Kocaoğlu: "Türkiye için İzmir için yak kendini derlerse yakarım"

Güncelleme Tarihi:

Kocaoğlu: Türkiye için İzmir için yak kendini derlerse yakarım
Oluşturulma Tarihi: Aralık 11, 2018 15:53

İZMİR Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Bostanlı Rotary Kulübü'nün toplantısına, adaylık ile ilgili gelen soruya ilginç bir yanıt verdi.

Haberin Devamı

Kararının kesin olduğunu belirten Başkan Kocaoğlu, geriye dönüşün gibi bir şeyin söz konusu olmadığını söyleyip, "Türkiye için, İzmir için yak kendini derlerse de kendimi yakarım" dedi. Başkan Kocaoğlu, belediye başkanlığı için aday önermeyeceğini de belirtti.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Bostanlı Rotary Kulübü'nün toplantısına katıldı. Toplantıda belediyecilikte 'İzmir Modeli' ile ilgili bir sunum yapan Başkan Kocaoğlu, 15 yıl belediye başkanlığı yaptığını, aday olmama kararını verdikten sonra gezgin vaiz gibi dolaştığını söyledi. İzmir'in farklı bir kent olduğunu dile getiren Başkan Kocaoğlu, "İzmir'i 'Anadolu kasabası gibi, siz kimliğinizi bulamamışsınız kardeşim, ne yapacağınızı bilmiyorsunuz, bu kadar sektörle uğraşılmaz' diye eleştirirlerdi. Özellikle İstanbul ayağı ve devlet bürokrasisi. Ama bu kent kasaba değil. Bu kent Türkiye'nin en çok üreten kenti, her sektörde büyümek zorundadır. Çünkü her sektörde birikimi, tarihi ve yatırımı vardır. İzmir'e böyle bakmak gerekir. Yeni yeni, 15 yıl geçse de bu bakış açısını törpüleyebildik. 'Bu İzmir de her şeyi yapmak istiyor' gibi bir düşünceye de girebilirler. Bunları yaparken yöntemi doğru belirlemeliyiz" dedi.

Haberin Devamı

SEÇİM VAATLERİ ELEŞTİRİSİ

Seçim dönemlerinde adayların birçok vaatte bulunduğunu anımsatan Kocaoğlu, şunları söyledi:

"Seçim arifesinde 'At babam at' diyerek işler gidiyor. Bu belediyenin parası var mı, kaynak nereden geliyor? 'Şunu yapacağım' diye atarsın sonra hepsi havada kalır. Yapamayacağınız şeye söz verdiğiniz için baştan maçı kaybeder, güveni zedelersiniz. Hiçbir şey de yapamazsınız. Çalışabilmeniz için güven tesis etmeniz birinci koşuldur. Parayı da bulmanız gerekir. Bizim ilk 3 senemiz, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Türkiye Cumhuriyeti'nde yaptığı devrim niteliğinde finans gücümüzü arttırmakla geçmiştir. Başka türlü hiçbir şey yapamazdık."

'İZMİR'İN MAZERETİ YOK'

İzmir Limanı'na dair de açıklamada bulunan Aziz Kocaoğlu, bu limanın Ege Bölgesi'nin elleçleme limanı olma özelliğini son dönemde kaptırdığını belirtti. Yetkililerin Çandarlı Limanı'nı elleçleme limanı olarak düşündüğünü, ancak Çandarlı'nın hala yapılmadığını söyleyen Kocaoğlu, "Hazır burada limanımız var, tarama yapılacak. İzmir, liman faaliyetinin artmasıyla maksimum 2 senelik parayla maliyeti karşılayacak durumda. Onu bile yapamadık" dedi. İzmir'in kalkınmaması için, zenginleşmemesi için mazeretinin bulunmadığını da vurgulayan Başkan Kocaoğlu, şunları söyledi:

Haberin Devamı

"Başka kentlerin mazereti olabilir ama İzmir'in yoktur. İzmir insan dokusuyla, vazgeçemeyeceği değerleriyle her türlü direnci de gösterebilecek bir kenttir. Bu İzmirlilik bilincinden, yaşam felsefesine inanmaktan geçiyor."

'İZMİR 2001 YILINDAN BERİ BUNU SÖYLÜYOR'

İzmir'de 'Sen bana oy ver ben sana yatırım yapayım' mantığının tutmayacağını da kaydeden Kocaoğlu, "Hayır efendim, yatırım yapmak görevin. Sen yap sonra ben oy verip vermeyeceğime karar vereceğim. İzmir 2001 yılından beri bunu söylüyor. Şiddetle daha da kenetlenerek bunu söylüyor. Böyle bir kent yok, İzmir gibi bir kent yok. Ben Tokatlıyım. Ankara'da devlet memurluğu yaptım, bir gece karar verdim istifa ettim. Param yok, arkadaşımdan borç aldım, eşyayı kamyona yükledim geldim. Hayatımda verdiğim en doğru karar" dedi.

Haberin Devamı

İzmir için sağlık turizminin önemli olduğunu da dikkat çeken Başkan Aziz Kocaoğlu, İnciraltı'nın planlanmasına yönelik, şunları söyledi:

"Bu bölge niye planlanmaz? Geldiğim günden beri ne vali ne bakan ne milletvekili ne başbakan kaldı. Hem İzmir'i hem Ege Bölgesi'ni kalkındıracak, sağlık konseptinde İnciraltı'nı planlayalım. İzmir'in esas büyümesi, zenginleşmesi hizmet sektörü, kültür sanat ve sanayidedir."

