RUSYA’DAN DOMATES MÜJDESİ

Güncelleme Tarihi:

RUSYA’DAN  DOMATES MÜJDESİ
Oluşturulma Tarihi: Nisan 28, 2018 10:46

Rusya Federasyonu, Türk domatesine yönelik firma kısıtlamasını kaldırdı. Karar, yıllık 2.5 milyon ton domates üretimi olan Antalya’da büyük sevinç yarattı.

Haberin Devamı

EKONOMİ Bakanlığı, Türk domatesinin ithalatında firma kısıtlaması uygulayan Rusya Federasyonu’nun bu kararından vazgeçtiğini duyurdu. Yeni düzenlemeye göre 1 Mayıs itibariyle ithalat koşullarını yerine getiren tüm üreticiler, Rusya’ya domates satabilecek.

LİSTEYE KARŞI OLDUK

Kararı Hürriyet muhabirine değerlendiren Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği Başkanı Hakkı Bahar, şöyle dedi: “Bu karar sektörümüz için çok önemli. Biz liste uygulamasına her zaman karşı olduk. Standartları yakalayan firmalara ihracat izni verilmesi gerektiğini savunduk.

YAKIN TAKİP YAPTIK

“Devletimizin yetkili organları da bu işi yakın olarak takip edip sonuca ulaştırdı. Tabi Rus makamlarının da konuyu doğru yorumlaması sorunun aşılmasında çok önemliydi. Üreticimiz için, ihracatçımız için hayırlı olsun. Bu kararın özellikle 2019 yılı için de çok daha önemli getirilerinin olacağına inanıyorum.”

ANLAM VEREMİYORDUK

Haberin Devamı

“Uzun süredir bu haberi bekliyorduk” diyen Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, “Anlam veremediğimiz bu yasağın kalkması Antalya tarımı ve ekonomisine olumlu yansıyacaktır. Kararın iki ülke arasındaki ticarete yansıması da olumlu olacaktır. Çünkü Antalya 2.5 milyon ton domates üreten iyi bir tarım kenti” dedi.

KARAR SÜREKLİ OLMALI

Karar sonrası özellikle üreticilerin büyük bir mutluluk yaşadığını kaydeden Antalya Yaş Meyve ve Sebze Komisyoncuları Derneği Başkanı Nevzat Akcan, “Sezonun bitmesine 1 ay kaldı ama yine de mutluyuz. Umarım bu kararın arkasından başka kötü haberler almayız. Ve bu kararın geçici olmadığına inanmak istiyoruz” diye konuştu.

İKİ ÜLKE DE KAZANACAK

Sektörün uzun süredir kısıtlamaların kaldırılmasını beklediğini vurgulayan Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp, “Biz her platformda belli firmalara ihracat izni verilmesini eleştirmiştik. Burada belirleyici olan standartlar olmalı. Bu kararla sadece Türkiye değil, Rusya’da kazanacak” dedi.

BAKANLIK NE DEDİ?

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin Rusya’da yaptığı temaslara dikkat çeken bakanlık yetkililerinden şu açıklama geldi: “Domates ithalatındaki firma sınırlamasını kaldırmıştır. Bu kapsamda Rusya Federasyonu’na ülkemizden yapılan domates ihracatı tamamen serbest bırakılmıştır.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!