Vaatlerini 7 başlıkta açıkladı

Güncelleme Tarihi:

Vaatlerini 7 başlıkta açıkladı
Oluşturulma Tarihi: Mart 14, 2019 12:00

Millet İttifakı CHP Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mustafa Bozbey, projelerini 7 ana başlık altında açıkladı. Ulaşılabilir Şehir; Yaşanan, Yaşayan Şehir; Yeşil, Beyaz, Mavi Şehir; Bereketli Şehir; Eşit Şehir; Zinde Şehir; Katılımcı Şehir olarak başlıkları sıralayan Bozbey, “Derdimiz Bursa, derdimiz Bursalı” dedi.

Haberin Devamı

Bursa Akademik Odalar Birliği’nde (BAOB) düzenlenen toplantıda Millet İttifakı CHP Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mustafa Bozbey, projelerini açıkladı. Kentin hoyratça tek elden değil; hakkaniyetle, hassasiyetle ve hep beraber yönetileceğini söyleyen Bozbey, “Bursa, kısa bir zaman sonra katılımcı yönetim modeli ile tanışacak, lider ve örnek şehir olacak. İşte bu anlayış ile bu toplantımıza proje önerileri ve proje toplantısı dedik. Belediyecilik kanunu, sınırları, hizmette kullanılan malzemeleri, dünyanın hemen her yerinde aynı. Farkları yaratan anlayış ve yöntemdir. Bu anlayış ve yöntemler ekonomik, ekolojik ve sosyal açıdan sürdürülebilir ve yaşanabilir bir dünya kenti yapmaya geliyoruz” dedi.

ULAŞIM

Tüm proje önerilerinin Bursa’yı yaşanabilir bir dünya kenti yapmak için temel aldıkları Birleşmiş Milletlere üye ülkeler tarafından kabul edilen ‘Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’ rehberliğinde hazırlandığını anlatan Bozbey, ulaşılabilir bir şehir kapsamında 4 hat önerdiklerini belirterek, “Yaklaşık 50 kilometre tramvay hattı öneriyoruz. Farklı yerlerde Güzelyalı, Arnavutköy arasında; Alanyurt, İnegöl hastane arasında; Mustafakemalpaşa’da yeni tramvay hattı öneriyoruz. İlavelerde de şu anda mevcutları da birleştirerek, entegre yapacağız” diye konuştu.

Haberin Devamı

BANLİYÖ HATLARI

Aynı zamanda banliyö hatları önerdiklerini açıklayan Bozbey, “Onlar da 4 hatta yaklaşık 80 kilometre civarında. Mudanya Yüksek Hızlı Tren bağlantısını sağlayacak. Aynı zamanda Yüksek Hızlı Tren ile Gemlik arasında; Kestel, İnegöl Otogar arasında; Yenişehir, İnegöl Alanyurt arasında banliyö trenleri önerilerimiz var. Bunların bir kısmı Devlet Demiryolları’nın hatlarını kullanacak. Biraz daha ekonomik olacak” şeklinde konuştu.

KARAYOLLARI

Karayolları ile ilgili de önerilerinin bulunduğuna işaret eden Bozbey, “Karayolu ile ilgili trafik sorununu minimuma indirecek, içinde karayolu önerilerimiz var. Örneğin güneyden geçen bir yolumuz var. Yol öneriyoruz. Büyükorhan’da tünel geçişleri yapılacak. Bir kısmında da açık yol yapılacak” dedi.

Haberin Devamı

YAŞANAN VE YAŞAYAN ŞEHİR

Yaşanan ve yaşayan şehir kapsamında insan odaklı kentsel dönüşümden bahsettiklerini belirten Bozbey, “Bizim için kentsel dönüşüm insanla başlar, insanla biter. İnsan odaklı, vatandaşların, hak sahiplerinin korunduğu bir anlayışta ve gönülden onların kabulü ile ancak dönüşümün sağlanabileceğine inanıyoruz. Bu konuda çalışmalarımız devam ediyor” diye konuştu.

