"Balıkesir uyuyan bir devdi uyandı

Güncelleme Tarihi:

Balıkesir uyuyan bir devdi uyandı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 11, 2018 20:29

Türkiye’nin kısa, orta ve uzun vadeli stratejik hedefleri doğrultusunda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve AK Parti Hükümetinin çalışmaları neticesinde yeni yatırım merkezlerinden biri olarak belirlenen Balıkesir’in sanayi ile tarım ve gıda sanayisi alanındaki yatırım potansiyelleri, Balıkesir Yatırım Günleri’nin ilk gününde paylaşıldı.

 

 

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi (BBB) ve Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) ev sahipliğinde, Balıkesir Valiliği, Balıkesir Sanayi Odası ve Balıkesir Ticaret Odası katkılarıyla ilk defa düzenlenen etkinlik kapsamında açılış konuşmasını gerçekleştiren Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Zekai Kafaoğlu, Kuzey Marmara Otoyolu Projesi’nin Balıkesir’den geçmesinin, 19 Mart Köprüsü’nün yine Balıkesir’de Kuzey Marmara Otoyolu ile birleşmesinin ve Çandarlı Limanı yatırımının mevcut potansiyel için çok önemli çıktılar ve projeler olduğunu altını çizdi: “Cumhurbaşkanımız Sn. Recep Tayyip Erdoğan ve AK Parti Hükümetinin destekleri ve yatırımları neticesinde Kuzey Marmara Otoyolu, 1915 Çanakkale Köprüsü ve Çandarlı Limanı, meyvelerini verdi, vermeye devam ediyor. Yanı sıra, TCDD’nin Türkiye’nin 17 noktasında kuracağı lojistik üslerin ilki Balıkesir’de kuruldu. Yine, TCDD’ye entegre 7 limandan biri Balıkesir’de bulunuyor. Mevcut hali dolan Balıkesir OSB’yi 1,5 kat daha büyütüyoruz. Yanı sıra, ağır metal ve makine odaklı bir OSB kurduk. Böylece savunma sanayisi alanında önemli yatırımların Balıkesir’e yapılacağına inanıyorum. Üçü Avrupa’da olmak üzere dünyada sadece 9 tane bulunan orta ve yüksek gerilim güç laboratuvarlarının 10’uncusunu Bandırmaya kuruyoruz. Bugün, 22 şirketin Balıkesir’e yatırım yapmak için sırada olduğun paylaşmak isterim. Bu şirketlerimiz Türkiye’nin en büyük 500 şirketi arasında yer alıyor. Balıkesir, uyuyan bir devdi ve uyandı. Bu noktada desteklerini esirgemeyen Cumhurbaşkanımız Sn. Recep Tayyip Erdoğan’a ve Hükümetimize teşekkürlerimi sunuyorum.

 

“Hedefimiz, yatırımcılarımızı ‘hayır’ ile başlayan cümleden kurtarmak”

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Kafaoğlu ardından söz alan Balıkesir Vali Yardımcısı Mehmet Olcay Suphi, şehrin insanlarının iyi niyetli ve çalışkanlığına dikkat çekti: “Yatırımın bir yere yapılabilmesi için ihtiyacı olan her türlü nedenin Balıkesir’de bulabilirsiniz. Mesela, kara, hava ya da deniz üzerinden ulaşım imkanlarının en az ikisine sahip olmalı bu bölge. Balıkesir’de bunların üçü de mevcut. Alt yapı ile ilgili herhangi bir sıkıntı olmaması lazım. Bu konuda güçlü bir alt yapımız mevcut. Yatırımcımızı çekerken doğamızı korumayı ihmal etmiyoruz. Katı atık ile ilgili Büyükşehir Belediyemizin milyon liralık bir yatırımı söz konusu. Hedefimiz bürokrasinin ‘hayır’ ile başlayan cümlesinden yatırımcılarımızı ve potansiyel yatırımcılarımızı kurtarmak. Yönetim anlayışımız budur. Ve böyle de devam edecektir. Yanı sıra, Güney Marmara Kalkınma Ajansı’mızın da yatırımcıların önün açma konusunda oldukça maharetli olduğunu belirtmek isterim.”

 

Marmara Denizi etrafındaki nüfusun 15-20 milyon artması öngörülüyor

Açılış konuşmaları ardından potansiyel sanayi yatırımcılarına yönelik gerçekleştirilen ilk paneli Ülke TV Genel Yayın Yönetmeni ve Yeni Şafak Köşe Yazarı Hasan Öztürk gerçekleştirdi.

