Bayram temizliği

Güncelleme Tarihi:

Bayram temizliği
Oluşturulma Tarihi: Haziran 12, 2018 09:45

Bayram kapıda. Evlerde, çarşı pazarda yine telaş var..

Haberin Devamı

Evlerde bayram temizliği de hız kazandı . Artık hiçbirimizin evinde büyükannelerimizin evi gibi temizlik yapılmıyor. Kül kullanılmıyor, yerler arap sabunuyla fırçalanmıyor. Artık temizlik için “hoş kokulu”, “beyazdan daha beyaz yapan”, “iz bırakmadan pırıl pırıl yıkayan”, “mikroplardan arındıran” yardımcılarımız var. Ancak evimizi, eşyalarımızı, giysilerimizi ve yediğimiz yemeğin artıklarını temizlerken bedenimizi, suyu, toprağı, havayı, doğal ortamları nasıl kirlettiğimizin farkına varmıyoruz.
Reklamlar ile çoğumuz evlerimizin “tertemiz”, “dezenfekte edilmiş”, “mikropsuz” olması gerektiğine inandırıldık. Bunu uygulayabilmek için gereken ürünler de market raflarını süslüyor. Tuvalet temizlemek için asit, banyoyu dezenfekte etmek için fenol, mobilyaları cilalamak için damıtılmış petrol ürünleri, çamaşırlarımızı beyazlatmak için klor...Evlerimizi sağlıklı ve temiz tutmak için çeşit çeşit kimyasal maddeler...
Günlük yaşamda kullandığımız temizlik ürünleri 80.000’in üzerinde kimyasal içeriyor ve her yıl bunlara yenileri ekleniyor. Birçoğu ise denetimsiz olarak piyasaya sürülüyor.
Bu ürünlerin büyük kısmı doğrudan kanalizasyona akıp sonunda da su sistemlerimize karışıyor. Sözünü ettiğimiz kimyasallar, vücudumuzda depolanıyor ve zehirli olma düzeyine ulaştığında çeşitli hastalıklara yol açıyor. Evsel temizlik malzemeleri sadece toprağı ve su kaynaklarını değil, soluduğumuz havayı da tehdit ediyor. Sprey boyalar, dezenfektanlar, mobilya parlatıcıları ve diğer tüm sprey ürünler, sonra soluyacağımız havanın bir parçası oluyor. Peki, doğal temizlik maddelerini kullanmak için nereden başlamalı?
İşte size evinizde rahatlıkla uygulayabileceğiniz pratik öneriler:
Karbonat: Sodyum bikarbonat, hafif aşındırıcı bir temizlik sağlar, beyazlatıcı ve koku giderici özellikleri vardır.
Bitkisel yağ tabanlı sıvı sabunlar (arap sabunu vs.): Bu tür sabunlar hayvan yağı içeren ya da petrol tabanlı sabunlara tercih edilmelidirler. Tarifleri uygularken, püskürtme amacıyla pompalı spreyler, silmek amacıyla yüzde 100 pamuklu bezler, sıkıştırılmış selüloz süngerler, doğal kıldan yapılmış fırçalar kullanılabilir. 
Sirke: Asitli içeriği mikropları öldürmesini, yağı parçalamasını ve mineral kalıntıları çözmesini sağlar.
Çamaşır sodası: Sodyum karbonat adlı bir mineraldir. Çok az miktarda yakıcı olup katı ve sıvı yağlar, kir ve pek çok petrol ürününün etkin temizleyicisidir. Aynı zamanda su yumuşatıcı ve sabun köpürtücü özellikleri de bulunur. Yakıcı özelliği nedeniyle, uygularken lastik eldiven kullanmak doğru olur. Zararlı kimyasal dumanlara neden olmaz. Klorsuz olanı tercih edin.
Ovarak temizleyenler
Ovarak temizleme için kullanılan tozların neredeyse tümü, beyazlatıcı ve leke çıkarıcı etkisi olan klorlu çamaşır suyu içerir. Toz halindeki klor suyla karıştığında, göz, burun, boğaz ve ciğerler için tahriş edici olabilen klor gazını oluşturur. Kloru asla amonyakla (tuvalet temizleyicisi ya da kullandığınız diğer temizlik malzemelerinin içinde bulunduğu gibi) karıştırmamalısınız, ortaya çıkacak gazlar öldürücü olabilir! Kullandığınız tozların içinde deterjan ile karışık olarak “hidratlı doğal magnezyum” da bulunabilir ve bunların kanserojen asbest ile kirlenmiş olma olasılığı vardır.
Kolay gelsin.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!