'BELEDİYENİN PLANLAMA BİRİMİ ÇOK ÖNEMLİ'

Kocaoğlu, konuşmasının ardından Bostanlı Rotary Kulübü üyelerinin sorularını da yanıtladı. Üyelerden birisi, Kocaoğlu'na yapmak isteyip de yapamadığı projesinin olup olmadığı sorusunu yöneltti. Kocaoğlu, "Katı atık bertaraf tesisine yer bulamadık. Sıfır atığa uzanacak bir geri kazanımla beraber yaptığımız projeye yer bulamadık. Ben de çevre dostuyum, çevreyi bozacak hiçbir karara imza atmadım. Belediyelerin planlama birimleri çok önemlidir. Belediye başkanını namusuyla götüreceği yer planlamada başlar planlamada biter. Hiçbir dairede personeli tanımam. Planlama daire başkanlığının hepsini tanırım. Orada doğru karar verebilirsek sonuna kadar doğru gidiyor. Planlama art niyete en açık olan birimdir. Orada kenti korursunuz, belediyeyi korursunuz hem de kendi namusunuzu korursunuz. Bir de körfez var. Onu belediye başkanı bitirecek diye bir şey yok" dedi.

Haberin Devamı

'GERİYE DÖNÜŞÜM SÖZ KONUSU DEĞİL'

Başkan Kocaoğlu'na, adaylık konusunda da soru yöneltildi. "Aday olmama kararınızdan bir dönüş olabilir mi" sorusuna Kocaoğlu, şu yanıtı verdi:

"Bir daha aday olmama kararını 2014'te aldım. 10 yılın yeterli olacağına inanıyorum. Ölene kadar yapacağım diye bir şey yok. Bir arkadaş gelecek, bayrağı yukarı taşıyacak. Binali Yıldırım'ın aday olmasından dolayı fikrim değişti. Siyasette iddia ve tahrik önemli bir unsurdur. 'Şöyle adam böyle adam, seçim kaybetmedi' dediler, biz de girdik. O zamanki kararımızı 5 yıl ertelemiş olduk."

Çok büyük bir anormallik olamazsa, şimdi kararının kesin olduğunu kaydeden Kocaoğlu, "Bir olayın getirisini, götürüsünü, faydasını, zararını teraziye koymaya şartlanmış bir adamım. Benim geriye dönüşüm diye bir şey söz konusu değil" dedi.

Haberin Devamı

'KENDİMİ YAKARIM'

Kocaoğlu konuşmasının devamında ise, "Türkiye için, İzmir için yak kendini derlerse de kendimi yakarım. O noktaya da inşallah gelmez. İyi bir arkadaş gelir biz de gider işimize bakar, torun severiz. Bu işleri fazla yapmanın yanı sıra farkı bir göz körlüğü oluyor. Bugün ülkeyi, ekonomiyi benim yaşıtlarım yönetmiyor. Gençler yönetiyor. Onlara bırakmak lazım. Toplumun geneliyle iletişim kuranlara bırakmak lazım. Arkadaşlarımın hepsi emekli. Allah geçinden versin sık sık camiye gidiyoruz. Bir gün bizim için de gelecekler, bırakmak lazım. Bırakmayanlara saygı duyuyorum ama ben böyle düşünüyorum. Belediye başkanlığı yıpratıcıdır. Milletvekilli ne yapıyor bilen var mı? 5 milletvekillini sayabilen var mı? Ama belediye başkanını yıllarca herkes sayıyor. İcra makamıyız, taze kana ihtiyaç var. Sürekli insan dinliyorsun. Sabahtan akşama kadar dinliyorsun, akşam gidiyorsun hanımı dinliyorsun" dedi.

'ADAY ÖNERMEYECEĞİM'

Başkan Aziz Kocaoğlu, 'Belediye başkanlığı için isim önerip önermeyeceği' yönünde gelen bir diğer soruya da, şu yanıtı verdi:

"Aday önermeyeceğim. Düzgün bir arkadaşımın, bayrağı ileriye götürebilecek bir arkadaşımın, büyükşehir belediye başkanlığı görevini almasını umuyorum. Diliyorum genel merkez hata yapmaz. Herkes bir yerlerde kulisler yaparken ben köylerde partim için çalışıyorum. Bu seçimde sadece İzmir Büyükşehir Belediyesi önemli değildir. İlçe belediye başkanları da son derece önemlidir. Büyükşehir adayı kim olursa olsun ancak kendini götürebilecek güce sahiptir. Tanınan birçok arkadaşımız var ama ancak kendini taşır. Kırsaldakiler hem kendi hem de büyükşehir değirmenine su taşımalıdır. İsim diye bir şey söylemeye haddim yok. Genel başkan olsam 10 dakikada 30 ilçeyi sayarım."

'BU KIZ 22 AY YATTI'

2011 yılında İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne yönelik operasyona dair de konuşan Kocaoğlu, en büyük kaybının, arkadaşlarının çile çekmesi olduğunu belirterek, şöyle dedi:

"Pervin Şenel Genç, benim fakülteden hem dönem arkadaşım hem bölüm arkadaşım. 4 sene beraber okuduk. Ben de öğrenci lideriyim. Bu kız karakol, kavga, gürültü bilmez. Bizim hızlı zamanlarımızda kenardan kenardan giderlerdi. Bu kız 22 ay yattı. Buna benzer bir sürü arkadaş. Çeliğe su verildi. Diğer taraftan kazanımız, hepimiz çelik gibi olduk. Direnç kazandık, son derece başarılı çıktık. Kumpas diye bir kitap yazdık. Benim anlattıklarım hikaye. Savcının o mütalaasını okursanız İzmir Belediyesi'nin ne olduğunu anlarsınız."ö

Bostanlı Kulübü Başkanı Coşkun Keskiner de, projelerine dair bilgi verdi. Programın sonunda, üzerinde İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile Coşkun Keskiner'in adının bulunduğu pasta kesildi.

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!