Dünyam Hastanesi Genel Cerrahi Op. Dr. Mehmet Ali Deneme:

Güncelleme Tarihi:

Dünyam Hastanesi Genel Cerrahi Op. Dr. Mehmet Ali Deneme:
Oluşturulma Tarihi: Şubat 05, 2016 08:52

KAYSERİ

Dünyam Hastanesi’nden Genel Cerrahi Op. Dr. Mehmet Ali Deneme, kasık fıtığı ameliyatlarında açık ve kapalı olmak üzere iki yöntem olduğunu ve kapalı yöntemin açık yönteme göre daha avantajlı olduğunu söyledi.
Kasık fıtıklarının erkekte de kadında da görülebileceğini dile getiren Mehmet Ali Deneme, “Kasık fıtıkları her iki cinste de gözükebilen kasık bölgesindeki bağlayıcı ve tutucu bağlarda zayıflığa bağlı karın zarı yırtığına bağlı oluşan lezyonlardır. Genelde kasık bölgesinde şişlik ayakta uzun süre kalmakla, iş yapmakla, merdiven çıkmakla ağrı şikayetleri ortaya çıkarır” dedi.
Hastalığa müdahale edilmeyeceği takdirde fıtığın ilerleyeceğini vurgulayan Deneme, “Müdahale edilmezse, ihmal edilirse, geç kalınırsa fıtık ilerler ve oraya girip çıkan bağırsak segmentinde tıkanmaya bağlı fıtık boğulması dediğimiz bulgulara yer açar. Fıtık boğulması oluştuğu zaman bağırsak lezyonları ilerleyebileceği için, bağırsak dolaşımı bozulabileceği için hastaların bu seviyeye gelmeden tedavi etmek veya müdahale etmek daha avantajlı ve daha kolay müdahalelerle sıkıntıyı atlatmalarını sağlar. Şuanda kasık fıtıklarının tedavisi için açık ve kapalı yöntemler uygulanabilmektedir" diye konuştu.
Genel Cerrahi Op. Dr. Mehmet Ali Deneme, "Biz hastanemizde laparoskopik yöntem dediğimiz halk arasında kapalı yöntem dediğimiz yöntemle bu fıtıkları tedavi edebiliyoruz. Bu yöntemin diğerinden farkı ciltte çok büyük bir kesi olmadan kasık bağlarını kesmeden, karın boşluğuna girmeden yapabiliyoruz. Göbek bölgesinde yapacağımız yaklaşık yarım ya da birer santimlik üç adet kesiyle özel aletlerle girerek karın boşluğuna girmeden karın zarının üstünden fıtığın tamirini sağlayabiliyoruz. Bu onarımlarda da yine halk arasında yama konulup konulmadığı şeklinde yanlış bir kanı var. Kapalı ameliyatlarda yine yama koyabiliyoruz. Özel titanyum vidalarla bunu karın duvarına tespit ederek fıtığın tamirini sağlıyoruz. Avantajı genellikle zaman kısıtlığı olan dönemlerde erken işe dönmek isteyen insanlarda bu daha büyük bir avantaj sağlıyor. Açık yönteme göre daha az ağrı ve daha sıkıntıyla atlatmalarına yol açabiliyor. Cilt üzerinde çok fazla yara oluşmadığı için hastaların yüzeysel ağrılar da olmuyor. Karın duvarına müdahale edilmediği için ligamentler kesilmediği için hastaların hareket kabiliyetlerini daha kısa zamanda kazanmalarını sağlayabiliyoruz. Hastaların karın üzerine yaptığımız kesileri birer dikişle üç adet karın duvarında dikiş oluyor. Birkaç gün pansuman yapıyoruz. Daha sonrada kısa zaman içerisinde hastaları normal hayatlarına dönemlerini sağlayabiliyoruz" ifadesinde bulundu.
Açık yöntem hakkında bilgi veren Op. Dr. Deneme şunları söyledi:” Açık yöntemde karında yaklaşık olarak yedi santimlik bir kesiyle fıtık bölgesine ulaşabiliyoruz Ön taraftan ulaşıp fıtığı tamir ettikten sonra üzerine yine yama konulabiliyor ama özellikle bacak ve kasık bölgesinde ve karın duvarı üzerindeki bağlar kesildiği için hastaların normal hayatlarına dönmeleri yaklaşık olarak 15 gün sürebiliyor. Özellikle ağır iş yapan, bedeniyle çalışan veya spor yapan hastalarda açık yönteme göre kapalı yöntem çok daha avantajlıdır.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!