Ergenekon davası karar için 1 Temmuz'a ertelendi

Güncelleme Tarihi:

Ergenekon davası karar için 1 Temmuza ertelendi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 16, 2019 13:01

Ergenekon davası karar için 1 Temmuz'a ertelendi

Haberin Devamı

Serpil KIRKESER İstanbul, DHA - YARGITAY'ın bozma kararının ardından yeniden görülen 235 sanıklı Ergenekon Davası'nda sanıklardan Bedirhan Şinal, barodan atanan avukatıyla hiç görüşmediğini görüşme yaptıktan sonra esas hakkındaki mütalaaya karşı savunma yapmak istediğini söyledi. Sanık Şinal ve avukatına görüşmelerini yaparak savunmalarını hazırlamaları için gelecek duruşmaya kadar son kez süre son veren mahkeme heyeti, duruşmayı 1 Temmuz'a erteledi. 

9. DURUŞMA YAPILDI
İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya, tutuklu sanık Alpaslan Arslan ile başka suçtan tutuklu 9 sanık SEGBİS ile katıldı. Dursun Çiçek'in de aralarında bulunduğu 26 tutuksuz sanık da duruşma da hazır bulundu. Öte yandan 5 tanık, 2 sanık ve 2 müştekinin de öldüğü tutanaklara geçti.

BEDİRHAN ŞİNAL: BANA MÜTALAA TEBLİĞ YAPILMADI 
Cumhuriyet Gazetesi'ne molotofkokteyli atılması davasının  sanıklarından Bedirhan Şinal,  "Ben barodan atanan avukatımla hiç görüşemedim. Görüşme yaptıktan sonra savunma yapmak istiyorum. Geçen duruşma ben söyledikten sonra bana herhangi bir mütalaa tebliği yapılmadı" dedi.
Cumhuriyet Gazetesi'ne molotofkokteyli atılması davasının  sanıklarından Murat Aplak da "Bana ceza istendi. Bedirhan Şinal molotofu atan kişi şu an huzurunuzda. Benim molotof yapımına yardım ettiğim iddiası var. Ben kime nasıl yardım etmişim. Benim yardım etmediğim açıktır. Yıllardır bunu anlattık. Hala bize dava açılıyor. Neden mağdur ediliyoruz" diye konuştu.  Cumhuriyet Gazetesi'ne molotofkokteyli atılması davasının  sanıklarından Bora Ballı da suçsuz olduğunu ve beraatini istediğini belirterek, "Mütalaada da beraatim talep edildi. Fetullahçı Terör Örgütü'nün emniyet ve yargıdaki mensuplarınca oluşturulmuş iddialardan ibarettir" şeklinde konuştu. İsmail Sağır da Danıştay Saldırısına katılmadığını, yardım etmediğini belirterek, "Haksız ceza alıyoruz. Bizi de düşünün elinizi vicdanınıza koyun" dedi. 

"YARGILAYANLARIN YARGILANMASI BİLE BİTMEK ÜZERE" 
Mahkeme Başkanı Metin Tamirci, sanık Bedirhan Şinal'in savunması alınamadığı için davayla ilgili nihai kararı açıklayamayacaklarını söyledi.  Avukatlar da ise Yargıtay'ın bozma kararının üzerinden  üç yıl geçtiğini belirterek, davanın karara bağlanmasını istedi. Bir avukat da  "Yargılayanların yargılanması bile bitmek üzereö diyerek davanın bitmesini istedi. 

ŞİNAL'A SON KEZ SÜRE VERİLDİ
Mahkeme heyeti, Bedirhan Şinal ve avukatına görüşmelerini yaparak esas hakkındaki savunmalarını hazırlamaları için gelecek duruşmaya kadar süre vererek, savunmalarını sunmamaları durumunda ise savunma yapmaktan vazgeçmiş sayılacaklarına karar verdi.  Sanıklar Turhan Çömez ve Saipir Deblelvidze'nin yakalanmalarının beklenmesine karar veren mahkeme heyeti,  sanık Alparslan Arslan'ın tutukluluk halinin devamına hükmetti. Duruşma 1 Temmuz'a ertelendi. 

MÜTALAA VERİLMİŞTİ
Davada  30 Kasım 2018 tarihinde görülen duruşmada Cumhuriyet Savcısı esas hakkındaki mütalaasını açıklamıştı.  Mütalaada, aralarında Cumhuriyet Gazetesi'ne el bombası atılması ve Danıştay saldırısı sanıklarının da bulunduğu toplam 32 sanık hakkında ceza talep edilmişti. Ceza talep edilen sanıklardan Danıştay saldırısı sanıklarından Alparslan Arslan, Osman Yıldırım'ın da aralarında bulunduğu 4 sanık hakkında ise "Anayasayı ihlal" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis istenmişti. 199 sanığın ise tüm suçlardan beraatine veya açılan davaların zamanaşımı ve ölüm nedeniyle düşürülmesine karar verilmesi, diğer 4 sanık hakkında da bazı suçlardan düşme ve beraat talep edilmişti. 235 sanık hakkındaki 648 sayfalık mütalaada, "Ergenekon Silahlı Terör Örgütü'nün varlığının kesin ve inandırıcı deliller ile kanıtlanamadığı, bu nedenle de varlığı kanıtlanamayan örgütün liderliği, üyeliği ve örgüt adına suç işlenmesinin de söz konusu edilemeyeceği anlaşılmıştır. Bu haliyle dava kapsamında kovuşturmaya konu edilen, 'Ergenekon' adlı bir terör örgütünün varlığı ispat edilememiştir' kanaati oluşmuştur" denilmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!