Uyuz salgını yok, vaka sayısında artış var

Güncelleme Tarihi:

Uyuz salgını yok, vaka sayısında artış var
Oluşturulma Tarihi: Ocak 14, 2020 16:13

Uyuz salgını yok, vaka sayısında artış var

Haberin Devamı

 

Aslı DURAN/ANTALYA, (DHA) - AKDENİZ Üniversitesi (AÜ) Hastanesi Deri ve Zührevi Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Ayşe Akman Karakaş, uyuz salgını iddialarına ilişkin, Türkiye'de salgın olmadığını, sadece son dönemde hastanelere gelen vaka sayısında artış gözlendiğini söyledi.

Uyuz salgınına iddialarına ilişkin, Antalya Tabip Odası'nda basın toplantısı düzenlendi. Toplantıya Antalya Tabip Odası Genel Sekreter Naci İşoğlu, yönetim kurulu üyeleri Prof. Dr. Elif Beşdereli, Kaan Taşer ve AÜ Hastanesi Deri ve Zührevi Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Ayşe Akman Karakaş katıldı. Toplantıda konuşan Prof. Dr. Karataş, Türkiye'de 2014 yılında görülen uyuz vaka sayısı ile 2018 ve 2019 yıllarında görülen vaka sayısı karşılaştırıldığında, son yıllarda gelen vaka sayısında artış kaydedildiğini söyledi.

ŞİDDETLİ KAŞINTIYLA ORTAYA ÇIKIYOR

Halkı doğru bilgilendirme amacıyla toplantıyı düzenlediklerini belirten Prof. Dr. Karakaş, "Uyuz, yaygın ve şiddetli kaşıntı ile karakterize edilen bir hastalıktır. Genellikle yakın deri temasıyla bulaşır. Uyuz paraziti deriden uzaklaştıktan 2 veya 3 gün sonra dahi yaşamını giysilerde sürdürür. Bu yüzden uyuz olan birisinin giysisinin giyilmesi halinde uyuz bulaşabilir. Yine cinsel ilişki yoluyla da bulaşır. Aynı yatağı paylaşma, ortak çamaşır kullanımı yine bulaşmada rol oynar. Hastalık çocuklar arasında ve aile içerisinde kolayca yayılır. Gece kaşıntısı ile karakterize enfestasyonun kuluçka süresi 3-6 hafta kadardır" dedi.

HASTALIĞIN TEKRARLANMAMASI İÇİN AİLE DE TEDAVİ GÖRMELİ

Uyuz belirtileri hakkında da bilgi veren Prof. Dr. Ayşe Akman Karakaş, gece kaşıntısı, deride içi sıvı dolu kabarıklar ve kabarma gibi belirtiler görüldüğünü söyledi. Hastalığın önüne geçmek için ailedeki tüm bireylerin tedaviye alınması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Karakaş, "İlaçlar doktorunuzun önerdiği şekilde, süre ve tekrarda uygulanmalıdır. İkincil enfeksiyon ve egzema gelişmişse tedavi edilmelidir. Yıkanamayacak özellikteki giysi ve eşyaların 3 günden daha uzun süre herhangi bir yerde tutulması parazitin eliminasyonu için yeterlidir. Tedavi sonrasında; kullanılan ilacın irritasyonuna veya ölü parazitin kalıntılarına bağlı olarak, kaşıntı bir süre daha devam etmektedir“ dedi.

FOTOĞRAFLI

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!