YABANCI ANTALYA’DAN ‘EV’LENDİ

Güncelleme Tarihi:

YABANCI ANTALYA’DAN ‘EV’LENDİ
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 31, 2019 10:22

Yabancılara yönelik konut satışında rekor üstüne rekor kıran Antalya, İstanbul’dan sonra ikinci sıraya yerleşti. Sektör temsilcileri, artışın geçen yıla oranla yüzde 10 seviyesinin üzerine çıktığını vurguluyor.

Haberin Devamı

VARLIK barışı, faiz indirimi ve Dolar ve Avro’daki kur hareketi yabancılara ve gurbetçilere yapılan konut satışları emlak sektörünü hareketlendirdi. 764 konut satışıyla Antalya, yabancılara yapılan konut satışlarında Türkiye genelinde İstanbul’dan sonra 2’nci sırada yer aldı.

FAİZ İNDİRİMİ VE BARIŞ
Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü’nün temmuz ayı verilerine göre, en çok konut satışı yapılan milletler, Irak, İran, Kuveyt, Suudi Arabistan ve Rusya olarak sıralandı. ‘Varlık Barışı’ olarak bilinen, yurt dışındaki para ve menkul kıymetlerin vergi alınmadan Türkiye’ye getirilmesine ilişkin düzenleme de süreci olumlu yönde etkiledi.

YÜZDE 10 ARTIŞ VAR
Antalya Emlakçılar Odası Başkanı Şeref Sağlam, özellikle yabancı yatırımcı için son derece kârlı bir döneme girildiğini kaydetti. Sağlam, “Yabancılar ve gurbetçiler, geçen sene 100 bin Euro’ya alamadığı bir daireyi bu sene 80–85 bin Euro’ya alabiliyor. Konut fiyatlarında geçen yıla oranla yüzde 10’luk bir artış var” dedi.

Haberin Devamı

2020’DE YÜZDE 50 ARTACAK
Antalya’da konut fiyatlarındaki artışın her bölgede eş zamanlı yaşandığını aktaran Şeref Sağlam, şöyle devam etti: “Kamu bankalarının uyguladığı 0,99 faiz oranı devam ederse stoktaki daireler eridiğinde fiyatlar yükselişe geçecek. Konut piyasasının iyi gidişatı nedeniyle, bu sene 80–85 bin Euro’ya alınabilecek daireler, gelecek yıl 120 bin Euro seviyesine çıkacak.”

YATIRIM KENTİ ANTALYA
Yerleşik yaşayanlardan çok, farklı ülke vatandaşlarına ve gurbetçilere yapılan satışların gayrimenkul sektörüne nefes aldırdığını vurgulayan Antalya İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Atılgan Sert, şu bilgileri aktardı: “Yaz başından itibaren konut satışlarında düşüş eğilimi vardı. Dolar ve Euro kurlarının yükselmesiyle beraber yabancılar Antalya’ya yatırım kenti gözüyle bakmaya başladı.”

IRAK İLK SIRADA
“Yabancıların 60 – 80 bin Euro bandında daire alabilmeye başladığı Antalya, Türkiye genelinde 2’nci sıraya yerleşti. Rakamlar hızla yükselmeye devam ediyor. Antalya’da bu yıl çok yabancı satış Irak’a yapıldı. Onu İran ve Rusya takip ediyor. Bu ülkeleri Avrupa ülkeleri takip ediyor.”

Haberin Devamı

STOKLAR ERİYOR
Atılgan Sert, “Yeni konut inşası yok denecek kadar az. 2017’de Kepez Belediyesi 2 bin 400 ruhsat verdi, geçen yıl bu rakam 800’dü, bu sene ise 51’e düştü. Diğer ilçelerde bu yıl 5–10 ruhsat verildi. Bu durum eldeki stokları eritti. Kamu bankalarında kredi faizlerinin 1.47’den 0.99’a düşmesi, konut satışlarını hızlandırdı. Bu hareketliliği sürdürmek için Gayrimenkul Tanıtım ve Pazarlama Günleri düzenliyoruz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!