Kartal'da kadınlara aile içi şiddet eğitimi verildi

Güncelleme Tarihi:

Kartalda kadınlara aile içi şiddet eğitimi verildi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 26, 2018 15:35

Kartal'da kadınlara aile içi şiddet eğitimi verildi

Haberin Devamı

İSTANBUL, (DHA) – KARTAL Belediyesi tarafından 'Kadına Yönelik Şiddeti Önleme ve Ara Buluculuk' semineri düzenlendi. Kadına şiddeti önleme günü dolayısı ile düzenlenen seminere vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi.

Kartal Belediyesi tarafından 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddeti Önleme Günü sebebi ile Uğur Mumcu Kültür Merkezi’nde 'Kadına Yönelik Şiddeti Önleme ve Ara Buluculuk' semineri düzenlendi.

Seminere Uzman Eczacı Belkıs Ünver ile Avukat ve Arabulucu Handan İlağa katıldı. Seminerde kadına yönelik şiddetin kaynakları ve mücadele yöntemlerinin yanı sıra; şiddete uğrayan kadınların neler yapabileceği ve hakları konusunda bilgi verildi. Seminere Kadın Adayları Destekleme Derneği (KADER), Gayrettepe, Dragos ve Kalamış Rotary Kulüpleri de destek verdi.

“ŞİDDET BİLİNÇLİ BİR TERCİHTİR”

Seminerin ilk bölümünde konuşan Uzman Eczacı Belkıs Ünver, şiddet meydana geldikten sonra fiziksel yaraların iyileşebildiğini; ancak duygusal ve travmatik yaraların iyileşmesinin çok uzun sürdüğünü, çoğu zaman ise iyileşemediğini ifade etti. Şiddetin babadan oğula, mağduriyetin de anneden kızına geçerek nesilden nesile taşındığını aktaran Ünver, sağlıksız bir toplum modelinin böylelikle ortaya çıktığını söyledi.

Şiddet mağduru kadınların yüzde 33.7’sinin hayatlarına son vermeyi düşündüklerini açıklayan Ünver, Türkiye’de şiddet mağduru kadınların yüzde 90’ının aile bireylerinin kurbanı olduğunu belirtti. Şiddetin bilinçli bir tercih olduğunu, dışarıda benzer durumlarda şiddete başvurmayan bireylerin ailedeki kadınlara karşı şiddeti tercih edebildiğini vurgulayan Ünver, kırsal kesimdeki şiddeti aile içinde gizleme eğilimi ile kentsel kesimdeki şiddeti kişisel utanç-gurur kırıcı durum olarak görme anlayışının şiddete karşı suskunluğu beslediğini söyledi.

“ŞİDDETE UĞRAYAN KADIN KARAKOLA SIĞINMA TALEP ETMELİ”

Seminerin ikinci bölümünde ise Avukat ve Arabulucu Handan İlağa, yasal mevzuat ve ara buluculuk kurumu ile ilgili verdiği bilgiler doğrultusunda şiddete uğrayan kadının karakolda veya jandarmada sığınak talep edebileceğini, geçici koruma isteyebileceğini ve şiddet uygulayanın evden uzaklaştırılmasını isteyebileceğini belirtti. Sonraki aşamalarda şiddet uygulayanın ruhsatlı silahı olması durumunda kadının talebi ile silahın polise tesliminin sağlanabileceğini belirten İlağa, şiddet mağduru kadının uzaklaştırma, geçici velayet ve tedbir nafakası, geçici maddi yardım, adresinin gizlenmesini, oturduğu evin satılmaması için aile konutu şerhi konulmasını isteyebileceğini söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!