Bölgenin alt yapı anlamında muadillerinden daha iyi bir OSB alt yapısına sahip olduğu belirten Kale Grubu Balıkesir Yatırım Direktörü Bahadır Kayan, önümüzdeki 15 yıllık zaman dilimde Marmara Denizi etrafındaki nüfusu 15 ila 20 milyon daha artmasının öngörüldüğünü paylaştı: “Çanakkale ve Balıkesir ile ilgili şehir planlamacılarla gerçekleştirdiğimiz projeksiyonda nüfus hareketliliği ve endüstriyel gelişmeleri de göz önünde bulundurduk. Marmara Denizi etrafında artacak nüfusu, İstanbul kaldıramaz. Global trend göçün, küçük ölçekli nüfusa ait şehirlere doğru yönelmesi. Yeni yasam biçiminde büyük merkezlerden herkesin kaçtığını göreceğiz. Bölge de bu kaçış noktalarından birisi olacak.”

 

Ulaşım ve lojistik imkanların bölge sanayisinin gelişimi açısından oldukça önemli olduğunu altını çizen Sem Mobilya A.S. Yönetim Kurulu Başkan Vekili Orgun Türkoğlu, “Balıkesir istihdam anlamında da uygun bir bölge. Bu nedenle yatırımımızı bu bölgeye gerçekleştirdik. Bu unsuru tetikleyen bir diğer etken ise gelişmiş sanayi şehirlerine göre Balıkesir’in imkanlarının daha fazla olması,” dedi.

 

EKOSinerji Kalite ve Servis Koordinatörü Mehmet İzzet Güray ise, Balıkesir’in ulaşım, doğa, çevre gibi konularda yasam kolaylığı sunduğunun altını çizdi: “Balıkesir’deki OSB yöneticileri ile rahat ve hızlı temas kuruyoruz. Bu yatırımcı ve bölgedeki her sanayici için çok önemli bir sans. Ayrıca Balıkesir’deki kadınlarımızın çok çalışkan olduğunu özellikle belirtmek isterim.”

 

Sanayi bölgelerinde kadınların üç vardiya çalışmasının önemine vurgu yapan Diniz Adient Genel Müdürü Mükremin Eraslan, “Sanayide çalışmak isteyen pırıl pırıl kadınlarımıza aileleri bölgemizde destek veriyorlar. Kadın istihdamı açısından önemli bir fırsat. Biz de Balıkesir’in tüm imkanlarını değerlendirerek mevcut istihdamımızı 600 kişi, artıracağız ve yıl sonuna kadar 30 bin m2’lik ek yatırım gerçekleştireceğiz,” dedi.

 

Çağsan Merdiven Genel Müdürü Nafiz Özatalay, bölgenin alt yapı olanaklarının önemi dikkat çekmesinin yanı sıra devletin yeni yatırımlar ve yatırım fırsatları ile sanayicilerin ufkunu açmaya devam ettiğini söyledi.

 

“OSB Yönetimimiz kolektif hareket ediyor, hızlı sorun çözüyor”

Oturumda son olarak söz alan Manisa OSB Merkez Genel Müdürü Mesut Eralp, OSB yönetimi olarak başarılarının sırrının yönetim olarak kolektif hareket edip hızlı çözüm bulmakta olduğunu altını çizdi: “Yönetimimiz Büyükşehir Belediye Başkanımız, Valimiz, Sanayi Odası Başkanımız da yer alıyor. Böylece yatırımcımızın, sanayicimizin önünü daha hızlı açacak sonuçlar elde ediyor, kararlar alıyoruz. Yapıcı davranarak sorunları çok daha hızlı çözüyoruz. Sadece alt yapıyı güçlendiren, projeleri inceleyen ay da yolları inceleyen bir Bölge Müdürlüğü değiliz. Sanayinin alt baslığında yer alan tüm argümanlara dokunuyoruz. Mesleki eğitim ve lojistik çözümleri bu baslıklar arasında yer alan faaliyet alanlarımızdan.”

 

2023 Hedefi: Balıkesir’i en büyük 10 ekonomiden biri yapmak

2017 yılında Türkiye’nin en çok yatırım çeken ili olan Balıkesir, mevcut 1 milyar dolarlık üretim gücünü, yıl içerisinde açılacak gümrük bölgesi ile daha da artırmayı hedefliyor. Global hacmi 2,55 trilyon dolara ulasan helal gıda pazarından pay almak ve Türkiye’nin et arzı sıkıntısını karşılamayı da hedefleyen Balıkesir, uzun vadede önemli yatırımlara ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Türkiye’nin İzmir ile birlikte iki önemli rüzgar enerjisi merkezinden biri de olan Balıkesir’in Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı ilan edilmesini için çalışmalar tüm hızıyla sürüyor. Yanı sıra bölgenin Türkiye’ye gelen yabancı turistler için bir cazibe merkezi olması yönünde çalışmalar da tüm hızıyla devam ediyor.

BAKMADAN GEÇME!