SANATIN TILSIMI HAYAT VERİYOR

Güncelleme Tarihi:

SANATIN TILSIMI HAYAT VERİYOR
Oluşturulma Tarihi: Mart 07, 2019 10:32

Antalya ZİÇEV Vakfı, sanatın gücüyle engelleri aşan projelere imza atıyor. Vakfın başkanı Aylin Ayaz Yılmaz, ritim orkestrasından şiir ve tiyatro atölyelerine çocuklarda şaşırtıcı değişimler yaratan sanat çalışmalarını Hürriyet’e anlattı.

Haberin Devamı

ANTALYA’da film kulübü, felsefe atölyesi, okuma günleri ve tiyatro gösterileri gibi çok sayıda etkinliğe imza atan kadınlar, diğer tarafta Mutlu Portakal Kadın Kooperatifi’yle girişimciliğe kapı aralıyor. Bir başka pencerede zihinsel engelli çocukların yüzünde oluşacak bir tebessüm için yola çıkan kadınlar, onların kalplerine müzikle, resimle, tiyatroyla ve şiirle ulaşıp dünyalarını güzelleştiriyor. Tüm bu çalışmalarda aktif rol alan Antalya Zihinsel Yetersiz Çocukları Yetiştirme ve Koruma Vakfı (ZİÇEV) Başkanı Aylin Ayaz Yılmaz, sanatın tılsımlı gücüyle hayatlara dokunurken ilgi uyandıran çalışmaları hayata geçirmenin de heyecanını yaşıyor.

SANATIN TILSIMI HAYAT VERİYOR

Yıllardır çalıştığınız ve geçtiğimiz aylarda başkanlığını üstlendiğiniz ZİÇEV, adım adım bir sanat merkezi haline geliyor. Öğrencilerin ritim eğitimi aldığı orkestranın çalışmaları nasıl gidiyor?

ZİÇEV’de oluşturduğumuz ritim orkestrası büyük bir hevesle konserlere hazırlanıyor. Serdar Alpsü’nün verdiği müzik derslerinde çocukların bugüne kadar hiç fark edilmemiş yetenekleri ortaya çıkıyor. Sanatın insana iyi gelen, dönüştüren etkisini yakından görüyoruz. Enstrüman çalabilmenin mutluluğunu yaşayan bu çocuklar, önce Merve Akyıldız’ın söyleyeceği Rumeli türküleri eşliğinde ‘Çingeneler Zamanı’ tadında bir konsere çıkacak. Bu konseri, ritim grubumuzun ünlü gruplarla verecekleri konserler izleyecek. Sanatın farklılıkların ötesinde insanları buluşturabildiğini göstermek istiyoruz.

Haberin Devamı

SANATIN TILSIMI HAYAT VERİYOR

Bir müzik orkestrasında olup gösteri yapmak çocukları nasıl etkiliyor?

Çocukların sanatla çok daha pozitif, çok daha mutlu olduklarını gördüm. Ağır otizm tanılı bir kızımız alıştığı hareketleri bırakıp ritim tutmaya başladı. Bir diğer çocuğumuz Fuatcan, Kenan Doğulu’yla sahneye çıkacağını söylüyor. Bugüne kadar hiç müzik eğitimi almamış olan Murat’ın ender bulunur bir müzik yeteneğine sahip olduğunu, enstrüman çalarken kendini bulduğunu fark ettik. Çocukların hepsi beste yapmayı, enstrüman çalmayı hayal eder oldu. Hızla yaşanan gözle görülür değişim bizi çok heyecanlandırıyor ve doğru yolda güzel bir şey yaptığımızı hissettiriyor. Çocuklarda hırçınlığa neden olan sorunlar müzikle ortadan kalkıyor. Başarmanın hazzıyla sakin oluyorlar.

