Kadın girişimciye yeni fırsat çıktı

Güncelleme Tarihi:

Kadın girişimciye yeni fırsat çıktı
Oluşturulma Tarihi: Mart 09, 2018 10:03

Kadın Girişimcileri Destekleme Platformu projesinin lansmanı yapıldı. 158 bin 472 Euro bütçeli projeye yeni kadın girişimciler ile KOBİ düzeyinde işletme sahibi kadınlar yararlanabilecek. Projeyle yaygın eğitim yöntemleri kullanılarak, 30 aylık süreçte Bulgaristan, Macaristan, İtalya ve Türkiye’den 400 girişimcinin yeterliliklerinin geliştirilmesi amaçlanıyor.

Haberin Devamı

Podyum Davet’te gerçekleştirilen lansman toplantısında bilgi veren SGK İl Müdürü Mustafa Yılmaz, İngilizce adıyla Women Entrepreneurs Supporting Tribune Project (W.E.S.T Project) Türkçe olarak da ‘Kadın Girişimcileri Destekleme Platformu’ isimli projede İşkur İl Müdürlüğü, Bursa Teknik Üniversitesi, Bursa İş Kadınları ve Yöneticileri Derneği (BUİKAD) ile ortak olduklarını açıkladı.

AĞIR YAPTIRIMLAR

Yılmaz, yabancı ortak olarak ise İtalya, Macaristan ve Bulgaristan’ın bulunduğunu kaydetti. Kadın Girişimcileri Destekleme Projesi’nin hazırlık aşamasında iş hayatına ilk kez girişimcilerin, profesyonel bir kurumsal yapıya ulaşmakta güçlük çektiğini gördüklerini söyleyen Yılmaz, “İş hayatına başladıkları ilk bir yıl içerisinde işletmenin faaliyetini sona erdirecek derecede ağır yaptırımlarla karşı karşıya kalabilmektedirler. Bu yaptırımların uygulanmasına neden olan sebeplerden bazıları, sosyal güvenlik kurumu, vergi daireleri, İşkur ve diğer kamu kurumlarına yasal olarak yapılması gereken bildirimlerin ve kayıtların süresinde yapılmaması, belgelerin süresinde verilememesi, kayıtlı çalışmaya tam olarak geçilememesi, iş hukukundan kaynaklanan anlaşmazlıkların, banka ve finans kuruluşlarıyla yaşanan problemler şeklinde sayılabilir” dedi.

Haberin Devamı

Kadın girişimciye yeni fırsat çıktı

SİNERJİ YARATILACAK

Yaşanan bu ve benzer problemlerin asgari seviyeye indirmek ve işletmenin sürdürülebilirliğini artırmak şeklindeki hedeflere ulaşmak için yerel, yabancı ortaklar ve üniversite-kamu-sivil toplum birlikteliğinden bir sinerji elde etmeyi planladıklarını söyleyen Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü: “Projenin tamamlanmasıyla birlikte 3 ayrı fikri çıktı elde edilecektir. Fikri mülkiyet hakları SGK’ya ait olan bu fikri çıktıların ikisini akademik çalışmalara kaynak teşkil edebilecek nitelikte kitap olacaktır. Kitapların tez, makale, köşe yazılarına kaynak niteliğinde olması ve birçok sektör için rehber niteliği taşıması hedeflenmektedir. Son fikri çıktı ise online bir platform olacaktır. Bu platformda yer alan e-öğrenme modülleri ve akıllı telefon uygulamaları girişimcilerimize ve KOBİ’lerimize rehberlik anlamında anlık bilgilendirmeler yoluyla önemli bir destek sunacaktır.”

Haberin Devamı

FİKRİ OLANA FIRSAT

Bir fikri olup, yeni girişimde bulunacak kadınlar ile KOBİ olarak faaliyet gösteren işletmeci kadınların da bu projeden faydalanabileceklerini belirten Yılmaz, “Kadınların her aşamada duydukları ihtiyaca uygun hizmete ve desteğe erişmelerine olanak sağlanması planlanmaktadır. Proje faaliyetleri 4 ayrı ülkede icra edilerek, ülkelerin birbirlerinden iyi uygulama örneklerini takas etmeleri, yenilikçi yaklaşımlarla farklı uygulama örnekleri üretmeleri hedeflenmektedir. Web sitesi üzerine kurulu destek platformu ise 4 aylık pilot uygulama sürecinde, en az 400 kadın girişimci ve KOBİ sahibinin kullanımına sunulacaktır. Platformu aktif olarak kullanan ve desteğe ihtiyaç duyduğunu belirten 4 ülkeden, 40 girişimci ve KOBİ sahibine proje ortakları tarafından birebir danışmanlık hizmeti sunulacak, yine 24 girişimci ve KOBİ sahibi ise İtalya’da 1 haftalık ‘Girişimcilik’ ve ‘Girişimciliğin sürdürülebilirliğinin sağlanması’ üzerine eğitim verilecektir” dedi.

Haberin Devamı

BAŞKA HAYALLERE IŞIK

Büyükşehir Belediye Başkanvekili Zehra Sönmez, kadınların hayatın öznesi olduğunu belirterek, “Resmi rakamlara göre Bursa’nın yüzde 50’sini kadınlar oluşturuyor. Bu ciddi bir nüfus. Dünyada da birçok ülkenin nüfusunu kadınlar oluşturuyor. Yarısını temsil ettiğimiz için tüm kadınların bu farkındalığa sahip olması gerekiyor. Bir hayali gerçek yapmak, başka bir hayale ışık tutmaktır diyorum. Özellikle buraya katılanlara teşekkür ediyorum” diye konuştu.

ELMANIN YARISI GİBİ

Bursa Vali Yardımcısı Ergün Güngör ise ülkemizde tarihsel akış içerisinde bugüne kadar kadınlarla ilgili birçok gelişme yaşandığını hatırlatarak, uygar, gelişmiş ülkeler düzeyi için güçlü kadın, güçlü toplum anlayışının benimsenmesi gerektiğinin altını çizdi. Kadın ile erkeği bir elmanın yarısına benzeten Güngör, “Umarım kadın girişimci sayımız giderek artar. Cam tavan sendromu dediğimiz durum olmaz. Yönetici sınıfına kadar yükselen kadın sayı bir hayli düşük” diye konuştu.

Haberin Devamı

GÜZEL ÇALIŞMALAR VAR

Bursa’da özellikle kırsal alanda kadınların ekonomik olarak güçlenmesi projesini takip ettiğini belirten Güngör, “Bursa bu konuda güzel çalışmalara imza atıyor. Onları bir araya getiriyoruz. 66 köy kadın derneğimiz var. Valiliğe; mantarcılık ve çeşitli konular için gelenler oluyor. İnşallah kadın girişimci sayımız da artacak. Bu vesile ile Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun ve son dileğim kadına şiddetin olmadığı, toplumsal cinsiyet eşitliğinin tam anlamıyla sağlandığı dünya diliyorum” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!