Yılın 11 ayında yaş meyve sebzede lider yine AKİB

Güncelleme Tarihi:

Yılın 11 ayında yaş meyve sebzede lider yine AKİB
Oluşturulma Tarihi: Aralık 04, 2018 15:15

Yılın 11 ayında yaş meyve sebzede lider yine AKİB

Haberin Devamı

MERSİN, (DHA) –MERSİN’deki Akdeniz Yaş Meyve ve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Nejdat Sin, yılın ilk 11 ayında en çok ihracatın yüzde 17’lik artışla 777,7 milyon dolara ulaşan yaş meyve grubunda gerçekleştiğini, narenciye grubunda ise miktarda yüzde 34 değerde ise yüzde 16 oranında artışla ihracatın 734 milyon dolara yükseldiğini söyledi.
Türkiye ekonomisinde önemli konumunda yer alan narenciye grubunda kasım ayı bolluğu yaşandığını belirten Başkan Sin, narenciye ihracatının 167,8 milyon dolar ile Kasım ayı yaş meyve sebze ihracatının yüzde 56’sını oluşturduğu bilgisini vererek sektörün yüzünü güldüren ihracatçıları tebrik etti.
Türkiye’deki çiftçilerin bin bir emekle yetiştirdiği yaş meyve sebze ürünlerini hak ettiği fiyata satabilmek, Türk yaş meyve sebzesini dünyaya tanıtmak amacıyla sektörün önde gelen fuarlarını dolaştıklarının ifade eden Sin, "Çin’e mevcut durumda sadece kiraz ihracatı gerçekleştirilebilmesine rağmen, potansiyel ihraç ürünü olan narenciyenin de önünü açabilmek amacıyla Kasım ayında Pekin’de gerçekleştirilen China FVF Fuarı’na info stant ile katıldık. Tüm sektör paydaşlarının çabaları ile Türk yaş meyve sebzesinin Uzakdoğu pazarına en yakın sürede giriş yapmasını temenni ediyorum" dedi.
Kasım ayında sektör ihracatının yüzde 54’ü, sektörün en önemli alt grubu olan narenciye ihracatının ise yüzde 74’ü Akdeniz Yaş Meyve ve Sebze İhracatçılar Birliği tarafından gerçekleştirildiğini kaydeden Sin, "AKİB olarak üretici ve ihracatçılarımızla el ele vererek sektörümüzü dünya pazarlarında hak ettiği konuma taşımak ve sorunlarımıza çözümler üretebilmek gayesiyle faaliyetlerimize hız kesmeden devam edeceğiz. Ülke çıkarlarını gözettiğimiz ve bu amaç doğrultusunda birlikte hareket ettiğimiz takdirde dünya pazarındaki yerimizin hızlanan bir ivme ile yükseleceğine inanıyorum. Tüm sektör paydaşlarına katkılarından dolayı teşekkür ederim" diye konuştu.
Kasım ayında en çok ihraç edilen ürün mandarin olurken, onu sırasıyla limon ve portakal takip etti. Kasım ayının şampiyonu mandarin ihracatında, 85,7 milyon dolarlık döviz getirisi sağlandı. Kasım ayında en çok yaş meyve ve sebze ihracatı yapılan ülke yüzde 34’lük payla Rusya Federasyonu olurken, onu sırasıyla Irak, Ukrayna, İtalya ve Romanya takip etti.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!