Başkan Yılmaz, suyla ilgili iddialara yanıt verdi

Güncelleme Tarihi:

Başkan Yılmaz, suyla ilgili iddialara yanıt verdi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 04, 2018 16:13

Başkan Yılmaz, suyla ilgili iddialara yanıt verdi

Haberin Devamı

ÇANAKKALE'nin Lapseki ilçesinde su kuyularının maden şirketine kiralandığı ve Bayramdere Barajı'ndan gelen içme sularının arsenikli olarak kullanıma sunulduğuyla ilgili iddialara, Belediye Başkanı AK Partili Eyüp Yılmaz, basın açıklamasıyla yanıt verdi.

Lapseki Belediye Başkanı Eyüp Yılmaz, su kuyularının maden şirketine kiralandığını ve Bayramdere barajından gelen içme sularının arsenikli olarak kullanıma sunulduğu iddiaları üzerine basın toplantısı düzenledi. Başkanlık makamında açıklamalarda bulunan Belediye Başkanı Eyüp Yılmaz, bu haberlerin yanlış olduğunu belirterek, bir algı operasyonu yapılmak istendiğini söyledi.

"Lapseki çeşmelerinin sarı akan çamurlu suyuyla beyaz çamaşır yıkayamayan Lapsekili kadınlarımız, gerçeği unutmadı, unutmayacaktır. Lapsekililerin gerçekleri bildiğine inanıyorum" diyerek konuşmasına başlayan Başkan Yılmaz, şöyle devam etti:

"Lapseki'nin en başta gelen sorunlarından ve ihtiyaçlarından birincisinin, kamuoyu araştırmalarında %98 oranında temiz su ihtiyacı olduğunu tespit ettik. İlk olarak suyla ilgili İller Bankası'na gittim. Genel Müdürün, belediyenin suyla ilgili rapor ve projeleri hazırlayıp sunmadığını, kendilerinde bir talep oluşmadığını söylemesi beni şaşırttı. Suyla ilgili bizden önceki dönemin Lapseki Belediyesi Meclis kararı yoktu ve Ankara'ya bildirilmemişti. Ama Bayramdere Barajı'nda su vardı. Ankara'dan dönüp hemen olağanüstü Meclis toplantısı yaptım ve gereken kararları alarak, suyla ilgili girişimlerde bulunduk. Kısa sayılacak sürede de suyu ilçemize getirdik. Devletin Bayramdere Barajını bitirdiğini, fazla suyun denize aktığı halde, Lapseki Belediye yönetimlerinin suyu getirmek üzere bir girişimde bulunmadığını, halkımız bilmelidir. Bayramdere barajı olmasaydı, kuyudan su basmaya devam etseydik, ben arıtma tesisini yine kurdururdum. Kuyuların analiz değerlerinin de bulunduğunu, analiz raporlarının Bayramdere suyundan çok daha kötü olduğu halde, neden böyle bir konunun gündeme getirildiğini anlamakta zorlanıyorum. 'Yıllarca maalesef kuyu suları içilebilir su' diye Lapseki'ye verildi. Verdiğimiz temiz suyu kötü göstermeye çalışarak 'arsenik var' lafı ediyorlar. Bu tür yaklaşımları, halkı aldatma girişimleri ve bizleri kötülemeye dönük boş çabalar olarak gördüğümü belirteyim. Lapsekililerin takdirlerinin adaletten yana olacağını, gerçeği görecek ve değerlendireceklerine inanıyorum."

Su kuyusunun kiraya verilmesiyle ilgili iddiaya da değinen Başkan Yılmaz, Lapseki Belediye Meclisi ve vatandaşların bilgisi dahilinde yapıldığını söylediği kiralamada, toplum ihtiyaçlarının gözetildiğini belirtti. 2016 yılı Ağustos ayında suların arıtılarak Lapseki'ye verildiğine dikkat çeken Başkan Yılmaz, şunları söyledi:

"İlgili firmayla yapılan sözleşmelerle işe başlandı. 5 kuyumuz vardı, 30 yıldır kullanılıyordu. Baraj suyunu kullandıktan sonra 5 kuyu boşa çıktı, çünkü onlara ihtiyaç kalmadı, dolayısıyla da yedekte duruyordu. İstediğimizde kuyulardan da sisteme su basabilecektik, sistem öyle kuruldu. Kuyuların boşta durmaması için maden şirketinin talebi üzerine, gerektiğinde, kuyuları istediğimiz zaman, istediğimiz gibi kullanmak üzere sözleşme yaptık. Meclis kararına dayanarak 10 yılığına birini kiraladık. Meclis üyelerimizin görüşleri alındı. Bir kuyu peşin ödendiği takdirde 20 bin liraya, peşin olmadığında 25 bin liraya olmak üzere, 10 yıllık sözleşme yapmaya yetki verildi. Şuraya dikkat çekmek isterim ki, kuyu temelli verilmemiştir, satılmamıştır, sadece fazladan ve boşta duran kuyu suyu kiraya verilmiştir. Ayrıca, belediyemiz ihtiyaç duyarsa, istediği an, istediği zaman kuyunun suyunu geri alabilir, talep izin istemez. Barajının herhangi bir şekilde suyu kesildiğinde, kimseye sorulmaksızın suyun belediye tarafından kullanılacağı hususu, anlaşmada açıkça yer almıştır."

Orhan AKTUĞ/LAPSEKİ (Çanakkale), (DHA)

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!