Balçova'da yaşlılar için acil sağlık sistemi

Güncelleme Tarihi:

Balçovada yaşlılar için acil sağlık sistemi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 05, 2018 11:28

Balçova'da yaşlılar için acil sağlık sistemi

Haberin Devamı

BALÇOVA Belediyesi yalnız yaşayan veya bakıma ihtiyacı olan yaşlıların evlerine acil sağlık sistemi kuruyor. Kollarına özel bir bileklik takılacak olan yaşlılar sağlık sorunu yaşadıklarında, sağlık ekipleri anında müdahale edecek.

İlçedeki yaşlı vatandaşların hayatlarını kolaylaştırmak amacıyla farklı hizmetler ve projeler üreten Balçova Belediyesi, şimdi de teknolojiyi kullanarak onların derdine derman olacak. İzmir Kalkınma Ajansı'nın (İZKA) desteğiyle başlayan projeden ilk etapta 65 yaş ve üzeri 150 kişi yararlanacak. Balçova Yaşlı Sağlık Alarmı ismi verilen proje kapsamında kimsesi olmayan veya yaşamlarını tek başına sürdüren yaşlıların evlerine elektronik sistem kurulacak. Kollarına özel bir bileklik takılacak olan yaşlılar, acil bir durumda butona basmaları durumunda veya aniden düşmeleri halinde belediyedeki acil müdahale merkezine sinyal ulaşacak. Sinyal gelmesinin ardından merkezdeki görevli personel yaşlı vatandaşa telefonla ulaşacak. Aynı anda tam teşekküllü ambulansta vatandaşın evine hareket edecek. Üç vardiya olarak çalışacak ekipler günün 24 saati yaşlılara hizmet verecek.

Yaşlı Sağlık Alarmı projesi kapsamında İzmir Ekonomi Üniversitesi'nden 39 Tıp Fakültesi öğrencisi, 12 yaşlı bakımı programı öğrencisi ve 30 ilk ve acil yardım programı öğrencisinden oluşan gruplar, 2 haftada bir bileklik taşıyan 150 yaşlı vatandaşı ziyaret ederek genel sağlık muayenesi yapacak. Yaşlı sağlığını korumak ve geliştirmek için beslenme, uyku, fiziksel aktivite alanlarında yapılması gerekenlerle ilgili bilgi verecek olan gruplar ayrıca ilkyardım, denge egzersizleri, ağız bakımı, hijyen gibi konularda da eğitimler verecekler.

Balçova'da yaşlı nüfus çok fazla olduğu için ayrı çalışma programı yürüttüklerini ifade eden Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya, "Sürekli olarak yaşlı vatandaşlarımızın evlerine giden bir ekibimiz var. Doktorumuz, psikoloğumuz, sosyal hizmet ve teknik destek uzmanımız yaşlı vatandaşlarımızı her gün evlerinde ziyaret ediyor. Onların sağlık problemleri ve evlerindeki ihtiyaçlarla ilgileniyorlar. Hasta yatağı gibi ihtiyaçlarını karşılıyoruz. İZKA ile imzaladığımız anlaşma sonucunda başladığımız bu projeyle de acil müdahaleye ihtiyacı olan vatandaşlarımıza destek olacağız. 24 saat hazır ekibimiz vatandaşlarımızın emrinde olacak. Yaşlı vatandaşlarımızın hayatını kolaylaştırmak için tüm imkanlarımızı bundan sonra da seferber edeceğiz" diye konuştu.

İZMİR, (DHA)

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!