DOLAR’A KARŞI RUBLE FORMÜLÜ

Güncelleme Tarihi:

DOLAR’A KARŞI RUBLE FORMÜLÜ
Oluşturulma Tarihi: Ekim 19, 2019 10:25

Dolar kurunda yaşanan sert dalgalanmalar, Batı Akdeniz’de ihracat yapan iş dünyası temsilcilerini yeni formüller bulmaya yönlendiriyor. ATSO, BAİB ve AOSB, dolarizasyona karşı alternatif para birimlerinin kullanılmasını öneriyor.

Haberin Devamı

RUSYA’nın para birimi rublenin ihracatta yükselişe geçmesi, “Ruble, Amerikan dolarının yerini mi alıyor” sorusunu gündeme taşıdı. Geçen yılın ihracat rakamlarına göre, Rusya-Türkiye ticaretinin yüzde 22’si Ruble ve TL ile yapıldı. Türk bankalarının yakında Rusya’nın SWIFT analoğuna katılmasıyla birlikte bu alandaki iş birliğinin artacağını öngörülüyor. Rusya ile ticarette her iki ülkenin para birimi kullanımının yaygınlaştığını ifade eden Batı Akdeniz iş dünyası temsilcileri, bu sayede Ruble ile ihracatın Dolar karşısında önemli bir alternatif haline geleceği görüşünde.

DOLAR’A KARŞI RUBLE FORMÜLÜ

DOLAR TEKELİNİ ENGELLEYEBİLİRİZ
Tüm para birimleri ile ihracat üzerine etkin bir çalışma yapılırsa sadece Dolar’a bağlı kalmanın engellenebileceğini söyleyen Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, para birimleri kullanımında yaşanan dönüşümü şöyle yorumladı: “Dünya ekonomisi tamamen Dolar’a bağlı hareket ediyordu. Ama ticaret savaşları adım adım bu durumu değiştiriyor. Biz Rusya ile ticarette Ruble ile çalışalım diyoruz. Çin yaptığı anlaşmalarda Yuan’la, Türkiye TL ile çalışmalı. Ülkelerin alışverişlerinde karşılıklı para birimlerinin geçiyor olması lazım. Dolarizasyonu kabullenip ABD’nin yaptırımlarına karşı çare aramadan yola devam etmek doğru değil. Bu sayede ticarette ABD’nin üstünlüğü de ortadan kalkar. İhracatta bu dönüşümü kısa sürede sağlamalıyız.”

Haberin Devamı

DOLAR’A KARŞI RUBLE FORMÜLÜ

KUR DALGALANMASI RİSKİ AZALIR
Türkiye – Rusya arasındaki ticari ilişkinin Ruble ve TL olmak üzere iki taraflı gittiğini söyleyen Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Başkanı Hakkı Bahar, Ruble ile ticaretin dolarla ilgili yaşanan dezavantajları ortadan kaldırmasını beklediklerini ifade etti. Bahar, sözlerine şöyle sürdürdü: “Rusya ve Çin’in dış ticareti Ruble ile yapma anlaşmasının ardından Türkiye ile Rusya arasında da böyle bir anlaşma imzalandı. Dünyada eksen kayıyor ve değişim ekonomik ortamda da yaşanıyor. Bu dönemden sonra alınan jeopolitik kararlar ekonomide de belirleyici olacak. Rublenin ticari ilişkilerde yaygın hale gelmesi hayırlı bir iş. Ekonomimizi tehdit eden stratejilere karşı alternatif oluşturmak için önemli bir adım. Ruble’de kur dalgalanması riski daha az olacağı için bu değişim ekonomimize çok olumlu etki yapacaktır.”

DOLAR’A KARŞI RUBLE FORMÜLÜ

FİNANSAL BARIŞ POLİTİKASI İZLEYELİM
Yaygın kullanılan bir para birimin yerine başka bir para birimini ikame etmenin gelecekte yine aynı sorunlarla karşı karşıya kalmaya sebep olacağını savunan Antalya Organize Sanayi Bölgesi (AOSB) Başkanı Ali Bahar, “Böyle bir politika izlemek yerine evrensel bakış açısıyla ekonominin bütün enstrümanlarını kullanabilmek gerekiyor. Dış ticaretle ilgili alınan kararlar, atılan adımlar uluslararası ilişkilerdeki başarıyla desteklenmeli. Dünyayla barışık olmak, evrensel olmak ve finansal barış politikası izlemek bu konuda uygulanabilecek en doğru strateji olacaktır” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!