OKUL ÇEVRESİNDE SIKI DENETİM

Güncelleme Tarihi:

OKUL ÇEVRESİNDE SIKI DENETİM
Oluşturulma Tarihi: Eylül 09, 2019 10:24

2019 –2020 eğitim sezonunun başlamasıyla birlikte Sağlık İl Müdürlüğü, Antalya ve ilçelerindeki öğrenciler için sağlık taramaları ve doğru beslenme eğitimlerine başladı. 2019’da okul çevrelerindeki 65 bin 320 işletmeye de bağımlılıkla mücadele denetimleri yapıldı.

Haberin Devamı

ANTALYA Sağlık İl Müdürlüğü, 2019 – 2020 eğitim sezonunda kent genelinde eğitim gören öğrencilere yönelik ‘Okulda Sağlığın Korunması ve Geliştirilmesi Programı’ başlattı. ‘Güvenli Okul Çevresi’, ‘Beyaz Bayrak’, ‘Beslenme Dostu Okul’, ‘Koruyucu Ağız ve Diş Sağlığı’ ile ‘Genişletilmiş Bağışıklama’ programları kapsamda Antalya ve ilçelerindeki okullarda ve çevrelerinde eğitim, denetim, farkındalık projeleri, işitme ve görme taramaları ve sağlık uygulamalarına başladı.

OKUL ÇEVRESİNDE SIKI DENETİM

CEZAİ İŞLEM UYGULANDI
Güvenli Okul Çevresi programı kapsamında, okul çevrelerinde bulunan büfe, market ve kafe gibi yerlerde kolluk kuvvetleriyle birlikte denetim yapan Müdürlük, keyif verici maddeler, sigara, açıkta tütün satışıyla ilgili cezai işlemlere başladı. Bu kapsamda 2019 yılında 65 bin 320 denetim yapıldı, 416 işletmeye para cezası, 8 işletmeye de kapatma cezası verildi. Okullarda madde ve teknoloji bağımlılığına karşı eğitimlere başlandı.

Haberin Devamı

BESLENME DOSTU OKUL
Antalya’daki bin 666 okulda yapılan incelemelerde 862 okula sağlıklı bir çevreye sahip olduğunu gösteren ‘Beyaz Bayrak’ unvanı, doğru beslenme uygulamalarına sahip 271 okula da ‘Beslenme Dostu Okul’ unvanı verildiğini aktaran Sağlık İl Müdürü Dr. Ünal Hülür, hedefin Antalya’daki tüm okulların bu kriterleri sağlaması olduğunu söyledi. Hülür, “Koruyucu ağız ve diş sağlığı programı kapsamında, 2019-2020 eğitim öğretim yılında anasınıfı ve ilkokullardaki 208 bin 173 öğrenciye florürlü diş koruma uygulaması, 29 bin 161 ilkokul 1’inci sınıf öğrencisine de ağız diş sağlığı taraması yapıldı. Program dâhilinde öğrencilere ağız bakım seti hediye edildi” dedi.

13 HASTALIKLA MÜCADELE
Genişletilmiş Bağışıklama Programı kapsamında çocuklar için Aile Sağlığı Merkezleri, hastaneler ve sağlıklı hayat merkezlerinde 13 hastalıkla mücadele edildiğini söyleyen Hülür, Antalya’da aşılama oranında yüzde 99’a ulaştıklarını belirtti. Aile Hekimliği birimleri tarafından öğrencilere yılda en az bir kez periyodik muayenelere başlandığını da belirten Hülür, aşılama rakamlarını da paylaştı:
“Önceki eğitim öğretim döneminde 1’inci sınıftaki 31 bin 258 öğrenciye difteri, aselüler boğmaca, tetenoz inaktif polio hastalıklarına karşı DaBT-ipa aşısı ile kızamık, kızamıkçık, kabakulak hastalıklarına karşı KKK aşısı yapıldı. Ayrıca 8’inci sınıfta öğrenim gören 29 bin 882 öğrenciye de erişkin tipi difteri aşısı uygulandı. Eğitim sezonunun başlamasıyla birlikte okullarda aşılama çalışmalarına başlayacağız.”

Haberin Devamı

YANLIŞ BESLENMEYE DİKKAT
Hülür okul sağlığı programlarına neden ağırlık verdiklerini ise şöyle anlattı:
“Sağlık programları ile veli, öğretmen ve öğrenci farkındalık çalışmaları yapıyoruz. Anne ve babalara okul çağı çocukları için günlük tüketilmesi önerilen besin grupları ve sağlık önerileri ile ilgili bilgi verici yayınlar da yapıyoruz. Çünkü çocukluk döneminde edinilen yanlış beslenme alışkanlıkları, kalp hastalıkları, yüksek tansiyon ve şişmanlık gibi sorunlar için temel risk oluşturuyor. Ayrıca çocukların fiziksel aktivite düzeylerini artırmaya yönelik projeler yürütüyoruz.”

OKUL SAĞLIĞI ÇALIŞMALARI
İl Sağlık Müdürlüğü ile Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliğinde oluşturulan denetim ekiplerince yapılan incelemeler sonunda okullar beslenme dostu okul belgesi almaya hak kazanacak. Beyaz Bayrak ve Beslenme Dostu Okul Programı kapsamında, çevre sağlığı ekipleri ve tarım ilçe müdürlükleri, okullarda hijyen ve gıda hijyeni çalışmaları yapacak ve kriterleri sağlayan okullara ‘Beyaz Bayraklı Okul’ unvanı verecek. Beslenme dostu okullarda öğrencilerin yanı sıra aile, öğretmen, servis şoförü ve kantinci gibi öğrenci ile teması olan herkese sağlıklı beslenmenin önemini anlatan periyodik eğitimler yapılacak. Kantinlerde sağlıklı gıda satışının yapılması sağlanacak.

Haberin Devamı

Foto1: Okullarda sağlık uygulamaları, okul çevresinde denetim
Foto2: Dr. Ünal Hülür

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!