ALT MERKEZLER

Kent içinde kent projelerinin bulunduğuna işaret eden Bozbey, “Kenti tek merkezden kurtarıp, alt merkezlerle yine yönetmek istiyoruz. Alt merkezleri oluşturduğumuz zaman trafik azalacak, yoğunluklar azalacak. İnsanlar erişebilir noktalarda her şeye ulaşabilir olacak. Bu nedenle bunu çok önemsiyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Vaatlerini 7 başlıkta açıkladı
EFSANE GERİ DÖNÜYOR

Atatürk Stadyumu ile ilgili önerilerinin de bulunduğunu vurgulayan Bozbey, “Atatürk Stadyumu ile ilgili olarak ‘Efsane geri dönüyor’ diyoruz. Özellikle kapalı tribün kısmını yeniden inşa ederek, orada hem Bursaspor Müzesi’ni en altta oluşturmak, onun üzerinde ‘Anı Duvarı’, ‘Şampiyonluk Duvarı’ yapmak istiyoruz. Yani orayı efsanenin alanı olarak yeniden gerçekleştirmek için yola çıktık” dedi.Katılımcı yönetim anlayışını göstermek adına yapacakları ilk çalışmalardan birisinin Bursa Büyükşehir Stadyumu ile ilgili olacağını belirten Bozbey, “31 Mart’tan sonra ilk yapacağımız işlerden birisi katılımcı yönetim anlayışı gereği Bursalılar’a soracağız. Bursalılar şu anki Büyükşehir Belediyesi’nin adını verecekler. Ne derlerse onu koyacağız. Onu bilesiniz. Bursalılar karar verecek” diye konuştu.

Haberin Devamı

YEŞİL, BEYAZ, MAVİ BURSA

Yeşil, Beyaz, Mavi Şehir anlayışının önemli olduğunun altını çizen Bozbey, “İşte burada 10 metrekareye yeşil alanı ulaştırmak zorundayız. Nilüfer Çayı’nın kesinlikle temiz akmasını sağlayacağız. Kısa zaman içinde yeşil koridorlar oluşturup, Bursa’nın yukardan görüntüsünü yeşile dönüştürmemiz lazım. Bursa’nın yeniden yeşil kimliğine dönüştürmek için harekete geçeceğiz” şeklinde konuştu.
Son yıllarda en çok konuşulan konulardan birisinin iklim değişikliği olduğuna işaret eden Bozbey, “O yüzden sera gazı salınımı noktasında hassasiyetimizi ve planlamamızı yapacağız. Eylem planını hazırlayacağız. Tüm kurum ve kuruluşların katılımını sağlayacağız” diye konuştu.

Haberin Devamı

BEREKETLİ ŞEHİR BURSA

Bursa’nın toprağı, dağı ve denizi ile bereketli bir kent olduğunu belirten Bozbey, sırtını maviye dönen kenti, yeniden mavi ile buluşturacaklarını kaydetti. Tarımda kooperatifçiliği destekleyeceklerini söyleyen Bozbey, “Yerel kütüphaneler kurup, yerel tohumu fazlalaştırıp, oraya doğru yönlendireceğiz. Tarım Üst Kurulu kurarak, buradan yönetmeyi istiyoruz. Paydaşları bir araya alıp, o kurulu oluşturarak; tarımda önemli mesafeler kat edeceğimizi düşünüyorum. Üstelik tarımla çalışan insanlarımız daha fazla üretip, ürün çeşitliliği birlikte daha fazla gelir elde etme imkanına sahip olacaklar. Yapacağımız uygulamalarla girdilerini düşürmüş olacağız. Ortak tarım makinelerini, parkları öneriyoruz. Bunları yine kooperatifçilik çatısı altında yapmayı planlıyoruz” dedi.

TURİZM

Bursa’nın birçok noktasında jeotermal kaynağa sahip olduğunu belirten Bozbey, bunları değerlendireceklerini kaydetti, Turizm potansiyelini ve turist sayısını artırarak, istihdama katkı sağlamış olacaklarını dile getiren Bozbey, “Kongre ve fuar turizmini destekliyoruz. Tarih, inanç, kültür ve doğa turizmi… Bursa’ya Allah öyle nimetler vermiş ki kıymetini bilememişiz. Yönetim anlayışımız ile bu değerler ortaya çıkacak” şeklinde konuştu.
Kentin turizm rotalarının bulunduğuna işaret eden Bozbey, “Turistleri oralarda gezdirerek, esnafla alışveriş yapmalarını sağlayacağız. Bursa’nın tanıtımını daha da artırmış olacağız. Bursa Festivali yapıyoruz. Ancak merkezde birkaç ilçede gerçekleşiyor. Bizim dönemimizde 17 ilçede beraber olacak” diye konuştu.

BURSA EŞİT OLACAK

Her ilçeye meslek edinme kursları, iş ofisleri ile birlikte engelli ve ailelerine yönelik sosyal yaşam destek merkezlerini oluşturmak arzusunda olduklarını söyleyen Bozbey, “Eşit şehir anlayışında ilkokul birinci sınıf öğrencilerine, her gün süt içirerek, onların sağlıklı bireyler olmasını sağlayacağız. İlk denemeyi yapacağız. Sonuç aldığımız takdirde alt ya da üst sınıflarla ilgili bunları çoğaltmamız mümkün olacak” dedi.

