Riskli yapıya Ankara merceği

Güncelleme Tarihi:

Riskli yapıya Ankara merceği
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 16, 2019 10:51

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın riskli yapıların belirlenmesi için yerel yönetimlerden talep ettiği ‘5 yıllık Acil Eylem Planı’ için verilen süre 19 Mayıs’ta doluyor.

Haberin Devamı

‘ACİL’ PLANLAMA
KENTSEL dönüşüm için 5 yıllık Acil Eylem Planı hazırlanması talebiyle 81 ilde valiliklere genelge gönderen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, tüm riskli alanların belirlenmesi ve çözüm planının hazırlanması için 19 Mayıs’a kadar süre verdi. Antalya Valiliği tarafından iletilen talep kapsamında Acil Eylem Planı hazırlıkları hızlandı. İlçelerde tespit işlemlerinin sürdüğü yönünde bilgi veren Antalya Büyükşehir Belediyesi, bu çalışmaların tamamlanmasının ardından tüm bölgelerden gelen raporlarla birlikte nihai bir plan çalışmasının yapılacağını aktardı.
MAHALLE BAZINDA DÖNÜŞÜM
Afet riski altındaki alanların belirlenmesi için yapılan her türlü çalışmayı desteklediklerini söyleyen İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Antalya Şube Başkanı Mustafa Balcı, şehrin bütün dinamiklerinin üzerinde mutabık kalacağı bir master plan üzerinde çalışılmasını istedi. Balcı, hazırlık aşamasındaki Acil Eylem Planı ile ilgili şu önerilerde bulundu: “Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerine ‘İmar Barışı’ adı altında yapılan müracaatlar incelenirse, hangi binaların iskanlı olmadığı, hangi katların kaçak olduğu ve hangi metrekarelerin kayıtlı olmadığı ortaya çıkacaktır. Fakat asıl mesele kentsel dönüşüme nasıl baktığımız. Parsel bazındaki kentsel dönüşümün bir an önce durdurulması lazım. Çözüm için ada hatta mahalle bazında dönüşüme ihtiyaç var.”
BANLİYÖLER OLUŞTURULMALI
Antalya’da kentsel dönüşüme yeni bir bakış açısı getirilmesi gerektiğini vurgulayan Başkan Balcı, “Merkezin dışında oluşturulacak banliyölerle şehirdeki aşırı yoğunluk azaltılmalı. Kentsel dönüşüme yeni bir bakış açısı getirmemiz lazım. Mevcut plan üzerine çalıştığımız zaman mevcut sorunların üzerine yeni sorunlar ekliyoruz. Kentin bir bölgesi kentsel dönüşüm adı altında dönüştürülse de kentin tamamını kapsamadığı için etkin bir çözüm olmuyor. İlçe belediyelerinin çalışmalarından sonra son aşamada tespit edilen sorunların çözümü için, ilgili meslek odalarının görüşleri alınmalı ve konsensüs sağlanmalı” diye konuştu.
3 AY BU PLAN İÇİN YETERLİ DEĞİL
Mimarlar Odası Antalya Şube Başkanı Özge Köksal ise konuyla ilgili şöyle konuştu: “Tüm odaların kendi uzmanlık alanlarında ciddi bir bilgi birikimi var. Devletin Acil Eylem Planı talebi doğru bir karar. Ancak çok daha doğru bir karar olabilmesi için meslek odalarıyla birlikte masaya oturulup çalışılması lazım. Ama seçim döneminde verilen 3 aylık süre böyle bir plan için yeterli değil. Antalya’nın fotoğrafının daha sağlıklı şekilde çekilebilmesi için kapsamlı bir çalışmaya ihtiyaç var. Yeni imar alanlarının açılması, aşırı göç ve kontrolsüz şehirleşme en büyük sorunlarımız. İlçelerimiz boşaldı ve şehir merkezleri artık aşırı yükü kaldırmıyor. İklim değişikliği konusunda korunması gereken kentler arasında Antalya, Isparta ve Burdur var. Bu nedenle kentsel dönüşümle ilgili planlamada, iklim değişikliğine yönelik çalışmalar göz önünde bulundurulmalı.

BAKMADAN GEÇME!