Ekim’de 224 milyon dolarlık yaş meyve ve sebze ihracatı

Güncelleme Tarihi:

Ekim’de 224 milyon dolarlık yaş meyve ve sebze ihracatı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 05, 2019 15:47

Ekim’de 224 milyon dolarlık yaş meyve ve sebze ihracatı

Haberin Devamı

MERSİN, (DHA)- AKDENİZ Yaş Meyve ve Sebze İhracatçıları Birliği (AKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Nejdat Sin, ekim ayında 224 milyon dolarlık ihracat yapıldığını kaydetti.
Yaş meyve ve sebze sektörünün ekim ayı ve ocak-ekim ayları ihracat rakamlarını değerlendiren Akdeniz Yaş Meyve ve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Nejdat Sin, Türkiye ekonomisi için büyük öneme sahip yaş meyve ve sebze sektörü için ekim bolluğu yaşandığını söyledi. En çok ihraç edilen ürünün 43 milyon dolar ile limon olduğunu anlatan Sin, üzüm, mandalin, nar ve greyfurt ürünlerinin de sırayla takip ettiğini kaydetti.
Yılın 10'uncu ayı itibariyle en çok ihracatın değerde yüzde 45’lik payla 716 milyon dolara ulaşan yaş meyve grubunda gerçekleştiğini kaydeden Sin, "Ekim ayında yaş meyve ve sebze ihracatı 224 milyon dolar olarak gerçekleşti. Yaş meyve sebze sektörünün alt ürün grupları incelendiğinde ise taze sebze ihracatı değerde yüzde 19, payla 42 milyon dolar, taze meyve ihracatı değerde yüzde 35 payla 78 milyon dolar ve narenciye ihracatı değerde yüzde 46’lık pay ile 104 milyon dolar gerçekleşti. En çok yaş meyve sebze ihracatı yapılan ülkeler incelendiğinde, Rusya Federasyonu'na yüzde 52’lik artış ile 73 milyon dolar ihracat gerçekleşerek, lider pazar konumunda yer aldı. Rusya Federasyonunu sırasıyla Irak, Ukrayna, Almanya ve Romanya takip etti" dedi.
İHRACAT YÜZLERİ GÜLDÜRDÜ
2019 Ocak-Ekim ayı sonu itibariyle en çok ihraç edilen yaş meyve sebze ürünü 231 milyon dolar ile domates olurken, domatesi sırasıyla kiraz, vişne,  limon, üzüm ve mandalin takip etti. En çok yaş meyve sebze ihracatı yapılan ülkeler listesi incelendiğinde ise Rusya Federasyonu 486 milyon dolar kaydedilerek pazar liderliğini korudu. Rusya Federasyonunu sırasıyla Almanya, Irak, Romanya ve Ukrayna takip etti. Narenciye sezonu devam ederken, Ekim ayı ihracatının yüzleri güldürdüğünü ifade eden başkan Sin, Ekim ayında Limon ihracatının yüzde 42’lik pay ve 43 milyon dolarla birinci sırada yer aldığını ve limonu, mandarin greyfurt ve portakal ürünlerinin takip ettiğinin bilgisini verdi.
YAŞ MEYVE SEBZE İHRACATINDA AKİB BAŞARISI
Başkan Sin, Ekim ayında AKİB’in genel yaş meyve sebze ihracatına değerde yüzde 58 pay ve  129 milyon dolarlık katkısı ile  diğer birlikler arasında liderliğini koruduğunu belirtti. 2019 yılı Ekim ayı sonu itibariyle ise Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği kanalıyla değerde yüzde 45’lik,  miktarda yüzde 52’lik pay ile toplamda 704 milyon dolarlık yaş meyve sebze ihracatı gerçekleştiğini ifade eden Sin, Türkiye Yaş Meyve ve Sebze ihracatına en çok katkı sağlayan birlik  olmaktan  mutluluk duyduklarını ifade ederek, bu başarıda emeği geçen tüm sektör paydaşlarına teşekkürlerini iletti.

 

FOTOĞRAFLI

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!