SANAL PAZARDA KAPORA VURGUNU!

Güncelleme Tarihi:

SANAL PAZARDA KAPORA VURGUNU
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 29, 2018 11:24

Antalya başta olmak üzere büyük kentleri hedef seçen sanal dolandırıcılar, internet siteleri üzerinden ikinci el konut, taşıt ve ev eşyası satın almak isteyen tüketiciden kapora alıp ortadan kayboluyor.

Haberin Devamı

İNTERNET siteleri ve cep telefonu aplikasyonları üzerinden yapılan ikinci el konut, taşıt ve ev eşyası satışlarındaki denetim eksikliği yeni bir dolandırıcılık yönetimini gündeme taşıdı. ‘Kapora ceplemek’ denilen yöntemle dolandırılan tüketiciler, polis merkezleri, savcılıklar ve tüketici derneklerine başvuru yaparak yardım istiyor.

MAİL VE TELOFONLA KAYIT

Dolandırıcıların yöntemi nasıl işliyor? Öncelikle ev otomobil, elektronik eşya satışı yapılan bir internet sitesinde üyelik kaydı oluşturuluyor. Bu kayıt esnasında mail adresi ve cep telefonu bilgisi vermek yeterli oluyor. Üyeliğin ardından ise başka sitelerden kopyalanan bir otomobilin, evin ya da elektronik eşyanın fotoğraf ve özellikleri siteye yükleniyor.

SANAL PAZARDA KAPORA VURGUNU

TÜKETİCİ FİYATA KANIYOR

Haberin Devamı

İlanın dikkat çekici olması için satışı yapılan ürün ‘Acil satılık’ başlığı ve ‘Bedelli askerlik nedeniyle’, ‘Yurt dışına taşınıyorum’ gibi gerekçelerle normal piyasanın çok altında satışa sunuluyor. Fiyat cazibesine kapılan tüketici, hemen ilandaki numarayı arayıp satışı yapılan ürünle ilgili detaylı bilgi almaya çalışıyor.
Dolandırıcılık yönteminin can alıcı noktası burada başlıyor. Genellikle il merkezlerine en uzak olan ilçeleri adres gösteren sözde satıcı; konut, taşıt ya da eşyayı satmak üzere olduğunu ancak cep bank yöntemiyle kapora gönderilmesi halinde ilanı 1 günlüğüne kaldırabileceğini söylüyor. İkna olan tüketici 50 TL’den başlayıp 500 liraya kadar olan kaporayı bankamatiğe yolluyor.

REZİL OLURUM KORKUSU

Sözde satıcı söylediği gibi ilanı internet sitesinden kaldırıyor ancak satış görüşmesinin yapıldığı telefona bir daha ulaşılamıyor. Tüketici bir süre sonra dolandırıldığını anlıyor. Dolandırıcıların tuzağına düşen birçok kişi, ‘rezil olurum’ düşüncesiyle yaşadıkları olayı ilgili kurumlara bildirmiyor. Bildirilen olaylarla ilgili de net sonuçlar ortaya çıkmıyor.

MAĞDUR SAYISI ÇOK

Haberin Devamı

Dolandırıcıların yeni yöntemiyle ilgili Hürriyet’e konuşan Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Genel Başkanı Aziz Koçal, “Bu konuda bize ulaşan çok sayıda şikâyet var. Sözde satıcılar Türkiye’de en çok ziyaret edilen 2’inci el satış sitelerini tercih ediyor. Satışa konulan ürünlerin birçoğu da başka sitelerden kopyalanmış durumda. Ucuz fiyat cazibesine kapılan tüketici maalesef kapora oyununa geliyor” diye konuştu.

BİLİNÇ ARTMALI

Teknolojinin gelişimiyle birlikte dolandırıcılık yöntemlerinin de farklılaştığını vurgulayan Türkiye Bilişim Derneği Genel Başkanı Rahmi Aktepe, “Her gün farklı bir konuda şikâyet alıyoruz. Kapora konusu bunlardan biri. Asıl sorun yasal düzenlemelerin teknolojik gelişimlerin geride kalması ve toplumdaki bilinç eksikliği. Sanal satışlardaki sorun da bu. Devlet elbette önlem alacak ancak asıl önemli olan tüketicinin kendini geliştirmesi” dedi.

MAĞDUR SAYISI ÇOK FAZLA

Haberin Devamı

Antalya’daki mağdur sayısının çok fazla olduğunu söyleyen Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz, şunları kaydetti: “Bize gelen talepleri ilgili kurumlarla derhal paylaşıyoruz. İkinci el pazarının hayli hareketli olduğu Antalya’da kapora ve diğer yöntemlerle dolandırılan çok fazla tüketici var. Biz bilinçlendirme çalışmalarına devam ediyoruz.”

MAĞDURLAR NE DEDİ?

BEDELLİ ASKERLİK YALANI

Derya S.: İnternette beğendiğim otomobilin piyasası ile satıştaki rakam arasında 8 bin TL fark vardı. Söylediklerine inandım cep bank yöntemi ile 200 lira yolladım. İlan kullanımdan kalktı ancak satıcıya bir daha ulaşamadım.

ALLAH’A HAVALE ETTİM

Özgür M.: Acil satılık ilanı üzerine satıcıyı aradım. Otomobili satmak üzere olduğunu, kaparo gönderirsem ilanı bir günlüğüne kaldıracağını söyledi. 100 TL yolladım, ilan kalktı. Ancak satıcıya bir daha ulaşamadım. Meblağ küçük olduğu için şikâyette bulunmadım, Allah’a havale ettim.

BAKMADAN GEÇME!