Göbeklitepe, dünyaya anlatılacak

Güncelleme Tarihi:

Göbeklitepe, dünyaya anlatılacak
Oluşturulma Tarihi: Kasım 01, 2018 13:31

Göbeklitepe, dünyaya anlatılacak

Haberin Devamı

ŞANLIURFA, (DHA)- KÜLTÜR ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un, 2019 yılının 'Göbeklitepe Yılı' ilan edeceklerini açıklaması Göbeklitepe'nin bulunduğu Şanlıurfa'da sevinçle karşılandı. Göbeklitepe Şehri Medeniyet Kültür projesi kapsamında 16 Ocak’ta büyük bir organizasyona hazırlanarak, tarihi mekan dünyaya anlatılacak.
12 bin yıllık geçmişiyle UNESCO Dünya Mirası Kalıcı Listesi'ne alınan Göbeklitepe'nin tanıtımı için Şanlıurfa Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nce başlatılan girişimler sonucu 2019 yılının 'Göbeklitepe Yılı' ilan edilmesi talep edilmesi üzerine Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, turizmde gelecek yılı 'Göbeklitepe Yılı' ilan edeceklerini duyurdu. Her gün yerli ve yabancı turistlerin ziyaret ettiği, 1995’ten beri yürütülen kazı çalışmalarında, Neolitik döneme ait boyları 3-6 metre, ağırlıkları da tonlarca olan, yabani hayvan figürlü 'T' biçimli dikili taşları ve 8- 30 metre çapında dairesel ve dikdörtgen şekilli dünyanın en eski tapınak kalıntıları yer aldığı Göbeklitepe’nin dünyaya tanıtılması için 'Şehri Medeniyet Kültür' projesiyle bir etkinlik düzenlenecek. 16 Ocak Şehri Medeniyet Göbeklitepe ismiyle gerçekleşecek kültür projesiyle ilgili açıklamada bulunan projenin yapımcısı Savaş Uğurlu, ülkemizin bu tür değerlerini tüm dünyaya tanıtmak için çalışmalar başlatarak, "Şanlıurfa’mızın, Göbeklitepemizin ve ülkemizin kültürünü, medeniyetlerini tarihi değerlerini, geleneksel uygulamalarını, motifleri ve sanata kadar uzanan farklı kollarını uluslararası platformlarda geniş kitlelere anlatmak için bu ve benzeri kültür projelerine ihtiyacımız var. Bu bağlamda kültürel miras ve kültürel çeşitlilik kavramları, toplumlar için bir yakınlaşma, diyalog, uyum ve kimlik kaynağını oluşturmaktadır. Şehri Medeniyet Göbeklitepe Kültür Projemiz Göbeklitepenin önemli değerlerini ön plana çıkararak kültürel tanıtımını anlatmaya katkı sağlayacaktır” dedi.
Şehri Medeniyet Göbeklitepe Kültür projesinde 30 parçadan oluşan Haleplibahçe görsellerinin defilesi sahnelenecek, Medeniyetler korosu konseri, Göbeklitepe panel ve o döneme ait yöresel yemekler sergileneceği kaydedildi.    
FOTOĞRAFLI        

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!