Sakız koyunundan sonra şimdi de Çine çaparı koyununa sahip çıkıldı

Güncelleme Tarihi:

Sakız koyunundan sonra şimdi de Çine çaparı koyununa sahip çıkıldı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 17, 2019 14:06

Sakız koyunundan sonra şimdi de Çine çaparı koyununa sahip çıkıldı

Haberin Devamı

AYDIN Büyükşehir Belediyesi nesli tükenmekte olan bir tür olan Çine çaparı cinsi koyunlara sahip çıkmak üzere harekete geçti. Bir üreticiden alınan 25 Çine çaparı cinsi koyunun çoğaltılarak, besicilik yapmak isteyen ihtiyaç sahibi Aydınlı kadınlara hibe edilmesinin planlandığı bildirildi.

CHP'li Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, Sakız koyunundan sonra kaybolmaya yüz tutan bir genetik kaynağı daha koruma altına aldıklarını belirtip yerli ve milli tarım ve hayvancılık politikalarına devam edeceklerini söyledi.

Dünya üzerinde sadece 130 baş kalan Aydın bölgesine özgü Çine çaparı cinsi koyunlara Aydın Büyükşehir Belediyesi sahip çıktı. Böylelikle özellikle kıraç, dağlık çevrelerin olumsuz koşullarına iyi uyum sağlayan, az miktarda yemle bakılabilen ve kasaplık olarak değerlendirilmesinin yanı sıra süt verimi de iyi olan Çine çaparının yok olmasının önüne geçilmesi için çalışma başlatıldı. Bu kapsamda, Çine'nin kırsal Tatarmemişler Mahallesi'nde besicilik yapan Erdoğan Aktürk'ün Çine çaparı cinsi koyunlardan 25'i bu kapsamda satın alınıp, Aydın Büyükşehir Belediyesi veteriner hekimleri tarafından seçilerek dün Koçarlı'daki sakız koyunu çiftliğine yerleştirildi. Irkın özelliklerini taşıyan koyunların sağlık kontrolleri yapılırken kıraç, dağlık çevre koşullarına uyum sağlamış cinsin çiftlikteki iyi bir bakımla vereceği verim etkisi de araştırılacak. Çine çaparının da, sakız koyunu örneğindeki gibi çoğaltılarak koyunculuk yapmak isteyen ihtiyaç sahibi Aydınlı kadınlara hibe edilmesinin planlandığı bildirildi.

Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, Sakız koyunundan sonra kaybolmaya yüz tutan bir genetik kaynağı olarak Çine çaparını da koruma altına aldıklarını belirtip yerli ve milli tarım ve hayvancılık politikalarına devam edeceklerini söyledi.

Çine çaparının özellikle bundan 20-30 yıl öncesinde kurbanlarda sıklıkla tercih edilen bir koyun cinsi olduğunu ifade eden Çerçioğlu, "Gerek Aydın bölgesine yabancı ırkların bilinçsizce sokulmasından, gerek farklı ırklarla çiftleştirilip melezlenerek gen havuzlarının bozulmasından kaynaklı olarak sayıları azaldı. Her geçen gün sayısı azalarak bugün dünya üzerinde sadece 130 baş Çine çaparı koyun kaldı" dedi.

Geçmişte özellikle Çine ve Bozdoğan bölgesinde yetiştirilen Çine çaparı koyunun yok olmasına razı olamayacaklarını belirten Başkan Çerçioğlu, "Teknik bilgileri kullanarak bu milli değerimiz olan Çine çaparı koyununu koruyup, çoğaltacağız. Bizler bugünü değil yarını düşünüyoruz. Sakız koyunu da Aydın bölgesinde yok olmak üzereydi, şimdi Aydınımızın kadınları tarafından Aydın'ın dört bir tarafında yaşatılıyorlar. Bundan 20 yıl sonra halen Aydın'da sakız koyunu ve Çine çaparı yaşıyor olursa bu Aydın Büyükşehir Belediyesi'nin çabalarıyla olacak" dedi.

5 yıl önce özellikle Madran Dağı yöresinde yetiştirile gelen Çine çaparının ırk tescilinin sağlanmasına öncülük eden Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Karaca da Aydın Büyükşehir Belediyesi'nin bu özgün türün korunmasına yönelik çalışmasının sevindirici olduğunu söyledi.

AYDIN, (DHA)

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!