Doğu Türkistan'ın sorunları, Niğde'de ele alındı

Güncelleme Tarihi:

Doğu Türkistanın sorunları, Niğdede ele alındı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 01, 2019 14:05

Doğu Türkistan'ın sorunları, Niğde'de ele alındı

Haberin Devamı

Andaç ARSLANPAY/NİĞDE,(DHA)- NİĞDE Ömer Halisdemir Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü (TÜDAM) ve Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölüm Başkanlığı tarafından “Doğu Türkistan’ın Güncel Meseleleri” başlıklı konferans düzenlendi.

Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonu'nda düzenlenen Doğu Türkistan’ın Güncel Meseleleri Konferansı'na, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlyas Gökhan, TUDAM Müdürü Prof. Dr. Hikmet Koraş, akademik personel ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Konferansta konuşan Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Adem Öger, Doğu Türkistan’ın güncel sorunları, ana dilde eğitim, din ve inanç mirası, kültürel mirası koruma ve yaşatma konularını ele aldı.

Doğu Türkistan coğrafyasındaki Uygur, Kazak ve Kırgız Türkleri'nin ana dillerinde eğitim almalarının yasaklandığını, bunun daha ötesine geçilerek 2016 yılından bu yana Uygur Türkçesi ve diğer lehçeler ile ilgili mevcut eserlerin ortadan kaldırılmaya başlandığını belirten Doç. Dr. Öger, din ve inanç özgürlüğünün kısıtlandığını, özellikle Müslüman Uygurların takibe alınarak evlerinde dahi ibadet etmelerinin engellendiğini, son yıllarda camilerin yıkıldığını, İslam inancına dair sembollerin ve ritüellerin ortadan tamamen kaldırmanın amaçlandığını vurguladı.

Konferansın sonunda Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlyas Gökhan ve TUDAM Müdürü Prof. Dr. Hikmet Koraş tarafından konuşmacı Doç. Dr. Adem Öger’e teşekkür belgesi ve plaket verildi.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!