Seralar üretime hazırlanıyor

Güncelleme Tarihi:

Seralar üretime hazırlanıyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 04, 2019 09:58

Antalya’da binlerce üreticiyi zor durumda bırakan afette, ağırlıklı olarak seralarda yaklaşık 165 milyon liralık hasar tespit edildi. Sigortalı çiftçilerin ödemeleri tamamlanırken, sigortasızlara ise zararın büyüklüğüne göre mali yardım yapılacak.

Haberin Devamı

KÜÇÜK ÜRETİCİ YARALARINI SARIYOR
Antalya’YI 24-26 Ocak tarihlerinde vuran fırtına ve hortum felaketinin tarımdaki ağır bilançosu tespit raporuyla ortaya koyuldu. Antalya İl Tarım Müdürlüğü uzmanları, sel ve hortum felaketinden etkilenen 3 bin 757 üreticinin zararını saptadı. Ağırlıklı olarak seraları, narenciye bahçelerini, sebze tarlalarını, arı kovanlarını ve küçükbaş hayvan yetiştiricilerini vuran afetin mali faturası 164 milyon 935 bin 401 lira olarak belirlendi. Tarım sigortası olan çiftçilerin masrafları karşılanırken, sigortasız çiftçiler için Tarım Bakanlığı zararın boyutu oranında ödeme yapacak.
AFETTEN 13 İLÇE ETKİLENDİ
Tarım İl Müdürlüğü’nün raporuna göre, Antalya’nın 13 ilçesini etkileyen afette en büyük zararı Kumluca üreticisi gördü. 513 sera üreticisi, narenciye bahçesi sahibi ve arı yetiştiricisinin etkilendiği Kumluca’da belirlenen zarar yaklaşık 54 milyon lira. Felaketten en çok zarar gören ikinci ilçe ise Serik oldu. Hortum, fırtına, dolu ve sel felaketi yaşanan Serik’te bin 641 seracı, sebze üreticisi, arı ve küçükbaş hayvan yetiştiricisi zarara uğrarken, ilçede 43 milyona yakın hasar oluştu.
SEL VE HORTUMUN FATURASI
Sel ve hortum felaketinin en çok zarar verdiği bir diğer ilçe olan Aksu’da 655 seracı ve sebze üreticisi 33,5 milyon liralık zarara uğradı. 368 üreticinin hortum, fırtına ve doludan etkilendiği Finike’de ise 17 milyon 107 bin liralık zarar belirlendi. Hortum ve fırtınadan 157 sera üreticisinin etkilendiği Muratpaşa’da da 7,5 milyon liralık zarar ortaya çıktı. Fırtına, sel ve yıldırımdan büyük hasar gören bir diğer ilçe olan Kaş’ta ise 160 sera üreticisi ve koyun yetiştiricisinin 4,8 milyon liralık zarara uğradığı tespit edildi.
ÇİFTÇİNİN ZARARI BELİRLENDİ
Afetten zarar gören diğer ilçelerde ise tablo şöyle: Seracılar, meyve üreticileri ve sebze yetiştiricilerinin karşılaştığı zayiat Alanya’da 2 milyon 17 bin lira, Manavgat ve Kemer’de yaklaşık 1 milyon lira, Kemer’de zayiat 905 bin 634 lira, Korkuteli’nde 400 bin lira ve Kepez’de 251 bin lira oldu. Fırtına ve doludan çiftçi ve koyun yetiştiricilerinin zarar gördüğü Konyaaltı’nda hasar 323 bin lira, aşırı yağış ve su baskınından etkilenen Döşemealtı’nda da zarar 301 bin 147 lira olarak tespit edildi.
GELECEK DÖNEME YETİŞSİN
Afet nedeniyle ciddi zarar gören seracılar için üretim sezonunun kaçtığını belirten Sera Yatırımcıları ve Üreticileri Birliği (SERA-BİR) Başkanı Müslüm Yanmaz, “Üreticiler yenileme çalışmalarını tamamlayabilirlerse, seralarını gelecek döneme yetiştirmeyi hedefliyorlar. TARSİM’li çiftçilerin yanında, TARSİM sigortası olmayıp afette zarar görenlere de destek için ödeme yapılması amacıyla Tarım Bakanlığı tarafından bir çalışma başlatıldı. Amaç zor durumda kalan üreticilerin bu süreci atlatıp üretime devam etmelerini sağlamak. Özellikle küçük aile işletmelerinde zarar oranı çok yüksek. Afetin yaralarını sarmak için yapılan ödemeler ve yatırıma yönelik kredi sübvansiyonları küçük üreticimize önemli ölçüde fayda sağlayacaktır” şeklinde değerlendirmede bulundu.
DESTEK SÜRECİ HIZLANDIRILMALI
Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır ise, üretimin sürmesi için çalışmaların hızlandırılmasının önemini şöyle açıkladı: “Yaşadığımız afet kaynaklı oluşan hasardan sonra TARSİM’li üreticilerimize ödemeleri yapıldı. Bu arazilerde sera yenileme çalışmaları başladı. Ancak TARSİM sigortası olmayan çiftçilerimize şu ana kadar ödeme gerçekleşmedi. Sigortasız arazilerde yapılacak ödemenin ne kadar olacağı konusunda da üreticimizin bilgisi yok. Sürecin hızlandırılması, önümüzdeki sezon üretiminin kaçırılmaması açısından önemli. Bu çalışmaların yanında devletin açıkladığı yatırım desteğini de, tarım sektörünü büyütmeye yönelik bir adım olarak çok olumlu buluyoruz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!