Haberin Devamı

SANATIN TILSIMI HAYAT VERİYOR

KUSURSUZLUĞUN YANSIMASI

Avrupa sanatının ünlü tablolarında artık ZİÇEV’li çocuklar gülümsüyor. Bu fikir nasıl ortaya çıktı?
Engelli bireylere dikkat çekebilmek için hazırladığımız ‘Kusursuzluğun Yansıması’ adlı çalışmada, sanatın yapıcı ve öğretici olduğunu düşünerek yola çıktık. ‘İnci Küpeli Kız’dan Van Gogh’un resimlerine seçilen bütün tablolara projede çalışan 36 öğrenci karar veriyor. Sanat yönetmenimiz, makyajcımız ve bir fotoğrafçımız var. İnci Küpeli Kız’ın öyküsünü ve onu canlandıran Çağıl’ın öyküsünü bir araya getiriyoruz. Bu şekilde 12 tane tablo yapacağız. Öğrenciler İnci Küpeli Kız’ı ve diğer tabloları neden seçtiklerini de anlatacaklar. Bu sayede toplumsal farkındalık oluşturmanın yanında, sanat üzerine konuşma ortamı da hazırlamış olacağız.

Haberin Devamı

Çocuklarla sanat atölyeleri nasıl gidiyor?
Down sendromlu 12 öğrencimizle bir şiir atölyesi hazırlığındayız. Akdeniz Üniversitesi’nde dersler veren Ruteba Doğan’la birlikte çocuklar kendi şiirlerini yazacaklar. Çocukların kendilerine özgü dünyalarında o kadar güzel cümleler var ki; onları gün yüzüne çıkarmak istiyoruz. Yazdıkları satırları Ruteba hoca şiirleştirecek ve o şiirleri basılı hale getireceğiz. ZİÇEV’deki çocukları hayata bağlayan atölyelerle ebru ve mine sanatı öğretmeyi planlıyoruz. Hem Türk sanatlarının öne çıkması, hem de çocukların bu coğrafyanın kültürünü hissetmesini sağlamak bu sanatları seçtik.

KADINLAR TİYATRO SAHNESİNDE
Sırada yeni bir sanat etkinliği var mı?
Antalya’da hayat dolu 20 kadından oluşan bir tiyatro grubu kurduk. Çok da güzel yol aldık. Yersiz Yurtsuzlar Tiyatro Ekibi oyuncusu Abdullah Yıldırım’dan tiyatro dersleri alarak bir oyun sahneleme hazırlığına giriştik. Mayıs ayında gösteri yapıp gelirini de ZİÇEV’e bağışlayacağız. Seyirciyle interaktif bir oyun sergileyeceğiz. Geçtiğimiz günlerde de Antalya ZİÇEV Vakfı için müzisyenlerle birlikte ‘Sevgi Konseri’ düzenledik.

Haberin Devamı

SANATIN TILSIMI HAYAT VERİYOR

RİTİMLE İLAN-I AŞK

Ritim orkestrayla birlikte sahneye çıkıp Rumeli şarkıları söyleyecek olan müzisyen Merve Altınyıldız, ilk kez yaşayacağı bu sıra dışı sahne deneyiminin heyecanını yaşıyor. Çalışmayı duyar duymaz dahil olmak istediğini aktaran Akyıldız’ın sesi ve çocukların ritimleriyle provalar çok renkli geçiyor. Orkestrayı konsere hazırlayan Serhat Alpsü de, bu süreçte yaşadıklarını şöyle ifade ediyor: “Elektronik bateride Taygun, davulda Tolga, darbukada Selim, maracasta Sevgi, timbalde Tolga Tungur, djembede Fuatcan, bongoda Gökay ve tefte Çağkan ile Tolga Kaan yer alıyor. Hepsi müzikten büyük keyif alıyor. İlk günlerde derslere odaklanmakta zorlanan bu çocuklar şimdi derslere koşarak geliyorlar. Ritim çalışırken sahneye çıkmanın, hatta oradan ilan-ı aşk etmenin planlarını yapıyorlar. Müzikle kurdukları bağ her gün daha da güçleniyor.”

BAKMADAN GEÇME!