Behiç Günalan'dan, 'Radarımıza takılanlar' fotoğraf sergisi

Güncelleme Tarihi:

Behiç Günalandan, Radarımıza takılanlar fotoğraf sergisi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 24, 2018 14:47

Behiç Günalan'dan, 'Radarımıza takılanlar' fotoğraf sergisi

Haberin Devamı

EDİRNE,(DHA)-EDİRNE Fotoğraf Sanatı Derneği'nin (EFOD) 'Behiç Günalan Radarımıza Takılanlar Atölyesi'nin bir yıl boyunca fotoğraflayarak oluşturduğu sergi büyük ilgi gördü. Günalan, "Tam bir yılımızı verdik, ömrümüzden bir yıl. Kolay değil, tam dört mevsim. Karda, yağmurda, ayazda, güneş altında her yerde fotoğraf çekim günlerinde bir aradaydık. Aile gibi bir takım olduk" dedi.

'Behiç Günalan; Radarımıza Takılanlar Atölyesi'nin bir yıl önce başlattığı fotoğraf atölyesinin sergisi, Edirne Ticaret ve Sanayi Odası(ETSO) konferans salonunda gerçekleştirildi. Sergiye Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Selçuk Çakır, EFOD Başkanı Serdar İyiiz, fotoğraf sanatçısı Behiç Günalan ve atölye katılımcıları ile çok sayıda fotoğraf sever katıldı.

Başta Behiç Günalan olmak üzere Canan Kaplıca, Dilara Okçuoğlu, Gökşen Erata, Gül Yılmaz, Hamza Tanrıseven, Hasan Murat Çaloğlu, Hepşen Yetişken, Orkide Palabıyık, Recai Günenç, Yusuf Arıca ve Zerrin Yuluğkural'ın bir yıl boyunca Türkiye'nin çeşitli şehirlerinde ve yurt dışında çektiği fotoğraflardan oluşan sergiye büyük ilgi gösterildi.  Behiç Günalan, Edirne'de ilk açtığı fotoğraf sergisini hatırlatarak, "O zaman Kaleiçi'nde eski Vali Konağı'nda güzel sanatlar galerisi vardı ve orada açmıştım. İlk defa salonu orada doldurdum. O mekan bir şekilde taştı. O günden bu yana bakıyorum bize olan bu ilgi ve destek hiç aralıksız devam ediyor. Bir vefa teşekkürü etmek istiyorum. Çünkü fotoğrafa dair attığımız her adımda bizi yalnız bırakmadınız. O nedenle bir vefa teşekkürü olarak hepinize gönülden teşekkür ediyorum. Tam bir yılımızı verdik, ömrümüzden bir yıl. Kolay değil, tam dört mevsim. Karda, yağmurda, ayazda, güneş altında her yerde fotoğraf çekim günlerinde bir aradaydık. Aile gibi bir takım olduk. Bu disiplini, sevgiyi aralıksız bir yıl boyunca benimle paylaşan ekibime gerçekten çok teşekkür ediyorum" dedi.

Günalan, konuşmasının ardından atölye katılımcılarını sahneye davet etti. EFOD Başkanı Serdar İyiiz, sahnede yerlerini alan atölye sanatçılarını tebrik ederken; katılım belgelerini tek tek takdim etti. İyiiz, ayrıca Günalan'a da çiçek ve plaket verdi. Katılım belgelerinin takdim edilmesinin ardından törende konuşma yapan İyiiz, EFOD'un Türkiye'nin en çok ödül alan derneği olduğunu belirterek, "Sayımız, 7 bin 500'ü buldu. Plaket duvarı yapmayı düşünüyoruz ama nereye sığdıracağımızı bilmiyoruz. EFOD, gerçek bir demokratik kitle örgütü ruhuyla çalışıyor. 18 yaşında Edirne Halkevi başkanlığına başlamıştım. O zaman kitle örgütleri nasıl çalışıyorsa, o ruh nasıl varsa, EFOD da aynı idealizm ile çalışıyor. Bizim derneğimiz, nöbet usulü açılıyor. Saat 16.00'da açılır, nöbetçi gelir, çayı yapar. Gelen insanlar kendi çaylarını alır, kahvesini kendileri yapar. Derneğimizde her şey ücretsizdir. Derneğimizi fedakârca yıllardan beri açan Hüseyin Koşar'a çok teşekkür ediyorum" dedi.

