Kolay ramazanlar

Güncelleme Tarihi:

Kolay ramazanlar
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 16, 2018 10:47

“İşte yine su gibi geçti zaman ve geldi çattı ramazan. Sıcak pideler, hurmalar, çeşit çeşit yemekler ve birbirinden güzel tatlılar... Tüm bunlar ramazanın haberciliğini yapıyor. Her yerde bir telaş, bir koşturmaca ve heyecan var. Davul sesleri eşliğinde sahurlar, kalabalık iftar sofraları. Ne güzeldir ramazan....”

Haberin Devamı

2008 yıllında başladığım ramazan köşe yazılarına hep yukarıdaki paragraf ile başlamışım. Bu sene onuncu defa sizlere sesleniyorum. Bir ay boyunca; dengeli beslenme, gıda güvenliği ve yaşam kalitesi konularını sizlerle paylaşacağım.
Siz ramazandan ne beklerseniz, onu elde edersiniz. O’na ‘ziyafet ayı’olarak bakanlara, ramazan’ın getireceği sıcak pidedir, güllaçtır, ekmektir, ettir. Böyle bakanlar, ramazandan kilo almış olarak çıkarlar. Ramazana diyet gözüyle bakanlar diyet yaparlar. Ramazanın onlara getireceği hafif bir vücut, daha küçülmüş bir bedendir.
Ramazana festival ve tatil zamanı olarak bakanlar, ramazandan haz devşirirler. Vur patlasın, çal oynasın havalarında karşıladıkları ramazandan geriye, haz ve neşeleri kalır.
Ramazana Kur’an vahyini bize armağan eden ilahi bir kredi olarak bakanlar ise, ramazanı ‘derin insan’ın oluşturulmasında bulunmaz bir fırsat bilirler.
Derin insan; yani sadece yemek ve kendini düşünen hırslarının esiri insan.. Fiyatı değil, değeri olan insan.. Yüreklerinin yıkılan yerlerini yapmak, akıllarının yıkılan yerlerini tahrip etmek, iç dünyalarının su alan yerlerini tıkamak, bilinçlerin bozulan yerlerini onarmak, iradelerinin kaybolan kısmını kazanmak, şahsiyetlerinin eksilen yerlerini tamamlamak için bir fırsat...tır Ramazan.’
Yabancı bir uzman ‘En iyi detoks, Müslümanların orucudur, ancak doğru tutamıyorlar, tüm gün yemeleri gereken yemeğini, bir öğünde yiyorlar, bu da gün batımına denk geldiğinden vücudu en yoran hareket. Sahur da aynı şekilde.’ demiş. Tavsiye edilen, iftarı zemzem ile açmak, hurma yemek, ılık bir çorba, hafif bir sebze yemeği. Sahura kadar olabildiğince su içmek. Sahurda ise çok az yemek. ‘Ertesi günün orucuna aç yat’ sözüne uygun olarak hareket etmek.
Bu şekilde ramazan ayı boyunca bedensel detoksumuzu yapabiliriz. 30 gün ramazan boyunca doğru beslenme ile karaciğerimizi yenileme imkanımız var. Bu bedensel rahatlama olmadan,ruhsal detoksa girilemiyor zira. Ruh detoksu içinse, ayrı bir program oluşturmalı.. Nafileleri artırıp, farzları sağlamlaştırarak.
Orucun çeşitleri varmış. Avam orucu, Alim orucu.. Bir kaç çeşit daha vardı. Hatırlayamıyorum şu an.
Sadece yemeden günü geçirmek, avam orucuna giriyor. Aynı zamanda uzuvlarımızı günahları koruyarak orucu tutmak, bir üst kademe. Bunun yanında ek olarak güzel davranışlar geliştirme ise daha da üst kademe.
Kişi en iyi kendini bilir. Şeytanın ona nereden yaklaştığını düşünüp, şeytanın bağlı olduğu bu ayda, o yeri tamir etmek lazım. Buna göre program düzenlemek lazım. Hatalı davranışlarımızı eksiltip, faydalıları artırmak lazım.. Üst kademeye dikmek lazım gözleri..
Ramazan ile ilgili iyi dileklerde bulunurken ‘Kolay ramazanlar’ denmesi eski ve eski olduğu kadar da güzel bir gelenek. Her sene olduğu gibi öyle yapıyor ve ‘Kolay ramazanlar’ diyerek söz geçen sene kaldığımız yerden devam etmek istiyorum...

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!