Bursa’da “hayat verenler” ile “hayata tutunanlar” bir araya geldi

Güncelleme Tarihi:

Bursa’da “hayat verenler” ile “hayata tutunanlar” bir araya geldi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 08, 2019 16:50

Bursa’da “hayat verenler” ile “hayata tutunanlar” bir araya geldi

Haberin Devamı

Semih ŞAHİN-BURSA,(DHA)- BURSA İl Sağlık Müdürlüğü, “Organ ve Doku Bağışı Haftası” kapsamında organ bağışında bulunarak, hayat verenlerin aileleriyle organ bağışı sayesinde hayata tutunanları bir araya getirdi.

İl Sağlık Müdürlüğü Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen "Hayat Verenlerle Hayata Tutunanlar" tören programına Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Özcan Akan, sağlık müdürlüğü yöneticileri, sağlık personelleri, merhum yakınlarının organlarını bağışlayan aileler ile bağışlanan organlarla hayata tutunan vatandaşlar katıldı.

"ORGAN BAĞIŞI VERİLEN EN ZOR NİTELİKLİ SAĞLIK HİZMETİ"

Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Özcan Akan, toplantıdaki konuşmasında, organ bağışının candan cana yapılan en büyük hediye olduğunu belirterek, “Böyle bir programı, organ bağışında bulunmuş kişileri vefa duygusuyla hatırlamak için düzenledik” dedi. Bursa bölges’nin organ bağışı konusunda 8 yıldır Türkiye’nin yüz akı olduğunun altını çizen Dr. Akan, “Organ bağışı verilen en zor nitelikli sağlık hizmetidir. Çünkü yakınını, sevdiğini kaybetmenin üzüntüsünü yaşayan insanların yanına giderek o kişinin organlarını bağışlamasını istiyorsunuz. Bu çok zor ve kutsal bir görevdir. Bu görevi lakıyla yerine getiren siz değerli aileler sayesinde Bursa bölgesi olarak son 8 yıldır bu nitelikli sağlık hizmetini sunabilmede başarılıyız” şeklinde konuştu.

BURSA TÜRKİYE’DE LİDER

Organ bağışı ile ilgili çalışmalara 2009 yılında hız verildiğini ifade eden Dr. Akan, "Bölge olarak, 2011'de 4,6 pmp ile Antalya, İzmir ve Ankara'nın ardından dördüncü sırada bulunan Bursa bölgesi, 2012'de 8,8 pmp ile Türkiye birincisi oldu. Bu noktadan sonra bölge olarak Avrupa ortalamasını hedefledik ve 2014'te 10,5 pmp değeri ile Türkiye'de ulaşılan en yüksek rakamına çıktık. Nihayet 2015'te tam bir Türkiye rekoru kırılarak, 15 pmp değerine ulaşıldı ki bu, bir Avrupa ortalamasıdır. Bursa bölgesi, 2016'da kendi rekorunu kırarak, 22 pmp ile Avrupa'nın birçok bölgesini geride bıraktı. İsveç, Hollanda, Almanya, Avusturalya, Danimarka, Yeni Zelanda gibi gelişmiş ülkelerini geride bırakarak ilk sıraya yerleşti. Bölge olarak 2019 yılında da birinci durumundayız. Bu kapsamda bölgemizi organ bekleyen kişiler için bir nakil bölgesi haline getiren bütün ekip arkadaşlarımızı tebrik ediyorum" diye konuştu.

DUYGUSAL ANLAR YAŞANDI

Programda daha sonra merhum yakınlarının organlarını bağışlayan aileler ve organ nakli sayesinde hayata tutunan vatandaşlar duygu ve düşüncülerini katılımcılarla paylaştı. Tören sonunda bağışçı aileler ile nakil olan vatandaşlara çiçek ve teşekkür belgesi takdim edildi.
FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!