Söke'de 5 çırçır fabrikasının ruhsatı mahkeme kararıyla iptal edildi

Güncelleme Tarihi:

Sökede 5 çırçır fabrikasının ruhsatı mahkeme kararıyla iptal edildi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 27, 2018 13:36

Söke'de 5 çırçır fabrikasının ruhsatı mahkeme kararıyla iptal edildi

Haberin Devamı

AYDIN'ın Söke ilçesinde son yıllarda tarım arazilerine yapılan çırçır fabrikalarından 5'inin ruhsatı, 131 No'lu Söke TARİŞ Pamuk ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifi tarafından açılan davada verilen kararla iptal edildi.

Tariş PAMUK ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde çıkarılan 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu'na muhalefet ederek, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü'ne depo yapacaklarını bildirmelerine rağmen tarım arazilerine çırçır fabrikası kurulduğunu, daha sonra ise bu bölgeler imara açık olmamasına rağmen ruhsat verildiğini belirterek, 4 yıl önce hukuki mücadele başlattı. Tarım arazisine kurulan 5 çırçır fabrikasına verilen ruhsatların iptali için Aydın 1. İdare Mahkemesi'nde dava açıldı. Dava, bilirkişi heyetinin incelemesinin ardından karara bağlandı. Mahkeme kararında, çırçır fabrikalarının organize sanayi bölgesi içerisinde olması gerektiği, ayrıca alternatif alan araştırması yapılmadan tarım arazilerinde kurulması nedeniyle hukuka aykırı olduğu vurgulanarak, ruhsatlarının iptaline karar verildi.

Kararın muhataplarından çırçır fabrikalarından birinin sahibi Kadir Ünal ise, "Söke'de toplam 17 tane tarım arazisine yapılmış çırçır fabrikası var. Bunun 5'ine Söke TARİŞ tarafından dava açıldı. Ruhsatlarımızla ilgili herhangi bir eksiklik yok. Aydın 1. İdare Mahkemesi tarafından detaylı araştırma yapılmadan böyle bir karara varıldığını düşünüyoruz. Biz de gerekli itirazları bir üst mahkemeye yaptık. Bu kararın hukuka aykırı olduğu düşüncesindeyiz. İtirazdan sonra gerekli işlemlerin yapılacağını ümit ediyoruz" dedi.

Ruhsatları iptal edilen diğer 4 firmanın da mahkemenin kararına itiraz etme hazırlığında oldukları öğrenildi.

Burhan CEYHAN / SÖKE (Aydın), (DHA)

FOTOĞRAFLI

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!