Vatandaşlara kemik iliği donörü olmaya çağrısı

Güncelleme Tarihi:

Vatandaşlara kemik iliği donörü olmaya çağrısı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 26, 2018 11:44

Vatandaşlara kemik iliği donörü olmaya çağrısı

Haberin Devamı

MERSİN, (DHA) - MERSİN'de Kızılay Şube Başkanı Necmi Erdem, kemik iliği nakli bekleyen kanser hastalarının umudu olan kök hücre bağışının önemine dikkat çekerek, "Siz de bu hikayeye can verin" dedi.
Kızılay Şube Başkanı Necmi Erdem, Kızılay’ın Sağlık Bakanlığı ile birlikte kampanya başlattığını belirterek herkesin kök hücre projesi kapsamında kan örneği vererek kemik iliği donörü olabileceğini söyledi.  Kök Hücre Bağışçılarından alınacak bir tüp kanın, Sağlık Bakanlığı’nın belirlediği merkez laboratuarlara gönderilerek, 'Doku Tipleme Testleri' yapılacağını ve böylece bağışçı veri tabanı oluşturulacağını ifade eden Erdem, "Veri tabanında kayıtlı bağışçılardan herhangi bir tanesinin doku tipleme testleri, kemik iliği nakli bekleyen herhangi bir hastayla uyuştuğu anda, bağışçıya ulaşılacak ve kemik iliğinin alınması için davet yapılacaktır. Daha önce tüpte alınan kan yalnızca testler içindir. Asıl İlik verme işlemi bu son aşamada olur. Kök hücre, yaşam boyu kendi kendini yenileme ve farklı, tamamen olgun hücrelere dönüşebilme kapasitesine sahip hücrelerdir. İhtiyaç olduğu zaman kendilerinden sonraki hücrelere farklılaşarak, hücrelerin gelişimini, olgunlaşmasını ve çoğalmasını sağlarlar" dedi
Kök hücrenin; kemik iliği kanserleri, lenfomalar, çeşitli organ kanserleri, kemik iliğinin yetersiz çalıştığı veya çalışmadığı durumlar, kalıtsal anemiler, immün yetersizlikler, kalıtsal metabolik hastalıkların tedavisinde kullanıldığını kaydeden Erdem, "18-50 yaş aralığında olan, Hepatit B, Hepatit C ve Sifiliz hastalığı geçirmemiş olan, kronik hastalığı bulunmayan, kanser, HIV ( AIDS ) tanısı almamış sağlıklı herkes bağışçı olabilir. Size en yakın Gönüllü Verici Merkezi ve Sabit Kan Alma Merkezlerinde kök hücre bağışı ile ilgili bilgilendirme alabilir ve kök hücre bağışında bulunabilirsiniz" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!