Anneler ve çocuklarına otizm eğitimi

Güncelleme Tarihi:

Anneler ve çocuklarına otizm eğitimi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 01, 2018 09:54

Anneler ve çocuklarına otizm eğitimi

Haberin Devamı

İZMİR'deki Konak Belediyesi Ballıkuyu Semt Merkezi'nde anneler ve çocuklarıyla bir araya gelen özel eğitim öğretmeni Hülya Tırpan, yıl boyunca ailelere otizm konusunda bilgi verecek. Otizmli çocukları olmayan annelerin önyargılarını kaldırmayı hedeflediğini belirten Tırpan, otizmli çocuğu olan velilere ise akran eğitiminin önemine dikkat çekerek, 'hiçbirşekilde yılmayın' uyarısı yapıyor.

İzmir'de özel gereksinimli, otizm tanısı almış ya da almamış çocuklarla ilgilenen Gazi Ortaokulu özel eğitim öğretmeni Hülya Tırpan, gönüllü olarak sürdürdüğü eğitimlerle annelerde de farkındalık oluşmasını amaçlıyor. Geçen yıl Zeytinlik Mahallesi'ndeki aileler ve çocuklara ulaşan Hülya Tırpan, bu yıl da Konak Belediyesi Ballıkuyu Semt Merkezi ve Urla Belediyesi Zeytinalanı Semt Merkezi'ne gelen aileleri özel eğitim konusunda bilgilendirecek. Kadınlara semt merkezi aracılığıyla duyurularda bulunulduğunu anlatan Tırpan, haziran ayına kadar haftada bir gün düzenlenecek eğitimlerle iletişim becerileri gelişmemiş yada okuma yazmayı öğrenemeyen çocuklarla ilgili bilgilendirmeler yapacağını dile getirdi. Çocuklara erken tanı konulmasının büyük önem taşıdığını söyleyen Tırpan, "Buraya gelen annelerin normal çocukları olsa dahi farkındalık kazanmalarını istiyoruz. Çünkü normal sınıflarda kaynaştırma eğitimine devam eden özel gereksinimli çocuklar diğer çocuklar tarafından zorbalığa maruz kalabiliyor. Bu çocukların da eğitim hakları olduğunu, diğer aileler ve çocuklar tarafından dışlanmayıp kabul görmesi gerektiğini anlatıyoruz" dedi.

Otizmli çocuğu olan velilere ise evde çocuklarına karşı nasıl davranmaları gerektiğini söyleyen Tırpan, özel çocuklara sahip ailelerin hiçbir şekilde yılmaması gerektiğini belirterek, "Aileler dil gelişimi ve konuşma konusunda iyi bir terapiste gitmeli. Çocuklarının özel eğitim almalarını sağlamalı, devlet okulunda kaynaştırmaya yönelik haklarını sıkı takip etmeliler" diye konuştu.

SESLENİLDİĞİNDE TEPKİ VERMEYEN ÇOCUKLARA DİKKAT

Bir yaşından itibaren göz teması kurmayan ve ses çıkarmayan bebekler için dikkatli olunması gerektiğini ifade eden Hülya Tırpan, işitme problemi olmadığı halde seslenildiğinde tepki vermeyen çocuklar için otizm hakkında düşünülebileceğini anlattı. Geçen yıl Zeytinlik'te 60 anneye ulaştığını belirten Tırpan, 4-6 yaş grubundaki çocuklara ise konuşma eğitimi vereceğini söyleyerek şöyle konuştu:

"Semt merkezi görevlileri hangi velilerin çağırılacağını belirledi. Aldığımız geri dönüşler çok iyi. Anneler bir yakını yada komşu çocukları hakkında bile bir şüpheleri olduğunda bize soru sorup bilgi alıyorlar. Buradan ücretsiz yararlanıyorlar. Otizmli çocukları olmayan annelerin ön yargılarını da kaldırmak istiyorum. Tüm ailelerde farkındalık oluşsun. Çünkü her çocuk için akran eğitimi çok önemli. Çocuk çocuktan öğrenir. İletişim kurmalı, oyun oynamalı. Bu nedenle çocukların bir arada oyun oynamasına olanak verilmeli."

Nevra UÇKAÇ / İZMİR, (DHA)

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!