EFOD'un 13 kişiden oluşan atölyelerle çalıştığını ifade eden İyiiz, "Bunların 6 kişisi yeni arkadaşlardan, diğerleri eskilerden oluşuyor. Böylelikle yeni arkadaşlarımızı aramıza katıyoruz. Fakat bu çok disiplinli bir maratondur. 10 ay süren atölyede her Cumartesi günü fotoğraf çekilmek zorunda ve her hafta içi de çekilen fotoğrafların değerlendirilmesi yapılıyor. Devamsızlık çok az yapılmak zorundadır. Devamsızlık yapan arkadaşlara da kibarca yol gösterilir. Onlar da bunu hoşlukla karşılarlar. Bu, bizim olmazsa olmaz koşullarımızdandır. 10 ay boyunca böyle bir maratona ayak uydurmak zorundalar ki başarı da böyle geliyor" dedi.

EFOD'un bugüne kadar hiçbir kurumda maddi destek almadığını söyleyen İyiiz, "Eğer bir kurumla ortak proje varsa, o kurum sadece fotoğraflarımızı bastırıyor. Bizim başka bir beklentimiz yoktur. Geldiğiniz için çok teşekkür ediyorum. Ayrıca uzun bir maraton devam ettirdiği için Behiç Günalan'a ve tüm atölye elemanlarına çok teşekkür ediyorum" dedi.

'SİYASET ÖNCESİ BENDE FOTOĞRAFCIYDIM'
Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan yaptı. Gürkan, dünyada sanatla ilgili birçok farklı disiplinin olduğuna dikkat çekerek, "Kendi alanlarında muhteşem sanatçılar var. Olağanüstü eserler ortaya çıkarıyorlar. Behiç Günalan, 90'lardaki ilk sergisinden bahsederken benim de eski Vali Konağı binasında ilk fotoğraf sergim olmuştu. Ben de siyaset kötü yoluna düşmeden önce iyi-kötü bir fotoğrafçıydım ve sergilerim vardı. O günler aklıma geldi. Behiç Günalan'ın fotoğraf sanatçılığını tartışmak kimsenin haddine değil. Ama ben, Behiç Günalan'ın fotoğraf sanatçılığının yanında her sanatçıda olması gereken ama vefa yanını göremediğimiz sanatçılar da ortaya çıkabiliyor. Behiç Günalan'a hem fotoğraf sanatçılığı için, hem de kocaman yüreği için teşekkür ediyorum" dedi,

EFOD'A MECLİS SÜRPRİZİ
Gürkan, şehirlerin geleceğe taşınmasının önemini ifade ederek, "Bir şehri geleceğe taşımak; yolla, peyzajla, mimariyle olmaz. Bir şehri, geleceğe ancak kültür ve sanatla taşırsınız. Kültür ve sanatınız yoksa belki yolları çok güzel bir şehir olur ama sadece bir şehir olur. Geleceğin şehri olmaz. İnsanlarınızı, özellikle çocuklarınızı ve torunlarınızı geleceğe emanet edemezsiniz. Şehrinizi tasarlarken mutlaka kültür ve sanat da olmalıdır. EFOD, benim de üye olmakla gurur duyduğum, şehrimizin en başarılı sivil toplum örgütlerinden biridir. 5-6 ay sonra tekrar yerel seçimler var. Ben, gelecek dönemde Edirne'yi birlikte yöneteceğim Meclis Üyesi arkadaşlarımı seçerken bu şehrin kültür ve sanatına çok önemli katkıları olan EFOD yönetiminden de Meclis Üyesi adayı bir ismin önerilmesini istiyorum. Ben de onu Meclis'e alarak, kültür sanat ile belediyeyi birleştirmiş olayım. Bu görev de Yönetim Kurulu Başkanı olarak Serdar İyiiz'in görevi olsun. EFOD'un Edirne Belediye Meclisi'nde bir üye ile temsil edilmesi, ben de mutlu edecektir. Behiç Günalan'ı ve atölyeye emeği geçen herkesi kutluyorum" dedi.

Gürkan'ın konuşmasının ardından törende 'Behiç Günalan; Radarımıza Takılanlar Atölyesi'nin bir yıl boyunca çekimlerini gerçekleştirdiği fotoğrafların slayt gösterimi yapıldı. Gösterimin ardından sergi açılırken; fotoğraf sanatçıları, katılımcılara sergide yer alan eserlerini tanıttılar. Sergide ayrıca Trakya Üniversitesi Hayvan Dostları Topluluğu stant açarak yerleşkelerde yaşayan hayvanlar için mama bağışı kabul ettiler. Sergi boyunca sanatseverler, yerleşkelerde yaşayan hayvanlar için toplam 24 kilo mama bağışı gerçekleştirdiler. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!