Sinekle mücadele eden kadın çiftçiler sertifikalarını aldı

Güncelleme Tarihi:

Sinekle mücadele eden kadın çiftçiler sertifikalarını aldı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 22, 2018 16:16

Sinekle mücadele eden kadın çiftçiler sertifikalarını aldı

Haberin Devamı

TURUNÇGİL başta olmak üzere birçok meyve üzerinde problem teşkil eden Akdeniz meyve sineği için Tarım ve Orman Bakanlığı 'Kadın Çiftçiler Tarımsal Yayım Projesi' kapsamında kırsal kesimde yaşayan kadın çiftçileri eğitti. Kadın çiftçiler eğitim sonunda sertifikalarını aldı.

İzmir'in Selçuk ve Menderes ilçelerindeki 24 kadın çiftçi kdeniz meyve sineği için eğitildi. Kadın çiftçilere biyoteknik mücadele ve uygulanmasıyla ilgili eğitim verildi, Akdeniz meyve sineği ile mücadele için tuzaklar dağıtıldı. Menderes'te gerçekleştirilen sertifika törenine İzmir Tarım ve Orman İl Müdürü Musa Bakan, Menderes Kaymakamı Bahri Tiryaki, Selçuk Kaymakamı Ekrem İnci, Selçuk Belediye Başkanı Dahi Zeynel Bakıcı, Bornova Zirai Mücadele Enstitü Müdürü Tevfik Turanlı, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Ali Ateş, Menderes İlçe Müdürü Engin Altunoğlu, Selçuk İlçe Müdürü Mustafa Acarğil'in yanı sıra Ziraat Odası Başkanları, İlçe Müdürleri ve Kadın Çiftçiler katıldı. Musa Bakan, "Kadınlar geçmişten bugüne gerek ev içinde gerekse dışında ekonomik ve sosyal hayatın her zaman bir parçası olmuşlardır. Kadınlarımız yaptığı işe yüreğini veriyor, kendini adıyor. Ülkemizin de bu adanmışlığa çok ihtiyacı var. Milletimizin yüksek hedeflere ulaşmasında kadınlara aktif roller düşüyor. Tarımsal üretimin ve kırsal hayatın sürekliliğinin sağlanmasında en önemli rolü çiftçi kadınların oynuyor, Çiftçi kadınlarımız, ailenin yapı taşıdır"

'TUZAKLARI KENDİMİZ ÜRETECEĞİZ'

Bornova Zirai Mücadele Enstitü Müdürü Dr. Tevfik Turanlı, özellikle insan sağlığının, çevrenin ve biyoçeşitliliğin korunması için biyoteknik yöntemlerden faydalanılması gerektiğini belirterek, "Pestisit kalıntısı olmayan ürünlerin elde edilmesinde ya ilaçlama sayılarını azaltıyoruz ya da hiç ilaçlamaya gerek kalmadan bu tuzak sistemlerini kullanıyoruz. Tuzakların pahalı ithal ürünler olduğunun bilincindeyiz. Geçen hafta TÜBİTAK ile 2 projemiz onaylandı. Tamamen dışa bağımlı olduğumuz yaklaşık 30 tuzak sisteminde yerli ve milli imkânlarla 5 tane tuzağı artık kendimiz üreteceğiz. Bu tuzaklardan biri de Akdeniz meyve sineği tuzağıdır. Önümüzdeki yıllarda, yerli imkanlarla bu tuzakları ürettiğimizde daha ekonomik daha uygulanabilir ve sizler gibi başarılı kadın çiftçilerimizin daha kolay ulaşabileceği bu tuzaklarla Akdeniz meyve sineğiyle daha kolay ve ekonomik mücadele edebileceğiz" dedi.

'BU SENE ÜRÜNLERİMDE BİR TANE BİLE AKDENİZ SİNEĞİ HASARI GÖRMEDİM'

Kadın çiftçilerden Zeynep Tankaş 13 yıldır meyve yetiştirdiğini, meyvede ve özellikle narenciyede Akdeniz meyve sineğinin kendisi için kabus olduğunu dile getirerek, "Daha önce de çeşitli zirai ilaçlar kullandık. O dönem kalıntı nedeniyle ihracatla ilgili sorunlar yaşadık. Sonra ilaç değiştirdik ama hem maddi hem manevi sorunlar yaşadık. İlçe müdürlüğümüzde görevli arkadaşların beni araması ve projeden bahsetmesiyle ben de bu güzel projede yer aldım. Ben bu projeden ve sonuçlarından çok memnun kaldım. Çok güzel bilgiler aldım çok güzel şeyler öğrendim. Tüm samimiyetimle söylüyorum bu sene ürünlerimde bir tane bile Akdeniz sineği hasarı görmedim. Çok çok memnunum ürünümü çok iyi fiyata bit ihracatçı firmaya verdim"

Tören daha sonra projeye dahil olan, eğitimler ve uygulamalarla üretim dönemini Akdeniz meyve sineğinde neredeyse sıfır zararla sonuçlandıran 24 kadın üreticiye sertifikalarının verildi.

İZMİR, (DHA)

FOTOĞRAF

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!