Başkan Gürün: Tarıma has evlat gibi bakılmalı

Güncelleme Tarihi:

Başkan Gürün: Tarıma has evlat gibi bakılmalı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 05, 2019 13:31

Başkan Gürün: Tarıma has evlat gibi bakılmalı

Haberin Devamı

MUĞLA Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Osman Gürün, tarımın geliştirilmesi ve üreticinin bilgilendirilmesi amacıyla gerçekleştirilen sempozyumda yaptığı konuşmada, "Pazarlamayla ilgili düzenli sistem kurulursa bir sorun çıkmaz. Küçük üretici maalesef direnemiyor. Kooperatifler kurarak köylümüzü bir araya bir araya getirmeliyiz. Tüccarın insafına bırakmadan pazarlama yapmalıyız. Tüketim kooperatiflerini de kurmamız gerekiyor. Tarıma has evlat gibi bakılması gerekiyor. Her şeyi ithal eden bir halden uzaklaşmalıyız. Bütün değerlerimize sahip çıkmalıyız" dedi.

Muğla Büyükşehir Belediyesi'nin tarıma ve üreticiye verdiği destek sürüyor. Her yıl tarımın farklı alanlarında düzenlenen sempozyumun konusu, bu yıl arıcılık ve su ürünleri olarak belirlendi. Ziraat Mühendisleri Odası Muğla Şubesi ile Muğla Veteriner Hekimler Odası iş birliğiyle düzenlenen sempozyuma; Muğla, İzmir, Bursa, Samsun ve İstanbul'dan birçok akademik personel ile sektör temsilcisinin yanı sıra CHP Genel Başkan Yardımcısı Orhan Sarıbal da katıldı. CHP Muğla Milletvekili Gürol Ergin anısına düzenlenen sempozyum, Gazi Mustafa Kemal Atatürk Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi. Muğla Büyükşehir Belediye Başkanlığı Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı Buket Kallem, açılış konuşmasını yaptı.

'BÜTÜN DEĞERLERİMİZE SAHİP ÇIKMALIYIZ'

Ardından konuşan ve merhum Gürol Ergin'i anan Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Osman Gürün, tarım ve hayvancılığa olan ilginin azatlıkça ülke ekonomisinin zarar gördüğünü belirterek, şöyle dedi:

"İthal eden bir ülke haline geldik. Değerlendirilmesi ve mutlak suretle bunun ortadan kaldırılması gerekiyor. Mustafa Kemal Atatürk bir konuşmasında 'Tarım ve hayvancılıkla ilgili üreten köylümüz olmasaydı, bizim bu zaferi kazanmamız mümkün değildi' dediğini biliyoruz. Muğla'nın yüzde 60 nüfusu kırsalda yaşıyor. Biz tarım iliyiz. Kırsaldan kıyıya göç daha az. Her şeye rağmen köylü toprağını bırakmak istemiyor. Kaçırılmaması gereken bir fırsat. Genç nesil ürettiğinden kazanırsa toprağına sahip çıkacak. Kıyıda büyük turizm faaliyeti var. Her şey dahil sistemiyle sürekli tüketiliyor. O zaman kırsalda üretelim kıyıda tüketelim. Pazarlamayla ilgili düzenli sistem kurulursa bir sorun çıkmaz. Küçük üretici maalesef direnemiyor. Kooperatifler kurarak köylümüzü bir araya bir araya getirmeliyiz. Tüccarın insafına bırakmadan pazarlama yapmalıyız. Tüketim kooperatiflerini de kurmamız gerekiyor. Tarıma has evlat gibi bakılması gerekiyor. Her şeyi ithal eden bir halden uzaklaşmalıyız. Bütün değerlerimize sahip çıkmalıyız."

CHP Genel Başkan Yardımcısı Orhan Sarıbal ise, "Dünya değişiyor. Bu değişime ayak uyduran bir ülkedeydik. Emperyalizm kol gezdiği bir dönemden Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşıyla bir devrim yaratıldı. Neresinden bakarsanız bakın muhteşem bir üretim vardı.  Ancak şuanda üreten değil, ithal eden bir ülkeyiz" diye konuştu.

Sempozyumda 'Balda Kalıntı Sorunu', 'Önemli Arı Hastalıkları', 'Varrao ile etkili mücadele', 'Arıcılıkta Ürün Çeşitliliği', 'Muğla'da Su Ürünleri Avcılığı', 'Su Ürünleri İşletme Teknolojisi', 'Su Ürünleri Yetiştiriciliği', 'Sürdürülebilir Balıkçılık İçin Su Yönetimi', 'Balık Hastalıkları ve Güvenlik' konuları konuşuldu.

Cavit AKGÜN / MUĞLA, (DHA)

FOTOĞRAFLI

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!