Mersin’de eğitimin geleceği tartışıldı

Güncelleme Tarihi:

Mersin’de eğitimin geleceği tartışıldı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 24, 2018 13:21

Mersin’de eğitimin geleceği tartışıldı

Haberin Devamı

Mustafa ERCAN/MERSİN, (DHA) – MERSİN Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) 28 No’lu Eğitim Hizmetleri Meslek Komitesi öncülüğünde düzenlenen ‘Mersin’de Eğitimin Geleceği’ konulu değerlendirme toplantısında eğitimin geleceği tartışıldı.
Toplantıda ilk olarak söz alan MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, Oda olarak eğitime verdikleri öneme dikkat çekti. Eğitimin daha çağdaş hale gelmesinde sorunların ve çözüm önerilerinin tartışıldığı bu tür organizasyonların önemli etkisi olduğunu belirten Kızıltan, "Biz de sizinle birlikteyiz. Siz bizi besleyin, taleplerinizi rapor halinde verin biz de takipçisi olalım" dedi.
MTSO Meclis Başkanı Hamit İzol ise, eğitimin gelişimin vazgeçilmezi olduğunu ifade ederek, "Ben Siverek Lisesi mezunuyum. Öğretmensizliğin ne demek olduğunu iyi bilirim. Öğretmenlerimizin kıymetini bilelim. Eğitimi ve sağlığı düzenli olan bir ülkede her şey düzen içinde yürür. Yaptığınız kutsal görevden dolayı hepinizi tebrik ediyorum" diye konuştu.
Ardından söz alan İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Mükerrem Ekinci, Mersin’deki özel okullaşma oranlarıyla ilgili bilgi verdi. Mersin’de 791 özel öğretim kurumunun 278’inin özel okul olduğunu kaydeden Ekinci, toplamda 77 bin 365 olan öğrenci kontenjan sayısının 2018 -2019 döneminde yüzde 39,6’nın dolduğunu açıkladı. Özel okullarda en çok yatırımın Yenişehir ilçesinde yapıldığını dile getiren Ekinci, Akdeniz ilçesinde ise hiç özel ilkokul ya da ortakokul bulunmadığını vurgulayarak, şunları söyledi:
"Akdeniz ilçesi kalabalık nüfusu ile özel okul yatırımı konusunda halen cazip bir ilçedir. Bu yıl açılan okulların doluluk oranı düşük gibi gözüküyor ancak bu kontenjan sayısının fazla artmış olmasından kaynaklanıyor. Rakamlar Mersin’in halen yatırım yapılabilir pozisyonda olduğunu gösteriyor."
Mersin’in özel okullaşma oranında Türkiye’de iyi bir noktada olduğunu anlatan Maarif Müfettişleri Koordinatörü Necip Tokyay, merdiven altı olarak adlandırılan kaçak kurumların önüne geçilmesiyle rakamların çok daha iyi noktalara taşınabileceğini söyledi.  Tokyay, kurum olarak kaçakla mücadele etmek için çok çalıştıklarını kaydederek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bana bağlı 55 müfettiş var ve bu kişiler yalnızca aldıkları ihbarları değerlendirebiliyor. Her yeri denetleyebilmelerine imkan yok. Ancak siz kendi aranızda 3-4 kişilik bir komisyon kurup bu konuda araştırma yapıp bizlere bildirirseniz, gidip denetler ve bu konuyla daha rahat mücadele edebiliriz."
Birçok dershanenin özel okula dönüştüğünü hatırlatan Tokyay, şunları söyledi:
"Dershane kültürü ile okul kültürü birbirinden çok farklıdır. Oda olarak bize yazı yazmanız halinde eğitim kurumlarına kurum kültürü eğitimleri verebiliriz. 55 arkadaşımın hepsi bir kuruma giderek eğitimi hızlandırabilir."
Örgütlü bir yapı ile birlikte hareket ederek temel sorunları birlikte aşma hedefinde olduklarını anlatan Özdebir Yönetim Kurulu Üyesi Sait Oğuz, Özdebir olarak yürüttükleri çalışmalar, yaptıkları bilgi verdi:
"Ne yazık ki yaptığımız görüşmelerde temel liselerin kapatılacağı yönünde sonuç çıkıyor. Görüşmelerimizde Temel Liselerin Türk Eğitim Sistemi’ne sağladığı katkıları, devletin yükünü azalttığını anlatmaya çalıştık. Umudumuzu son güne kadar koruyacağız."
Toplantı Öğretmenler Günü dolayısıyla düzenlenen kokteyl ile sona erdi.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!