Ödemiş'te 15 bin 800 dekar arazi suya kavuşacak

Güncelleme Tarihi:

Ödemişte 15 bin 800 dekar arazi suya kavuşacak
Oluşturulma Tarihi: Kasım 25, 2018 12:34

Ödemiş'te 15 bin 800 dekar arazi suya kavuşacak

Haberin Devamı

İZMİR'in Ödemiş ilçesinde yapımı geçen yıl tamamlanan Aktaş Barajı'ndan gelecek yaz 15 bin 800 dekar araziye ilk kez borulu basınçlı sistem ile su verileceği bildirildi. Suya kavuşacak üreticinin yıllık yaklaşık 15 milyon lira daha fazla gelir elde edeceğinin öngörüldüğü belirtildi.

Ödemiş'in kırsal Karaköy Mahallesi yakınlarındaki Aktaş Çayı üzerine kurulan Aktaş Barajı'nın inşaatı geçen yıl tamamlandı. İnşaatına 2013 yılında başlanan, gövdesi kil çekirdekli, yarı geçirimli dolgu tipinde inşa edilen barajda, yaklaşık 7.5 milyon metreküp su biriktiği kaydedildi. Kış sezonu ile birlikte bu rakamın ortalama 15 milyon metrekübe çıkacağı tahmin edilirken, 2019 yazından itibaren Aktaş Barajı'ndan tarlalara ilk kez su verileceği bildirildi. Baraj ve sulama sistemi inşaatlarının tamamen bitirildiğini belirten DSİ 2. Bölge Müdürü Ali Fuat Eker, basınç kırıcı 2 vananın sahaya getirildiğini söyledi. Eker, "Vanaları sisteme monte edecek ve en kısa sürede testlerini bitireceğiz. 2019 yılının bahar aylarında her şey hazır olacak ve yaz sezonunda 15 bin 800 dekar araziye ilk kez Aktaş Barajı'ndan su vermeyi planlıyoruz" diye konuştu.

44.38 milyon metreküp su tutma hacmine sahip, temelden yüksekliği 105 metre olan barajın İlkkurşun, Bülbüldere, Yusufdere, Sekiköy, Yeniköy ve Kayaköy mahallerindeki toplam 15 bin 800 dekar verimli tarım arazisini sulayacağı açıklandı. Baraj ve sulama sistemi inşaatlarının tamamen bitirildiğini belirten DSİ 2. Bölge Müdürü Ali Fuat Eker, basınç kırıcı 2 vananın sahaya getirildiğini söyledi. Eker, "Vanaları sisteme monte edecek ve en kısa sürede testlerini bitireceğiz. 2019 yılının bahar aylarında herşey hazır olacak ve yaz sezonunda 15 bin 800 dekar araziye ilk kez Aktaş Barajı'ndan su vermeyi planlıyoruz" diye konuştu.

Bölge üreticisinin yüzünü güldürmesi beklenen proje tamamlandığında dekar başına 959 liralık ek gelir sağlanacağı, bölgedeki arazilerde verimin yüzde 40 ile 65 oranında artacağı vurgulandı. Projeyle çiftçiye sezonda iki, hatta üç ürün alma şansı doğacağı, ürün çeşitliliğinin artacağı, yer altı sularının aşırı kullanımıyla ortaya çıkan çevre sorunlarının da önüne geçeceği de belirtildi.

Aktaş Barajı ve Sulaması Projesi'nin ülke ekonomisine 2019 yılından itibaren ortalama yaklaşık 15 milyon liralık katkı vermesi beklenirken, 1350 kişiye de istihdam olanağı yaratacağına da dikkat çekildi.

ÖDEMİŞ (İzmir), (DHA)

FOTOĞRAF

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!