ZİNDE ŞEHİR

Zinde Şehir Bursa’nın önemli saydığı projelerden birisi olduğunu belirten Bozbey, “Bursa’da maalesef uluslararası spor organizasyonları yapılmıyor. Onu Bursa’da gerçekleştirmenin yollarını bulmamız lazım. Yürüyüş yolları, bisiklet yolları, açık ve kapalı spor alanları, mahalle spor kulüplerine destek bu kapsamda sağlanacak. Okullarda spor anlayışın geliştirmek için destek vereceğiz. Alternatif spor aktiviteleri için yeni mekanları sağlamış olacağız” diye konuştu.
Türkiye’de katılımcılığı en iyi uygulayan anlayıştan geldiklerini söyleyen Bozbey, bunun uygulamasını 20 yıldır yaptıklarını hatırlattı. Şimdi tümüyle Bursa’ya yaymak istediklerini ifade eden Bozbey, “17 ilçede kent konseyi olacak. Sistemimiz gereği Bursa Kent Konseyi’ni 17 ilçeden gelecek kent konseyinin delegeleri seçecek. Biz, belirlemeyeceğiz. Aynı zamanda büyükşehirde bir akademik kurul oluşturacağız. Bu kurul vasıtasıyla projelerimizi bilimsel verilere dayanıp, dayanmadığına karar verecek. Uygulamaya bu şekilde alınmış olacak” dedi.

BİRLİKTE YÖNETECEĞİZ

Başkan Burada Karavanı Projesi’nin Nilüfer’de uyguladıklarını hatırlatan Bozbey, “Bu projeyi 17 ilçede gerçekleştireceğiz. 15 günde bir, bir ilçede olacağız. Belediye başkanı gerekirse kaymakamla, kurumlar, muhtarlar, esnaf, vatandaşlarla bir araya geleceğiz. İki ayda bir belediye başkanları ile toplantı yapacağız. Birlikte yöneteceğiz diyoruz. Büyükşehir ile ilgili koordinasyonları konuları tartışacağız, hizmetleri konuşacağız. Böylece ortak kararlar oluşturup, kentin geleceğini daha iyi şekilde ileriki yıllara taşımış olacağız” diye konuştu.

‘DERDİMİZ BURSA, DERDİMİZ BURSALI’

Sunumunun arasındaki film gösteriminin ardından konuşmasını devam eden Bozbey, burada ekonomik şartları zor olanları işaret ederek, şunları söyledi:
“Esas derdimiz işte bu insanları gülümsetmek. Bunun için varız. Bunlar gerçek çekim. Yanlış anlaşılmasın. İşte derdimiz bu. Derdimiz Bursa, derdimiz Bursalı. Derdimiz bu insanlara destek olmak, sahip çıkmak. Çocukların yatağa aç girmemesini sağlamak. Diğerlerini yaparız. Bunları çözmemiz gerekiyor. Önceliğimiz bunlar. Halkkart projemiz var. Bununla ihtiyaç sahiplerine giysi, eğitim, ayni ve nakit desteği sağlayacağız.”

KADINLARA DESTEK

Kadınlara mikro kredi desteği sunacaklarını belirten Bozbey, ihtiyaç sahibi kadınlara iş geliştirme ile ilgili destek sağlayacaklarını, kendilerinin üretip, kazanacaklarını dile getirdi.

İNDİRİMLER YAPACAĞIZ

Su ve ulaşımın hak olduğunu belirten Bozbey, “Suda geldiğimiz gün itibariyle 1 Nisan’dan itibaren hanelerde yüzde 25, işyerlerinde yüzde 20 indirim sağlayacağız. Ulaşım haktır diyoruz. Onun için özellikle ilkokul ve ortaokul öğrencileri 1 Nisan’dan itibaren okula gidiş, gelişlerde ücret ödemeyecekler. Öğrenci ve öğretmenlerle ilgili aylık ulaşım kartını 60 liraya indiriyoruz. Tam olanı 120 liraya indiriyoruz. Diğer tüm tarifelerde yüzde 25 indirim sağlanacak. Bütünleşik bilet sistemine dahil araçlarda tek bilet uygulamasana geçeceğiz. 60 dakika boyunca tek biletle bir yerden bir yere ulaşmış olacağız. Derdimiz Bursa, bu filmdeki çocuğun gözlerini güldürmek, gülümsemesini sağlamak bizim görevimiz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!