Aydın'da UMKE tatbikatı

Güncelleme Tarihi:

Aydında UMKE tatbikatı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 19, 2019 20:33

Aydın'da UMKE tatbikatı

Haberin Devamı

Bahattin ALBAYRAK/BOZDOĞAN (Aydın), (DHA)- AYDIN’ın Bozdoğan ilçesinde bulunan Kemer Barajının kullanılmayan lojmanlarında gerçekleştirilen Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri (UMKE) tatbikatı, gerçeği aratmadı. Senaryo kapsamında gerçekleşen patlamada ağır yaralanan 2 yaralı, Sikorsky tipi helikopter ile alandan alınıp, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi’ne sevk edildi.
Kemer Mahallesi’nde bulunan Kemer Barajı’nın kullanılmayan lojmanlarında UMKE tatbikatı gerçekleştirildi. Tatbikata Muğla, Aydın ve Denizli illerinden UMKE mensupları ile jandarmayla birlikte gönüllü görev yapan UMUT, EFAK, TRAC ve TAKED kuruluşlarından toplam 130 kişi katıldı. 2 ambulans, 2 arama kurtarma aracı, jandarma araçları, bir lojistik aracı, bir emir komuta aracı ve bir de helikopterin görev aldığı tatbikatta, senaryo gereği 2 katlı bir binada patlama oldu. Patlamanın ardından, çevredekilerin ihbarı üzerine olay yerine çok sayıda ambulans ile arama kurtarma ekipleri sevk edildi. Binada yapılan arama kurtarma çalışmalarında 12 yaralıya ulaşıldı.
Arama sırasında UMKE bünyesindeki, Golden cinsi ‘Charlie’ isimli arama kurtarma köpeği de görev aldı. ‘Charlie’, enkaz altında kalan yaralı bebeği buldu. Acil durum önceliğine göre yaralılar patlama alanından güvenli alana ekiplerce taşındı. Sağlık ekiplerinin yaptıkları ilk incelemede senaryo gereği 2 kişinin hayatını kaybettiği saptandı. Aydın Jandarma Komutanlığı Filosu’na ait Sikorsky tipi helikopter, Aydın İl Sağlık Müdürü Dr. Fevzi Yavuzyılmaz ile birlikte alana iniş yaparak durumu ağır olan iki yaralının Adnan Menderes Üniversitesi Hastanesi’ne sevkini sağladı. Yaralıların tamamı çıkarıldıktan sonra olay yeri inceleme ekipleri binaya girerek fotoğraflama ve kimlik tespit çalışmaları yaptı.
YAVUZYILMAZ: ‘BELİRLENEN HEDEFLERE ULAŞILMIŞTIR’
Üç günlük çalışmaların ardından tatbikatın başarılı geçtiğini ifade eden Aydın İl Sağlık Müdürü Fevzi Yavuzyılmaz, “Ekiplerimizin bölgede 3 gündür çalışmaları devam ediyor. ‘Barışta ter dökmeyen, savaşta kan döker’ anlayışıyla günümüzün gerçeği olan deprem, sel, yangın ve patlama gibi felaketlerde yaralı kurtarma ve enkaz kaldırma çalışmalarının eğitimini yaptık. Arama kurtarmaya çok elverişli bu alanı bize açan DSİ Bölge Müdürü Mehmet Akif Balta ve katkısı olan diğer kurumlara teşekkür ediyorum. 3 günlük emeğimizin karşılığında senaryoda belirlenen hedeflere başarıyla ulaşılmıştır. İnşallah ihtiyacımız olmaz ama bu arkadaşlarımız 7 gün 24 saat vatandaşımızın emrindedir" dedi.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!