ilçe değil büyükşehir seçimleri açısından da verilen önemi artırıyor.

YÜZDE 42.4’LE GELDİ

AK Parti, 2009 yerel seçimlerde belediye başkanlığı yarışını kazanan Mustafa Ak ile yola devam etme kararı aldı. 2009 seçimlerinde yüzde 42.4’le seçilen Mustafa Ak, görevde bulunduğu süreçte uzlaşmacı kimliğiyle ön plana çıktı.
Seçimlerde favorilerden biri olarak gösterilen Ak’ın sandıktaki en zorlu rakibinin ise Büyük Birlik Partisi adayı Turgut Altınok’un olduğu dile getiriliyor.

Haberin Devamı

ESKİ AK PARTİ’Lİ ALTINOK

Saadet Partisi’nin kurulmasının ardından Abdullah Gül önderliğindeki yenilikçi kanada katılarak AK Parti kurucuları arasında yer alan ve 1994, 1999 ile 2004’teki yerel seçimlerde Keçiören’de başkan seçilen Altınok’un şansının yüksek olduğu dillendiriliyor.
Keçiören’deki büyük çekişmenin MHP cephesinde Mehmet Ali Tanrıverdi, yürüttüğü etkili seçim kampanyasıyla ismini ön plana çıkarıyor. MHP, 2009 yerel seçimlerinde AK Parti’nin ardından en çok oy alan ikinci parti olmuştu. CHP’de ise belediye başkan adayı Murat Emir, Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mansur Yavaş’ın Ankara’da yarattığı rüzgarla birlikte yarışta ‘ben de varım’ diyor.
Ankara’nın birçok bölgesinde olduğu gibi, Keçiören’de de seçmen Büyükşehir için ayrı, ilçe için ayrı tercih yapıyor. Yarışın Büyükşehir ayağında Mansur Yavaş’ı tercih edenler ilçede kendi partisinin adaylarına yöneliyor.

VATANDAŞ NE DİYOR

ETLİK’TEN BAŞLIYORUZ

Başkent’in en büyük ilçelerinden biri olan Keçiören’deki seçim nabzını yoklamaya Etlik’ten başlıyoruz. Girdiğimiz bir mağazada satış görevlisi bir kadın gülümseyerek bizi karşılıyor. Alışveriş yapmayacağımızı ve siyaset konuşacağımızı anladığı zaman biraz çekiniyor. İsmini vermek istemiyor ancak yine de görüşlerini açıklıyor: “Ayvalı’da oturuyorum. Bu seçimlerde Keçiören için oyumu Turgut Altınok’a, Büyükşehir için ise Mansur Yavaş’a vereceğim. Çevremdeki çoğu kişi de böyle düşünüyor.”

Haberin Devamı

MÜCADELE KAFA KAFAYA

Etlik’in ardından yönümüzü Aşağı Eğlence’ye çeviriyoruz. Girdiğimiz taksi durağında esnafla sohbetimiz başlıyor. Altınok ve Ak’ın belediye başkanlığı mücadelesini kafa kafaya olarak değerlendiren bir taksici, “Ben oyumu Altınok’a vereceğim” diyor. Taksi durağından ayrıldıktan sonra yol üstünde gördüğümüz bir çay ocağına girip sohbete konuk oluyoruz. Mehmet Türk, Altınok’un seçimi kazanacağını belirterek, “Mustafa Ak, partisinin ismiyle geldi. Turgut Altınok, Keçiören’e çok hizmet etti. Aradaki farkı görüyorum” ifadelerini kullanıyor.

UFUKTEPE’DE AK PARTİ SESLERİ

Bölgeden ayrıldıktan sonra seçim gezimize Ufuktepe’de devam ediyoruz. Parktaki bir çardak altında hararetli bir şekilde siyaset değerlendirmesi yapan bir gruba rastlıyoruz. Mustafa Turhan, Mustafa Ak hakkında, “Ne iyiliğini ne de kötülüğünü gördüm. Altınok çalıştı ama kaçtı gitti. Neden çalışıp kaçtı ki?” ifadelerini kullanıyor. Büyükşehir seçimlerinde Melih Gökçek’e oy vereceğini belirten Turhan, “Ben memnunum, oyumu AK Parti’ye vereceğim. Mansur Yavaş’ı da tanımıyorum. Madem çok iyiymiş neden MHP’den CHP’ye geçiyor” diye konuşuyor. Başbakan’ın katıldığı Keçiören mitinginin hem Gökçek’e hem de Ak’a olumlu katkıları olacağını vurgulayan Zeynel Ölmeses ise, “Altınok ismi çok duyuluyor ama sevmeyenleri de çoktur. Müteahhitler, pazarcılar ve esnaf Altınok’u istemez. Ben AK Parti’den memnunum, Büyükşehir’de de Gökçek çok çalışıyor” diyor.

