Salkım güvesine karşı 'Japon tuzağı' önlemi

Güncelleme Tarihi:

Salkım güvesine karşı Japon tuzağı önlemi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 29, 2019 12:44

Salkım güvesine karşı 'Japon tuzağı' önlemi

Haberin Devamı

MANİSA'nın Sarıgöl ilçesindeki bağlarda rekolte kaybına yol açan salkım güvesi zararlısına karşı, 'Japon tuzağı' adı verilen yöntemle önlem alındı.

Dünyaca ünlü Sultaniye üzümlerinin yetiştirildiği Sarıgöl ilçesinde bulunan üzüm üreticileri, bağlarda rekolte kaybına yol açan salkım güvesi zararlısına karşı 'Japon tuzağı' adı verilen feromon tel ve kapsülleri üzüm asmalarının çubuklarına taktı. Sarıgöl ve çevresinde salkım güvesine karşı feromon tel ve kapsüllerle mücadelenin başladığını belirten ziraat teknikeri Himmet Melih Sarıhan, "Salkım güvesi için kullanılan feromon tel ve kapsüllerin üzerinde kaplı olan maddenin kokusu nedeniyle, zararlı kelebeklerin dişisi ile erkeği birbirlerini bulamıyor. Çiftleşme olmadığı için üründe zarara yol açan yumurtlama olayı gerçekleşmiyor. Bu teknolojiye üzüm üreticilerimiz 'Japon tuzağı' ya da 'Feromon tuzağı' diyorlar. Bu sistem çok yararlı. Ancak feromon sistemi, bağın komşuları da aynı uygulamayı yaparlarsa daha başarılı olur" dedi.

Üzüm bağlarında salkım güvesine karşı yapılan uygulama kapsamında devlet tarafından dekar başına 50 TL destekleme yapıldığını belirten ziraat teknikeri Himmet Melih Sarıhan, "Üzüm üreticilerimiz, teknolojik uygulamanın desteklendiğini öğrenir öğrenmez bağında uygulamayı yapmaya başlıyor" diye konuştu.

 Vehbi SARIHAN / SARIGÖL (Manisa), (DHA)

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!