Uzmanlar inceledi, tarihi köprüde yıkılma riski yok

Güncelleme Tarihi:

Uzmanlar inceledi, tarihi köprüde yıkılma riski yok
Oluşturulma Tarihi: Kasım 17, 2018 11:52

Uzmanlar inceledi, tarihi köprüde yıkılma riski yok

Haberin Devamı

TRABZON,(DHA)- TRABZON'da su borusunun patlaması sonucu çıkışında çökme meydana gelen ve yıkılma riski iddiasıyla güçlendirileceği gündeme gelen Roma dönemine ait Tabakhane Köprüsü'nde incelemeler tamamlandı. Köprü çıkışında yürütülen onarım çalışmalarının ardından yol yeniden ulaşıma açılırken, yapılan teknik incelemelerde ise tarihi köprüde yıkılma riskinin bulunmadığı, bu nedenle de güçlendirme çalışmasına gerek kalmadığı belirlendi.

Ortahisar ilçesinde bulunan Roma dönemi miraslarından tarihi Tabakhane Köprüsü, 14 Kasım'da meydana gelen çıkışındaki ana su borusunun patlamasıyla gündeme gelmişti. Çevresinde kentsel dönüşüm projesi kapsamında çalışma yürütülen köprünün çıkışındaki yolun küçük bir bölümü yerin altından geçen su borusunun patlaması nedeniyle çöktü. Üzeri kesme taşla döşeli yol tedbir amacıyla araç ve yaya trafiğine kapatıldı. Trabzon Büyükşehir Belediyesi ekipleri harekete geçerek alanda çalışma başlattı. Belediye yetkilileri, yoldaki çökmenin Tabakhane Köprüsü yakınındaki yolun altından geçen su borusunun patlaması sonucu meydana geldiğini tespit etti. Tedbir amaçlı yaya ve araç trafiğine kapatılan yol, onarım çalışmalarının ardından ulaşıma açıldı. Çökme yaşanan yol çevresinde de belediye görevlileri güvenlik önlemlerini artırdı, sürücüler için de uyarıcı levhalar yerleştirildi.

YIKILMA RİSKİ İDDALARI İNCELENDİ

Bahse konu köprü çıkışındaki yolda meydana gelen çökme ve beraberinde köprünün de yıkılma riski taşıdığı yönünde ortaya atılan iddialar üzerine, yetkililerce köprü ve çevresinde teknik inceleme başlatıldı. Yapılan incelemelerde, çökmeye çevrede yürütülen proje kapsamındaki inşaatın neden olmadığı ve köprünün yıkılma tehlikesinin bulunmadığı, bu nedenle de güçlendirme çalışmasına gerek kalmadığı belirlendi.

Tarihi köprü çıkışında meydana gelen çökmeden dolayı yolun araç ve yaya trafiğine kapatılması nedeniyle kısa süreli mağdur olduklarını belirten esnaf da, köprüde yıkılma riskinin ortadan kalkmasının sevindirici olduğunu, çevresindeki yapımı süren projenin de bir an önce tamamlanmasını istedi.

TABAKHANE KÖPRÜSÜ

Tabakhane Köprüsü, Tabakhane Deresi üzerinde inşa edilmiştir. Köprünün batı ayağı Ortahisar'a kuruludur. Yapım tarihi Roma döneminde 1’inci yüzyıla kadar inmektedir. Köprü bugünkü haline 19’uncu yüzyılda kavuşmuştur. İki kademeli olarak yapılmış köprünün, ilk kademesi tek göze sahiptir. İkinci kademede ise altı oval kemerli göz mevcuttur. Zaman içinde pek çok onarım geçirerek günümüze kadar ayakta kalabilmiştir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!