Engelliler için 4'üncü kademe sınıf açılması talebi

Güncelleme Tarihi:

Engelliler için 4üncü kademe sınıf açılması talebi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 06, 2018 17:11

Engelliler için 4'üncü kademe sınıf açılması talebi

Haberin Devamı

Hakan KABAHASANOĞLU/GİRESUN, (DHA)- CHP Giresun Engelliler Komisyonu Başkanı Ayça Kozluca, il genelinde engellilerin sorunlarının tespiti ve bu sorunların çözümü noktasında bir rapor hazırladıklarını söyledi. Kozluca, "Ağır engelli iş okullarından mezun olan çocuklarımızın tekrar evlerine kapanmasından kaynaklanan eğitimde ve fiziksel gerilemeye yol açan problemin ortadan kalkması için 4'üncü kademe sınıf açılması gerekiyor” dedi.

Kozluca, yaptığı açıklamada, engellilerin önündeki engelleri kaldırmak için herkese önemli görevler düştüğüne dikkat çekerek, “Ailelerin en önemli sorunlarını eğitim ve toplumsal duyarsızlık olarak ikiye ayırabiliriz. Eğitimde zihinsel ağır engelli bireyler için en acil ihtiyaçlarından bir tanesi orta ve ağır iş okulunun sadece Giresun merkezde olmasından dolayı özellikle ilçelerde ikamet eden çocuklarımız için taşımalı sistemin çocuklarda aşırı yorgunluğa sebep olması nedeniyle ilçelerde bu özel çocuklarımız için sınıf ihtiyaçlarının karşılanması gerekiyor. Ağır engelli iş okullarından mezun olan çocuklarımızın tekrar evlerine kapanmasından kaynaklanan eğitimde ve fiziksel gerilemeye yol açan problemin ortadan kalkması için 4. kademe sınıf açılması gerekiyor” dedi.

“Her yıl yenilenen raporlarda hastanelere getirilen randevu sisteminin işleyişinden kaynaklanan sorunlar var” diyen Kozluca, şöyle devam etti:

“Randevuların çok geç tarihe verilmesi ve randevuların raporların bitiş tarihinden önce verilmemesinden dolayı çocukların eğitimine ara verilmesi, çocukların tedavilerinin yarım kalmasına yol açıyor. Bu sorunu da hep birlikte ortadan kaldırmamız gerekiyor. Engelli vatandaşlarımızın tekerlekli sandalye temininde birçok bürokratik engelle karşılaşması ve üst geçitlerin engelli vatandaşlara yönelik yapılmamış olması büyük bir eksiklik.”

Kozluca, engelli çocukların ve vatandaşların bez ve diğer kişisel bakım ihtiyaçlarında zorlandığını tespit ettiklerini kaydederek, “Engelli bireye sahip olan ailelere yapılan yardım sosyal devlet anlayışında bir haktır. En önemli sorunlardan bir tanesi de toplumsal duyarsızlık ve farkında olamamadır. Bunu daha çok aileler kaynaştırma sınıflarında okuyan çocuklarda yaşıyorlar ve fiziksel engeli olan vatandaşlarımızın en fazla karşılaştığı sorun insanların duyarsızlığından dolayı kaldırımlarda rahat yürüyememesidir. Engellilerimiz ve aileleri bu engellerin ortadan kalkmasını istiyor. Engelsiz yaşamak onların da hakkı. Bu konuda herkesi elini taşın altına koymaya, yetkililerimizi de göreve davet ediyoruz” ifadesinde bulundu.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!