Dr. Öznavruz: Türkiye'de 25 bin 559 kişi organ nakli bekliyor

Güncelleme Tarihi:

Dr. Öznavruz: Türkiyede 25 bin 559 kişi organ nakli bekliyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 07, 2018 11:24

Dr. Öznavruz: Türkiye'de 25 bin 559 kişi organ nakli bekliyor

Haberin Devamı

İbrahim EMÜL/OSMANİYE, (DHA) - OSMANİYE İl Sağlık Müdürü Dr. Hasan Öznavruz, Türkiye'de 22 bin 359 kişinin böbrek, 2 bin 129 kişinin karaciğer ve 1071 kişinin ise kalp nakli için beklediğini söyledi.
Öznavruz, güncel rakamlara göre ülke genelinde 386 bin 707 kişinin organ bağışında bulunduğunu, Osmaniye'de ise bu sayının 449 olduğunu belirterek, "Her yıl binlerce kişi organ yetmezliği nedeni ile hayatını kaybetmektedir. Organ bağışı konusunda duyarlı olalım ve etrafımızdaki kişileri de Organ Bağışı Yapmaya teşvik edelim" dedi.
18 YAŞINDAN BÜYÜK HER FERT ORGAN BAĞIŞINDA BULUNABİLİR
18 yaşından büyük herkesin organ bağışında bulunabileceğini belirten Öznavruz şöyle devam etti:
"Yasal düzenleme ile 18 yaşından büyük ve akli dengesi yerinde olan her fert organlarının tamamını veya bir bölümünü bağışlayabilir. Tedavisi mümkün olmayan hastalıklar nedeniyle görev yapamayacak derecede hasar gören organların yerine,canlı veya ölüden alınan yeni, sağlam organın konularak hastanın tedavi edilmesine organ nakli denir. Organ nakli son evredeki organ yetmezliği için en iyi hayat kurtarma yoludur. Tıp bilimindeki gelişmeler her geçen gün hız kazanmakta, dünyada ve ülkemizde konusunda uzman hekimlerimizce başarılı nakiller yapılmakta ve hastalarımızın  tekrar sağlığına kavuşması sağlanmaktadır."
ORGAN VE DOKU BEKLEYEN HASTA SAYISI ARTIYOR
Organ ve doku bekleyen hastaların sayısının her geçen gün arttığını söyleyen Öznavruz şöyle devam etti:
"Organ nakil sayısı aynı oranda artış göstermemektedir. Bunun en büyük nedeni yapılan tüm çalışmalara rağmen hala organ bağışı konusunda toplumda, gerek tıbbi, gerekse dini açıdan eğitim ve bilgi eksikliğinin bulunmasıdır. Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, organ naklinin caiz olduğunu bildirmiştir. Aynı kurul organ bağışını insanın insana yapabileceği en büyük yardım olarak tanımlamıştır.  Nakledilen organın ahrette kendisine dönüp dönmeyeceğinden endişe edenlere Kıyame Suresi, 3-4. ayetini örnek verirsek; "İnsan kendisinin kemiklerini bir araya getiremeyeceğimizi mi sanıyor? Evet, bizim onun parmak uçlarını ile aynen eski haline getirmeye gücümüz yeter” denmektedir. Vatandaşlarımızı  Organ bağışı konusunda duyarlılığa davet ediyoruz. Her yıl yaklaşık 4 bin - 4 bin 500 kişi organ bekleme listesine eklenmektedir. Her an organ bekleyen bir hasta olabiliriz. Unutmayın ki; organ bağışı hayat bağışıdır. Bir organ bağış kartı alın. Gelin siz de bir hayat kurtarın."

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!