Sezon ortasındaki kriz kuyum esnafını vurdu

Güncelleme Tarihi:

Sezon ortasındaki kriz kuyum esnafını vurdu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 07, 2018 14:27

Sezon ortasındaki kriz kuyum esnafını vurdu

Haberin Devamı

 

Alparslan ÇINAR/ANTALYA, (DHA) - ANTALYA Kuyumcular Odası Başkanı Ali Çelik, beklentilerin en yüksek olduğu ağustos ayında yaşadıkları krizle büyük kayıp yaşadıklarını söyledi. Ali Çelik “Tam düğün mevsimine denk gelince bu kriz döneminde ciddi düşüş oldu. Şu anda fiyatların yüksek olması nedeniyle altına talep çok azaldı. Yüzde 50 oranında sektörümüz geriledi" dedi.

2018 yılı Ağustos ayında ABD ile yaşanan gerilim sonucu değişen kur dengesi, kuyum sektörünü olumsuz etkiledi. Dövize bağlı olarak altın fiyatları artarken, kuyumcular sektörün en fazla hareketli olduğu zamanda kriz yaşadıklarından dert yandı. Ağustos ayının hem düğün sezonu hem de turizmin en hareketli olduğu dönemlerden biri olduğunu belirten Antalya Kuyumcular Odası Başkanı Ali Çelik, 2018'i değerlendirdi. Altın fiyatlarının geçen yıla göre yüzde 50 oranında artış kaydettiğini belirten Başkan Çelik, kuyum esnafının turizm rakamlarının yüksek olmasından dolayı memnun olduğunu, ancak iç piyasada perakende satış yapan kuyumcuların durumunun aynı olmadığını söyledi. Yılı kötü bir imajla kapattıklarını vurgulayan Çelik, “Döviz kurundaki kriz iç piyasanın daralmasına sebep oldu. Tam düğün mevsimine de denk gelince bu kriz döneminde ciddi düşüşler oldu. Fiyatların bir düşüp bir çıkması alıcıları durdurdu. Şu anda fiyatların yüksek olması nedeniyle altına talep çok azaldı. Yüzde 50 oranında sektörümüz geriledi. Kuyumcu esnafı oturuyor. Önceden 10 bilezikle düğün yapacak olanlar 6 bilezik aldı" dedi.

'BORÇLARIMI ÖDEYEMEDİM'

33 yıldır kuyumculuk yapan Süleyman Koç, 2018 yılının çok maceralı geçtiğini söyledi. Piyasaya borçlarını ödeyemez hale geldiklerini de ifade eden Koç, “Vatandaş almak için de satmak için de beklemede. Kuyum sektöründe bir hareket yok. Alacak olan ucuzlamasını, satacaklar da biraz daha pahalanmasını bekliyor. 2019 yılının altın yılı olmasını bekliyoruz" dedi. Kuyumcu Koç, uzun vadede güvenilir bir yatırım aracı olduğunu belirterek, altına yatırım yapanların pişman olmayacağını sözlerine ekledi.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!