Sagalassos'a yoğun ilgi

Güncelleme Tarihi:

Sagalassosa yoğun ilgi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 13, 2019 12:55

Sagalassos'a yoğun ilgi

Haberin Devamı

 

Sadun KILIÇ/AĞLASUN, (DHA)- BURDUR'un Ağlasun ilçesindeki Sagalassos Antik Kenti, turistlerden yoğun ilgi görüyor.

Sagalassos Antik Kenti, bu yıl 50 bin ziyaretçi hedefliyor. Antik kentte, M.S. 160-180'de inşa edilen Roma imparatorlarının sülalesi Antoninler'in adını taşıyan çeşmede, 2 bin yıl öncesinde olduğu gibi dağdan gelen doğal kaynak suyu, şelaleyi andırır biçimde akmaya devam ediyor.

Ağlasun ilçesinde M.Ö. 3000 döneminde, Anadolu'nun yerel halkı olarak kabul edilen Luwiler'in yerleştiği, sonrasında onlarca medeniyete ev sahipliği yapan antik Roma kenti Sagalassos, 1600 metre yükseklikte dik sayılabilecek bir tepede olmasına rağmen yerli ve yabancı tatilcilerinde yoğun ilgi görüyor. Hem anayola uzaklığı, hem de zorlu dağ yoluna rağmen geçen yıl yaklaşık 40 bin tatilci ağırlayan kent, kazılar ve restorasyonlarla yeniden ayağa kaldırılan eşsiz tarihi eserleriyle dünyanın başlıca antik kentleri arasında gösteriliyor.

Antik kentin en dikkat çeken eseri ise Roma imparatorlarını da çıkartan Antoninler sülalesinin adını taşıyan Antoninler Çeşmesi. Antik dönemde olduğu gibi bugün de Ağlasun Dağı'ndan antik su yollarıyla getirilen doğal kaynak suyu, küçük bir şelaleyi andırır vaziyette akmaya devam ediyor. M.S. 160-180 yıllarında Yukarı Agora'nın kuzeyinde inşa edilen görkemli çeşme, 28 metre uzunluğunda ve 9 metre yüksekliğe sahip. Yapımında yedi farklı renkte taş kullanılan çeşmenin önünde ise 81 metreküplük havuz bulunuyor.

Geçen yıl başlatılan kültür turları kapsamında antik kenti ziyaret edenler, en çok bu çeşmeye ilgi gösteriyor. Tatilciler Sagalassos Antik Kenti'nin yanı sıra Salda Gölü, Lisinia Doğal Yaşam Köyü, Kuyucak Lavanta tarlaları, Burdur Müzesi, İnsuyu Mağarası, Isparta Eğirdir Gölü'nü de ziyaret ediyor. Sagalassos Antik Kenti düğün fotoğrafı çektirmek isteyen çiftlerin de uğruk noktası oldu. Pek çok çift burada fotoğraf çektirerek güzel anılarla ayrılıyor.

FOTOĞRAFLI

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!