Marmara Denizi ölüyor

Güncelleme Tarihi:

Marmara Denizi ölüyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 08, 2018 09:58

Hidrobiyolog Levent Artüz, Marmara Denizi’ndeki ağır metal miktarının 1998 yılına oranla tam bin 275 kat arttığını açıkladı.

Haberin Devamı

Yürüyen Köşk’ün bahçesinde gerçekleşen etkinliğe Hidrobiyolog Levent Artüz, TEMA Vakfı Yalova İl Temsilcisi Faruk Tezcan konuşmacı olarak katıldı. Hidrobiyolog Levent Artüz, ellerinde Marmara Denizi ile ilgili 1954 yılından bugüne kadar olan çok farklı disiplinlerde verilerin mevcut olduğunu, 1998’de ortalama 7,2 miligram/litre suda çözünmüş oksijen varken bunun bugün 3,8 miligrama düştüğünü belirtti.

CANLI ÇEŞİDİ AZALIYOR

Alt su kütlesinde ise suda çözünmüş oksijen oranının litrede 4,3 miligramdan 0,72 miligrama gerilediğine işaret eden Artüz, ağır metal oranının da üst su kütlesinde ortalama olarak bin 125 kez arttığına dikkati çekti. Canlı çeşitliliği konusundaki verilerin de iç karartıcı olduğunu dile getiren Artüz, 1997’de Marmara Denizi’ndeki belli bir alanda ortalama 436 türe ait 10 bin 640 birey saptanırken geçen yıl aynı alanda 180 türe ait 6 bin 4 bireyin hesaplandığını kaydetti. Yakın tarihe kadar Marmara Denizi’nde 124 olan ticari öneme sahip balık türünün bugün 7’ye düştüğünü aktaran Artüz, son dönemde Ergene Nehri’nin temizlenmesi için ortaya atılan Ergene Derin Deşarj projesinin ise Marmara Denizi’ndeki canlılığın sonunu getireceğini iddia etti.

ASİT AKIYOR

Haberin Devamı

“Marmara’nın başında öyle bir bela var ki bundan öncekilerin hiçbir önemi kalmayacak” diyen Artüz, şöyle konuştu:
“Ergene Derin Deniz Deşarjı’nda ne yapılmak isteniyor ? Ergene, bilimsel literatürde dünyanın bilinen en kirli akarsuyu. Kimi yerinde asitlik derecesi akbabanın midesindeki asitlikle aynı. Yani bu çok ciddi. Sizin kullandığınız kezzaptan çok daha kuvvetli olan bir aside sahip. Ergene’deki kirletici unsurları Tekirdağ’ın oradan Marmara Denizi’nin bin 450 metre uzağına salacaklar. Ne olacak diye bir modelleme yaptık. Buna göre en fazla 3 ay içerisinde Marmara Ereğlisi ile Karabiga Burnu arasındaki bölgede canlı kalmayacak. Bunu daha genişlettiğiniz zaman 7 ay içerisinde Marmara Denizi’nde hiçbir şey kalmayacak.”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!