Haberin Devamı

BÜYÜKŞEHİR SONUCUNU KEÇİÖREN BELİRLER

Ufuktepe’nin ardından Başbakan Erdoğan’ın da ikamet ettiği semt olan Subayevleri’ne doğru yola koyuluyoruz. Erdoğan’ın evinin yakınlarındaki bir parkta sohbet eden 5 vatandaşın yanına gidiyoruz. Siyasete Keçiören’den başlıyoruz. İsim vermiyorlar ama, “Mustafa Ak beyefendi bir belediye başkanı. Altınok ise bu bölgede zayıf. Kim kazanırsa burun farkı ile kazanacak” diyorlar. İçlerinden birisi “Ben CHP adayı Murat Emir’e oy vereceğim. Kendisi doktor ve çok birikimli” ifadesini kullanıyor. Büyükşehir’i sorduğumuzda ise, “Büyükşehir Belediyesi’ni Belediyesi’ni Keçiören’de kim fark atarsa o kazanacak” şeklinde konuşuyorlar. Subayevleri’nden çıktıktan sonra Esertepe’ye gidiyoruz. Seyyar bir manava yanaşıyoruz, baba ve oğul tezgah başında. Güler yüzle karşılıyorlar bizi. İsim ve fotoğraf vermek istemediklerini söylüyorlar. Baba, “Ben AK Parti’liyim ve oyumu da onlar lehine kullanacağım. Esertepe ve civarında AK Parti oyları siler süpürür” değerlendirmesi yapıyor. Oğlu ise MHP’li olduğunu dile getirerek, “Büyükşehir’de Gökçek burayı siler süpürür ancak ilçede işler karışık. Altınok’un bu bölgeden oy alacağını sanmıyorum. Yarış AK Parti ile MHP arasında geçer” ifadelerini kullanıyor.

Haberin Devamı

ADAYLAR NE DİYOR

MAKAMA DEĞİL HİZMETE TALİBİZ

AK Parti Keçiören Belediye Başkan Adayı Mustafa Ak, seçimlere hazır olduklarının vurgusunu yaparak, şöyle konuştu:
“Hizmetlerimizle, her mahalleye ulaşmanın gururuyla ve alnımızın akıyla seçimleri kazanacağımıza inanıyoruz. Bizden önceki yönetim sadece belli mahallelere yatırım yaparak hizmetin tüm Keçiören’e ulaşmasını bir nevi engellemiş. Biz Keçiören haritasını önümüze aldık ve hiç hizmet gitmemiş mahallere özel projeler ürettik. Bu bir başlangıçtı, önümüzdeki dönemde de hizmetlerimiz artarak devam edecek ve hizmeti ulaştırmak için yine canla başla çalışacağız. Keçiören sevdalısı olarak biz makama değil hizmete talibiz.”

Haberin Devamı

CAZİBE MERKEZİ OLACAK

MHP Keçiören Belediye Başkan Adayı Mehmet Ali Tanrıverdi, 20 yıldır Keçiören’in kaynaklarının yerinde ve adil kullanılmadığını söyleyerek, şöyle konuştu:
“Keçiören’in kaynaklarını doğru ve adil bir şekilde halkımızın ihtiyaçlarına uygun kullanacağım. Kentin altyapı ve trafik sorunlarını çözeceğim. İhtiyaç sahiplerine yardımları artırarak sürdüreceğim. ‘Engelsiz Köy’ projemle engellilerin önündeki engelleri kaldıracağım. Yeni istihdam alanları oluşturarak Keçiören’de işsizliğe azaltacak, ilçemizde huzur ve güven ortamını tekrar tesis ederek Ankara’nın cazibe merkezi haline getireceğim” dedi.

ZİHNİYETİ DEĞİŞTİRMEYE GELİYORUZ

CHP Keçiören Belediye Başkan Adayı Murat Emir, Keçiören’in Türkiye’deki 66 ilden daha büyük olduğunu dile getirerek, şöyle konuştu:
“Keçiören hizmetler anlamında baktığınızda yüzlerce kilometre uzaklıktaki bir bölgeden farksız. Ulaşım saatler sürüyor. Bir oteli, tiyatro salonu bile yok. Ankara’nın mağduriyet bölgesi. Keçiören’i yıllardır aynı zinhiyet yönetiyor, zaman zaman sadece rozetleri değişiyor. Biz Keçiören’de zihniyeti değiştirmeye geliyoruz. Keçiören insanı 2’nci sınıf değil. Çankaya’da ne varsa, Çayyolu’nda ne varsa Keçiören’de de aynısının olması için geliyoruz. Bir doktor olarak söz veriyorum, Keçiören’de sağlıklı yaşanabilir bir kent oluşturacağım.”

GERÇEK ANKET SOKAKTADIR

BBP Keçiören Belediye Başkan Adayı Turgut Altınok, Keçiören’de özlemin bitmesi az kaldığını dile getirerek, şöyle konuştu:
“Altınok bugün varsa, halk tarafından seviliyor ve tercih ediliyorsa bu sadece ve sadece Keçiören’e ve Keçiörenlilere verdiği başarılı hizmetlerin sayesindedir. Keçiören ve Ankara’nın vefakar halkı bunu çok iyi bilmekte ve görmektedir. Gerçek anket sokaktır, halktır, onların birebir söyledikleridir. Sevgili halkımızın tertemiz, pırıl pırıl, huzurlu, adil yönetilen bir Keçiören’de yaşamak için, hizmet adamı, proje adamı, Keçiören sevdalısı Turgut Altınok’u seçeceklerine inanıyoruz.”

OY ORANLARI 2009 YEREL SEÇİMLERİ

Yüzde Oy

AK PARTİ 42.4 187.787
MHP 32.2 142.399
CHP 21.7 95.964


OY ORANLARI 2011 YEREL SEÇİMLERİ

Yüzde Oy

AK PARTİ 55,48 284.590
CHP 24,23 124.275
MHP 15,52 79.626

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!