Kayseri'de mutfak gereçlerinde Bakır modası

Güncelleme Tarihi:

Kayseride mutfak gereçlerinde Bakır modası
Oluşturulma Tarihi: Haziran 09, 2019 14:08

Kayseri'de mutfak gereçlerinde Bakır modası

Haberin Devamı

Yasin DALKILIÇ/KAYSERİ, (DHA)- KAYSERİ'de Selçuklu dönemi öncesine kadar dayanan bakır mutfak gereçleri, daha sağlıklı olduğu gerekçesiyle yeniden ilgi görmeye başladı.

Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde sofralarda kullanılan bakır tencere, tava ve bardaklar, Kayser'de sağlıklı ve uzun ömürlü olduğu için yeniden ilgi görmeye başladı. Bir dönem yerini çelik tencere ve diğer mutfak gereçlerine kaptıran bakır, Merkez Melikgazi İlçesi Eski Sanayi Mahallesi'ndeki Bakırcılar Çarşısı'nda ustalar tarafından yapılıyor, Kayseri Tarihi Kapalı Çarşındaki bazı işletmelerde satılıyor.

Tarihi kapalı çarşıda bakır tencere başta olmak üzere bakır birçok mutfak eşyasını satan  işletmeci Ömer Navruz, "Gündelik hayatta birçok şeyde olduğu mutfak eşya kullanımında da geçmişe dönüş başladı. Bakır tencere ve tabaklarda hükümdarlara bakır kazanlardan yemek pişirilmiş ve bakır tabaklarda yemek ikram edilmiş. Şimdi de günümüzde bakır mutfak gereci daha yaygın olarak kullanılmakta. Bir zamanlar nostaljik olarak evlerde sergilenen bakır mutfak gereçlere kalaylanarak sofralarda yerini alıyor. Nedeni ise Bakır'ın özellikle çelik malzemeye göre ömrünün daha uzun olması ve daha sağlıklı olmasıdır. Yaz döneminde düğün hazırlığında olan gelin adayları mutfak gereçlerindeki çeyiz tercihini bakır'dan yana kullanıyor" dedi.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!